Petter Nilsson(SD)

70 000 liter olja – var timma!

Igår kallade Mattias Bäckström Johansson(SD) tillsammans med Martin Kinnunen(SD) till pressträff kring energifrågorna.

Som de flesta läsare känner till så bränner Karlshamnsverket upp till 70 000 liter olja per timma nu. En aning bekymmersamt är att många kommentatorer på bloggen inte riktigt förstått skillnaden mellan energiproduktion och de facto effekt. Samt varför lösningen inte stavas ”mer vindkraft”.
Det vill säga att Karlshamnsverket behöver köras för att vi inte har tillräcklig baskraft i form av kärnkraft, samt för att det inte blåser tillräckligt för vindkraften.

Det socialdemokratiska energihaveriet drabbar vanligt folk – särskilt de som har det sämst ställt.

Har återkommande skrivit i ämnet. Inte minst att Socialdemokraternas kovändning kring kärnkraft inte är trovärdig.

Samtidigt har vi energiintensiv industri i Sverige. I ett internationellt perspektiv ändå en miljövänlig och energieffektiv industri. exempelvis pappersbruk.
Sverige behöver förstås papper. Att behöva lägga ned miljövänlig och energieffektiv industri här för att behöva importera utomlands ifrån vore förstås ingen vidare bra lösning.

Förslagen från Sverigedemokraterna att dra ned energiskatten till lägsta möjliga nivå. 0,6 öre/kWh. Detta från dagens nivå på 36 öre/kWh.
Därtill slopad moms på elenergi för perioden november till februari.
Det innebär mindre kostnader för november-februari om 17 300 kr för ett normalhushåll i villa. Reduktion om 4 200 kr för en liten lägenhet.

Därtill kompensation för elintensiv industri, något som idag beviljas i bland annat Finland, Tyskland och Nederländerna. Poängen med det är förstås det jag skrev om innan.

Etiketter: , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Preben

  Kan någon förklara, varför bränner vi olja när vi bara exporterade el igår?

  Vart skickade vi elen, och varför säljer vi dyrt istället för att ge svenskar billigare el? Vet att ni norrläningar anser att vi skåningar är danskar men va fan 🙂

 2. Marko

  Inte bara läsare här som inte förstår skillnad mellan årlig produktion och beräknelig konstant tillgänglig effekt.
  Inte heller regeringen förstår, inklusive energiminister.
  Borde ju vara grund för att avsättas omgående egentligen.

  Maggan har dessutom jobbet aktivt sen 2005 med att avveckla kärnkraft och ersätta med fladderkraft.
  Och det är vad hon planerar fortsätta med.
  Hon ljuger hämningslöst, som alla sossar, att marknaden avvecklade kärnkraft när hon själv infört politiska åtgärder för at avveckla.
  https://ledarsidorna.se/2022/08/en-statsminister-dead-against-ny-karnkraft/

  Och om du har 100 fladderkraftsnurror som inte ger el för att det inte blåser så tycker S man ska bygga 100 til.
  Då har vi sen 200 som står still och ingen el.

 3. Marko

  Kan tillägga detta från artikel jag länkade.

  ”Inte heller vattenkraften kommer vara fredad med den energiuppgörelse som Ibrahim Baylan förhandlade fram. Idag hotas över 1 000 vattenkraftverk av rivning då deras tillstånd skall miljöprövas av domstol i enlighet med energiuppgörelsens grundvillkor”

  Så kanske kan sosseriet och MP utjämna priserna mellan zonerna genom att ersätta även vattenkraft med vind.
  Allt blir skyhögt och elransonering kommer bli ett faktum.

 4. Hassan

  Lars Eliasson skriver i sin blogg ”Skogsliv”i dag om hur kärnkraften och planerad utbyggnad stoppades genom att MP och S bytte ut Vattenfalls styrelse som sedan sparkade VD!!
  Detta svek borde faktagranskas och debatteras i valdebatten! det är ett sätt att visa all skada Mp åsamkat sveriges befolkning och miljö!

 5. Jonsson

  EU-länderna samarbetar kring el. Därför exporterar vi, till exv. Tyskland. Då kan tyskarna fylla gas i magasinen, och vid behov köper vi tillbaka i vinter. Enligt regeringen, alltså.
  Det är väl först nu läget blivit mer akut här hemma (pga regeringens beslut) och genom dålig överföringsförmåga mellan norr och syd. Plus traditionellt elintensiv industri i norr.
  Elen som produceras i lande är inte vår, utan den ska delas med våra samarbetspartners i EU.
  Det är inte säkert att oljan eldas bara för svenskt elbehov. Tyskland har kanske slutat helt med olja också. Stenevi vill inte ha ökad produktion av el trots effektbristen, meningen är att svenskarna ska spara el. Dammsuga i mörkret på nätterna till exempel. Annars kan det bli katastrof vid köldknäppar.

 6. Bergis

  I Miljöpartiets Sverige tankar vi våra elbilar och elcyklar med olja från Karlshamnsverket. Helt sjukt hur det har blivit.

 7. Bättre förr

  Vi måste ha väldigt dåliga förhandlare i EU! I många fall hamnar vinsterna av de höga elpriserna som orsakats av elbörsen rakt i fel plånböcker, då de i Sveriges fall ofta beror på saknad produktion och inte dyr produktion, dvs inga utgifter utom oljan till karlshamnsveket och likande, som dock är billig i relation till elpriserna när verket körs! Dvs nån tjänar pengar på att sälja dyr (på grund av brist) el utan att den kostar så mycket mera att producera. Det självklara vore väl att skattebetalarna, som ju i de flesta fall varit med om att finansiera uppbyggnaden av vår produktion, också får del av vinsterna, som då kan ge skattesänkningar i stället. Men det är ju uppenbarligen ointressant för MP, S, C, och V m.fl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.