Petter Nilsson(SD)

Egenavgift för språktolk inom vården!

I Region Västerbotten har Sverigedemokraterna verkat för att införa en avgiftstrappa för språktolk inom vården.

Motionen exkluderar förstås de som på grund av funktionsvariation inte har möjlighet att förstå eller att göra sig förstådda, likväl som nationella minoriteter.

Detta är något som nu Tidö-avtalet har inskrivet som ambition att utreda. Något som jag förstås ser som en nödvändighet. Dels för att ge incitament till människor att bli del av sitt nya land. Dels för en stärkt patientsäkerhet när man minskar risk för missförstånd med ett kommunikationsled, dels för att minska tolkkostnader över huvud.

Jag noterar att vissa medier har försökt angripa det hela på grunden att man med en egenavgift skulle begränsa rätten till tolk, men så fungerar det inte. För alla – eller har anhöriga – som besökt vården så har de säkerligen stött på egenavgifter av olika slag. Vården är inte gratis(enbart skattefinansierad) i Sverige. Inte ens för medborgare.

Bifogar protokollet från fullmäktige där frågan behandlades i regionen innan valet. Jag hoppas att fler än SD kommer verka för detta även regionalt!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

19 kommentarer

 1. Leif

  Fan så jävla dåligt. Farsan har en speciallist-doktor som inte kan snacka svenska. Ska han nu behöva betala för en tolk som han inte har råd med? Finns inte så många liknande doktorer som han kan använda sig av heller och han är i behov av denna doktor….

  Tack för den, SD

  Idioter!

  • brorson

   Idiot, kan du vara själv. För en månad sedan blev jag opererad av en doktor, som heter Muhammed. Om han sa något under operationen, minns jag inte det, eftersom jag var sövd. Doktor Muhammed kunde göra sitt jobb ändå. Nejdå, jag har inget emot utländska läkare, även om jag kan tycka att de behövs mer i sina tidigare hemländer. Men med all invandring, som vi haft till Sverige, ska vi kanske vara glada för att det inte bara har kommit hit patienter, utan även läkare och sjuksköterskor.

  • Marko

   Kan din pappa betala vår familjs privata sjukförsäkring?
   Om inte så undrar jag varför vi ska betala hans tolk?

   Finns såklart massa andra anledningar att inte generellt tillhandahålla skattefinansierad tolk.
   Detta är inte begränsat till vården heller.
   OK om vi stryker tolk för övriga samhället för människor som ej kan språket efter 20 år här och istället gör din pappas egenavgift lägre?

 2. brorson

  Det är få, som säger nej till tjänster, som erbjuds gratis, även om den som erbjuds tjänsten inte behöver tjänsten. Man kan dessutom ifrågasätta om alla tolkar kan tillräckligt bra svenska för att vara till någon hjälp. Men det är inte bara rätten till kostnadsfri tolk inom sjukvården, som bör ifrågasättas.

  Vi måste våga ifrågasätta asylsökandens rätt till BÅDE tolk och advokat redan i första instans (Migrationsverket). Den, som har asylskäl och har en tolk som kan förklara detta för MV:s handläggare, behöver inte en advokat dessutom. Den. som har fått ett avslagsbeslut, som han / hon har överklagat till Migrationsdomstolen, behöver kanske advokat?

  Men du förstår väl att du inte kan frånta rätten till tolk, från trollet som försöker lära svenskar svenska, och tror att ordet svart uttrycker ogillande? Det är samma sak med det numera förbjudna n-ordet, som helt enkelt betyder svart, men på spanska. Har det inte funnits en spansk premiärminister som hette Negrin? Var det kränkande för alla med den hudfärgen? Och de svenska namnen Schwarz och Svartenbrandt? De, som inte avsäger sig de efternamnen bör åtalas för hets mot folkgrupp. Räcker det inte med ”språkpoliser” som rättar den svenska litteraturen, som exempelvis att Pippi Långstrumps far var ”n*g*rhövding i Söderhavet?

  Villy Hansen bör också nämnas som en person, som kan behöva tolk. Svenska och danska är alltför lika för att den, som är uppvuxen med det ena språket ska lära sig det andra språket som vuxen. Hansen beskyller alla, som inte tycker som han för att vara både rasister och nazister l för att de enligt honom använder ett hatiskt ordval. Invändningen att det gör han själv, har han bemött med att de, som han beskyller för att vara rasister verkligen är det per definition. Men det är en definition, som har själv har hittat på.

  Hansen är inte gammal nog för att ha personliga erfarenheter av den tyska ockupationen av Danmark under andra världskriget. Men hans egenpåhittade definition av ordet nazist stämmer in precis på de danska nationalister , som ville bevara Danmark danskt och med livet som insats gjorde motstånd mot de tyska nazisterna. Och vad har han att säga om de nutida danska socialdemokraterna? Är de också högerextrema nationalister?

  Tänk vad som skulle hända med en svensk, som bosätter sig i ett annat land, och kastar rasistiska glåpord på det landets infödda befolkning- som ett av trollen på den här bloggen gör? Skulle antagligen komma hem till Sverige med huvudet före. Med en liten avgift för tolk, skulle det kanske inte behövas så många tolkar och vi skulle slippa en massa dåliga tolkar, som inte själva till fullo förstår vanlig, talad svenska.

  • Mique

   Det lär inte vara någon, förutom nättrollen/näthatarna på Petter Nilssons blogg, som köper dina bortförklaringar angående epitetet ”en svart böna”. Jag är väl förtrogen med uttrycket ”snygg böna /sjysst böna”, eftersom jag under femtio års tid bott på Södermalm i Stockholm. Uttrycket användes under min barn- och ungdomstid, som uttryck för en söt/vacker flicka eller en ung kvinna. Språk och språkbruk utvecklas med tiden, uttryck och ords betydelse förändras, idag är epitetet ”böna” en kränkande och nedsättande term. Det spanska ordet ”negro”, har även bedydelsen mörk, dyster och flera andra betydelser, som inte har någon motsvarighet i det svenska språket, den sydamerikanska varianten av det spanska språket är mitt modersmål. Förövrigt undrar jag, vad Juan Negrins efternamn har med det spanska ordet” negro” att göra? Jag rekommenderar dig att uppdatera dina ”kunskaper”, mycket av det du fick lära dig i den svenska folk- och realskolan, har genom modern forskning, utvecklat eller förkastat den tidens ”kunskaper”. Jag avråder dig, att använda dig av begreppen nättroll/näthatare, då du inte är införstådd med dessa begrepps betydelse. Termen ”hedna” uppfattas i dag, som ett nedsättande tilltal av icke kristna, i Svensk folktro betraktades ett nyfött barn som hedet, tills det blev döpt, och måste under tiden skyddas mot ont, särskilt mot trollen. Personer som har varit eller är framstående och har berikat det svenska språket, har kommit till Sverige vid unga år, till exempel: Cornelis Vreeswijk, Laleh Pourkarim och många fler.

   • brorson

    Vad vet du om min utbildning? Det märks att du saknar nödvändiga förkunskaper för att förstå det som lärdes ut i den högre utbildningen (typ: läst men inte förstått), om du har gått en sådan, Men det har sin förklaring, om du verkligen är invandrare och kom till Sverige som 10-åring. Det tog väl några år innan du kunde tillräckligt mycket svenska för att tillgodogöra dig undervisningen för 10- till 15-åringar.

 3. Sara

  Vill du jobba som läkare i Sverige måste du bland annat ha svensk legitimation.
  Visa dina kunskaper i svenska motsvarande C1 nivå på svenska.
  För att visa dina språkkunskaper måste du ha ett godkänt betyg eller intyg i något av följande:
  svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 vid Komvux (gymnasial vuxenutbildning)
  svenska på nivå C1 enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS)

  Kraven på språkkunnighet finns således för att en läkare från annat land skall kunna få legitimation och jobba som läkare i Sverige.

  https://slf.se/rad-och-stod/utbildning/utbildad-i-annat-land/?fbclid=IwAR36rYW50gotwfXt6b5MoHr18D4tK18gV6h6KGvTrRZDuBNO1xvx_hRQUhg

  • arbetare

   Och ändå finns det i Västerbotten gott om både läkare och annan vårdpersonal som varken talar eller förstår svenska tillräckligt för att klara av att kommunicera med sina patienter , är det inte underligt ?

   Har de skaffat betygen genom någon medlem av sin klan eller ser aktivistiska tjänstemän mellan fingrarna och godkänner precis alla så att de kan skryta i media om de flitiga importerna ?

 4. Håkan

  En avlagd Sosse politruk som har svårt att acceptera demokratin och öppna val,så länge dom inte vinner.Tycker att Kristersson nu ska gå i allians med Andersson.har hen alldelens tappat…

  • Marko

   Hycklarkungen skriker Hitler som vanligt från sin bubbla.

   Någon får berätta för honom att Magda nyss gick ut och inte bara stödjer politiken.
   Nej, hon säger att sosseriet sen 2015 har drivit denna bruna nazistpolitik.
   Detta samtidigt som dom kallat den just nazistisk och brun och ett hot mot demokrati.

 5. brorson

  Villy Hansen, som är invandrad från Danmarkständigt uttrycker hat och förakt för svenskar, svenska politiker, valresultat och själva demokratin har igår 24 / 10 under rubrik rättsosäker godtycklighet kommenterat förslaget om utvisning av utländska medborgare p.g.a. bristande vandel med följande: ”Detta är handlingar som inte är brottsliga. Vad sägs om att detta även skulle gälla för svenskar? Men vart skall man i så fall utvisa dem? Förslag emottas?”

  Svaret på frågan är helt enkelt att svenskar, som uppför sig illa i andra länder, naturligtvis ska utvisas till Sverige. Och det sker ju, även om vederbörande inte har dömts för något brott i det land, som han utvisas från. Som exempel kan nämnas en algerier, som lyckats lura till sig svenskt medborgarskap, och greps av pakistansk polis omedelbart efter ankomsten till Pakistan, dit han inte var välkommen, Efter två veckor i pakistanskt häkte utvisades han till ”hemlandet” Sverige, utan att ha blivit dömd för något brott i Pakistan. Efter några månader blev han på samma sätt utvisad till ”hemlandet” Sverige från Somalia.

  Varför ska Sverige härbärgera all världens slödder, utan att svenskt slödder har samma rättigheter i andra länder? Men hit är utländska hel.- och halvkriminella personer välkomna för att leva som parasiter. på bidrag, som de själva inte har betalat in till, eller som illegal arbetskraft, som sänker lönerna för svenska arbetare. För att undanröja alla missförstånd menar jag med svenska arbetare inte bara etniska svenskar utan även alla hederliga invandrare, flyktingar och andra, oavsett om de har jobb eller ej. Med en åtstramning av invandringspolitiken ökar chansen för invandrare, som bott här i åratal och levt på bidrag, att äntligen få ett jobb och komma i egen försörjning. Hansen talar för dem, som INTE VILL göra rätt för sig.

  Något godtycke behöver det inte bli. Den nye justitieministern Gunnar Strömmer, M, som är utbildad jurist och har arbetat som advokat innan han blev politiker på heltid, förklarade i söndagens Agenda hur lagstiftning går till och vad vi kan vänta oss.

  Hansen sätter sin egen subjektiva uppfattning av ”moral och etik” över demokrati och rösträtt. Jag är less på utlänningar, som kommer hit och talar om för oss svenskar att vi inte har rätt till vårt eget land. Den i Tidö-avtalet föreslagna nya lagstiftningen har f.ö. Danmark som förebild. Om Hansen tycker att det är fel, borde han kritisera den danska lagstiftningen och visa sitt förakt för de danska väljarna, som har röstat fram den regering, som de har i Danmark.

 6. kenth

  ”Hökke va så är ingen nöjd.
  Alltid skall det klagas för ingen är ju bättre än en själv”.
  Gäller alla slags politiker i lanne.
  När skall alla vara nöjd? Svar:Aldrig!!

 7. Madde

  Typiskt rasister att kriga för sådant.. rasse-avtalet alltså, ni har ju såklart ingen skam i kroppen. Hoppas du blir sjuk utomlands och tvingas betala jäääävligt dyra pengar för att kunna kommunicera med vården där. Fyfan va ruttet

   • Kim

    Att kalla folk som är empatiska och tänker på andra än sin själva ”hycklare” säger rätt mycket om deras egen moral och inställning till omgivningen.
    För de egoistiska och oempatiska människorna är det uppenbarligen hyckleri med medmänsklighet och omtanke om andra. Talande för vilket samhälle de vill skapa. Om de är för korkade eller självupptagna/egoistiska för att förstå var det leder är oklart.

    • Marko

     Läs vad hycklaren skriver igen och fundera igen på vem som är för ”självupptagen och korkad för att förstå”

 8. brorson

  För att en utlänning (icke EU- eller EES-medborgare) ska få turistvisum till Sverige måste han / hon ha en sjukförsäkring, som betalar ev. vård i Sverige. Samma krav gäller för svenskar, som söker turistvisum till länder utanför EU- eller EES-området. För vård inom EU /EES gäller (samt ett fåtal andra länder) gäller särskilda regler, som i princip innebär att hemlandet betalar.

  Det är sign Madde, som inte har någon skam i kroppen, när hon går ut med kraftig desinformation om utlänningars rättigheter i Sverige och svenskars rättigheter i andra länder. Varför ska utlänningar har rättigheter i Sverige, som svenskar saknar i andra länder? Varför ska Sverige med sina drygt tio miljoner invånare vara hela världens socialbyrå? Och om vi ska vara det, varför ska man vara tvungen att vistas illegalt i Sverige för att ta del av dessa rättigheter? Alla skulle ju tjäna på att vi i stället ökar biståndet till världens fattiga, så att de kan få del av det i sina hemländer. Men i så fall ska biståndet verkligen gå till de fattiga och inte till mottagarländernas överklass. Eller till terrorist-rörelser, som destabiliserar mottagarländerna och förvärrar situationen för de fattiga där.

  Obs att jag inte företräder något speciellt politiskt parti, utan bara för fram mina personliga åsikter, Men har jag inte rätt, när jag gissar att försörjningen och kostnaderna för alla som vistas illegalt i Sverige urholkar utrymmet för internationellt bistånd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.