Petter Nilsson(SD)

Realistiska ”Visioner”!

Satsningar behöver i Norrland. De behöver emellertid vara verkningsfulla och gynna norrlänningar. Då behöver man ha realistiska visioner.

Tidigare inlägg berörde ”Hybrit eller hybris?”.

Det här inlägget kommer sig av att jag fick en gåva i form av en kartong fylld med litteratur av en nära vän jag haft äran få jobba med på volvo.
Kartongen är fylld med en massa intressanta gamla böcker, men vissa som inte är så gamla men ändå intressanta.
1954 utgavs världspolitikens dagsfrågor, ”Den östtyska staten”, vilket är en del i en broschyrserie som syftar till att ge objektiv upplysning.

Jag fastnade lite för ett särskilt avsnitt.


Och jag kan som inte låta bli att tänka mig att de flesta nog i vart fall kan ställa sig bakom att den där strategin inte var väldigt bra.

Samtidigt skrev jag som sagt om hybrit. Energikrävande industri som förstås kommer kräva en del effektuttag i ett läge där vi har effektbrist. Något som förstås måste analyseras nogsamt för att det inte ska drabba norrland och vi som bor här.

Det är förstås inte bara en fråga om dyrare elräkningar. Ni vet. Matproduktion (exempelvis mejerivaror) påverkas exempelvis också av elpriser. Även vår befintliga industri.

Höga energipriser drabbar förstås de som har svagast ekonomisk ställning hårdast.

Min poäng är att man behöver ställa kritiska frågor. Kanske är det affär att försöka lära sig av historien?

Ska också säga att jag noterar att signaturen ”Eric” valde att flitigt kommentera det tidigare inlägget kring Hybrit. Ska säga att av de cirka 6 000 kommentarer som inkommit till min blogg var detta första gången denna Eric gjorde sig till känna. Av berörd kommentators IP-adress tycks det också vara så att den personen inte skrev sina inlägg från Umeå med omnejd.

Etiketter: , , , , , , , ,

34 kommentarer

 1. Mique

  Kanske signaturen ”Eric” använder sig av ”Tor”. Förövrigt undrar jag, vad du Petter Nilsson sysslar med, då det gäller enskilda kommentatörers integritet!? Det är bloggägaren som är ansvarig för det som publiceras! Att hänga ut en enskild kommentator, är ett rejält klavertramp av dig! Jag anser att du ska be signaturen ”Eric” om ursäkt!

  • Bättre förr

   Ett ange att någon är ny och har ett IP som inte kommer från närområdet är ju inte att skada någons integritet då området runt Västerbotten består av enormt många fler personer, särskilt om TOR också spelar en roll. Det vore faktiskt mycket värre att ange att en kommentar kommer från Västerbotten, det blir ju då betydligt färre att välja bland, så det vore ju väldigt mycket mer utpekande…

   • Mique

    Lustigt nog förväntade jag, att ett eller flera internettroll skulle ta ton. Min kommentar var ställd till Petter Nilsson och inte till någon av sverigedemokraternas svans av internettroll! Som brukligt, är Petter Nilsson inte ”karl nog” att svara själv, utan låter sina underhuggare komma med gallimatiassvar. Jag förväntar mig, att en regiongruppledare för ett politiskt parti som får mer än åttahundratusen kronor i bidrag (arvode) per år från oss skattebetalare, anstränger sig lite och gör själ för bidragen!

     • Mique

      Den bjuder jag på, med tanke på att det svenska språket inte är mitt modersmål och med tanke på att då jag gör ett stavfel, så gör du hundra stavfel plus ständiga grammatiska fel, för att inte tala om din urusla läsförståelseförmåga.

 2. Sylvia

  Intressant med opinionsbildare på distans…Vem arvoderar dessa månntro? Sveriges satsning på vindkraft gynnar kanske somliga företag?

  • Tomas Andersson

   Ja mycket intressant! Signaturen ” Mique ” som sitter och njuter pensionärsliv i 15 milj villan med 7 rum 63 mil från Umeå. Två citat av ” Mique ”. ”Jag kom till jantefjantarnas land för 50 år för att jävlas med svennetomtarna”. ” Aldrig röstat i ett svenskt politiskt val” . Så jag tror ” Johan Eriksson” passar bättre som signatur.

   • Mique

    Numera bor jag och min hustru på La Gomera under vinterhalvåret och i Västerbotten under sommarhalvåret. ”Jag kom till jantefjantarnas land för 50 år sedan för att jävlas med svennetomtarna”, syftar på det språkbruk, som då för drygt två år sedan, var brukligt bland kommentatorerna på Petter Nilssons blogg. Faktum är att jag har aldrig röstat i något politiskt val överhuvudtaget. Vem är ”Johan Eriksson”?

 3. Bättre förr

  Läste själv för många år sedan om Sovjetunionens femårsplaner när det gällde just järn och stål. Sovjet försökte först komma ifatt USA när det gällde framställning av järn från järnmalm; det var hyggligt enkelt, det blev en massa gjutjärn. Men sen kom väl nån på att i väst förädlades gjutjärnet till stål, så då fixade man detta. Men, för att inte begravas av stål skickade stålverken ut för mycket stål, ofta genom att göra ämnena tjockare, vilket resulterade i att kunderna fick svarva, fräsa och på andra sätt bearbeta bort överflödigt stål….Nu håller vi i väst på med att bygga elbilar utan att kolla om kunderna efterfrågar detta, subventionera el till batterifabriker, serverhallar (som dessutom ger ytterst få arbetstillfällen) och stålverk utan att informera om vad detta kostar vanligt folk och deras pensioner och sociala trygghet. Normalt skulle ju en elleverantör prioritera ett företag som är villigt att betala bra för elen. Men nu gäller det tydligen att bara vanligt folk, och mindre företag, samt företag som levererar direkt till allmänheten ska betala för dyr elen…Samtidigt finns det mycket som tyder på att stål som säljs där PK-image och gröna säljargument inte är lika viktiga kommer att tillverkas i Kina, Indien och liknande folkrika länder med höga koldioxidutsläpp som de inte behöver bry sig lika mycket om kommer att säljas på den svenska och den internationella marknaden, kanske t.o.m i ökad omfattning.. Sen har jag inte hitta några större seriösa undersökningar om hur storskaliga vindkraftsatsningar påverkar klimatet. Det är trots allt vinden som sköter det mesta av transporten av vatten från havet och in på fastlandet, och transporten av värme på fastlandet så att kylan mildras på vintern när solen står lågt.

 4. brorson

  Jag föreslår att Petter stänger av sign. Mique, som bara häcklar och trakasserar, däremot inte signaturerna Leif, Kim och Eric, som håller en hyfsat god ton i sina kommentarer. Petters påpekade att Eric inte har befunnit sig i Norrland, när han skrivit sina kommentarer, är relevant eftersom Eric har skrivit ”Du menar att tiotusentals välbetalda industriarbeten inte kommer gynna oss i Norrland?” Om Eric är en norrlänning på tillfälligt besök någon annan stans, eller en utflyttad f.d. norrlänning, kan ju Eric själv förklara detta.

  Vad sedan beträffar Bangla Desh folkmängd. så uttrycker sig Mique lika tvärsäkert som om han själv varit där och räknat alla. Den senaste uppgiften, som jag fått tag i, är tretton gånger större än Sveriges, men att beräkningen är osäker och det korrekta antalet förmodligen är större, varför jag högg till med fjorton gånger större, Uppskattningar, som Mique lutar sig åt,. ÄR emellertid osäkra, eftersom landet sedan millenieskiftet haft en kraftig minskad nativitet, från c:a 6 födslar per kvinna till drygt 2 födslar per kvinna – vilket torde vara orsaken till landets imponerande ekonomiska tillväxt under 2000-talet, Men det är från en absolut bottennivå, så mycket återstår innan landet kan kallas välfärdsstat. Uppräkningasr med ledning av tidigare statistik kan alltså vara ytterst missvisande och ge för stora tal.

  Det jag skrivit om Sveriges geografi, landhöjning hos större delen av landet, men landsänkning längst i söder tillhör allmänbildningen under hela 1900-talet och har lärts ut i folkslolan, realskolan / grundskolan, gymnasieskolan och universiteten. Mique-trollets påstående att hen varit universtetslärare i ”!glacialmofologi” under 25 år , förtjänar ingen tilltro, utan det råkar vara ett fint ord som trollet har hittat på Wikipedia. Jmfr Erics ”oss norrlänningar”. Naturligtvis förnekar jag inte att gammal kunskap kan omkullkastas av ny forskning och naturligtvis känner jag till nya påståenden att Sveafallen, som antagits vara världens största vattenfall någonsin, inte har existerat. Men har själv besöktg platsen, och förnekarna är svaren skyldiga hur bevisen för att ett stort vattenfall har funnits där, eljest har uppstått.

  Det är nog så, att tidigare forskning inte verifierar teorierna om en stor pågående klimatkatastrof förorsakad av av CO2, Och då måste vetenskapen skrivas om. Dessutom är Wikipedia inte alls att lita på. Såg just att Elsa Widding, som torde vara inte bara SD:s utan hela riksdagens mesl kompetenta expert på energi och klimat, har anmält en klimataktivist för att ha ändrat uppgifter om henne på Wikipedia. Dessutom ligger det fortfarande ett falskt Tidö-avtal ute spå nätet, som påstår att ”rasprofilering” är ett syfte med avtalet. Den som vill veta vad som står i det verkligva _Tidö-avtalet kanläsa detsamma på Liberalernas hemsida. Det ligger där, för att väljarna ska förstå varför L stödjer avtalet.

  Provokatörer såsom Paludan och Mique har uppenbarligen som enda syfte att skapa nya motsättningar mellan invandrare och den svenska ursprungsbefolkningen. Dessbättre är Mique ingen typisk invandrare – kanske inte ens någon invandrare. Men om hen är det förklarar det bristen på kunskap om Sverige. och det abnorma självhävdelsebehovet. Rena underdog-mentaliteten. Missat flera skolår efter ankomsten till Sverige?

  • Mique

   Som vanligt enbart whataboutism, sakfel och rena bortförklaringar. I din kommentar den 16 februari kl 18:17, påstår du att Bangladesh befolkning är tolv gånger så stor som sveriges befolkning, i gårdagens kommentar påstår du att den är tretton eller fjorton gånger så stor!? Det är inte jag som ”lutar mig åt” några egna uppskattningar, jag redovisar enbart vad tre olika välrenommerade och säkra källor anger. Angående ditt påstående om ”landsänkning” i södra sverige, så är du ute och cyklar. Du får läsa på då det gäller dina kunskaper i ämnet naturgeografi, det duger inte med realskolekunskaper, pseudovetenskap, Wikipedia och amatörmässigt tyckande, utan några som helst källhänvisningar. Du tycks ha stora problem, då det gäller människor som ifrågasätter dina påståenden, du använder dig då av en mycket aggressiv härskarteknik, fylld med personangrepp och kränkande epitet, du borde läsa på gällande begreppet ”den mörka triaden”.

   • brorson

    Jag är inte din lärare. Jag skriver inte här för att undervisa dig. Jag förbereder inte lektioner för att undervisa dig. Jag bryr mig ö.h.t. inte om vad du tycker och tänker inte gå i polemik med dig.

 5. jan sjöström

  Hej!

  I ytterligt begränsande utfall från och endast i syfte av smädande,
  utger Universites professor ”Migue” – inlaga efter inlaga endast i
  ett polariserande syfte. Aldrig någonsin ser denna vår yttersta
  pedagog en nytta i lärandets metodik.

  En lärare helt utan insikt i pedagogikens grunder ser således
  skäl endast i reducerande invektiv. (Att avstå kommunikation på
  och av skäl som utger förståelsens insikter indikerar normalt ett
  annat och ett mer agendastyrt syfte).

  Oavsett den kommenterande personen (erna) är den de påstår blir
  inlaga efter inlaga i sak efter sak syftets tydlighet. Det handlar om
  uteslutande, en förminskandets process. Aggitation utan minsta
  respekt för demokratins absoluta fundament således.

  Att kommunicera med sin omgivning i förklenande syfte genererar
  endast polarisering. Motsättning skapar förr eller senare reaktion.
  En konfrontation som inte ger koncensus en rimlig förutsättning,
  ger den grund som sliter sönder samhället. Vilket naturligtvis är
  det verkliga målet för aktuella personer.

  Enär syftet med kommentar är tydlig – måste relevansens mening
  ges hänsyn. Endast provoserade tillmäle är en produktivetens
  motpol. Personer som förordar konfrontation tillför således inte
  sak eller omständighet någonting och bör bortses från.

  • Mique

   Ännu en sverigedemokratisk ”bot”, jag förmodar att dina flummiga algoritmer syftar på signaturen ”Brorson”.

   • jan sjöström

    Hej!

    Svårligen kan min inlaga beskriva annan än en individ
    som i allt ser nytta i polarisering. Hela du styrs av egen
    agenda, ett hat mot allt som ger demokrati dess styrka.

    Jag har i ett flertal tillfällen påtalat den björntjänst ditt
    agerande medför. Du är i alla delar kontraproduktiv i en
    fungerande opposition. Ditt agerande överensstämmer
    inte med den akademiska skolning du påstår att du har.

    Dina inlagor präglas av hat, ett hat som saknar all den
    relevans annat än enfald kan konkludera. Till skillnad
    mot dig är mitt namn verkligt samt enkelt identifierbart.

    • Mique

     Hej Janne! Kul att du för en gångs skull, skriver en kommentar på modern svenska, även om den är fylld med whataboutism, internettrolljargonger och sverigedemokratiska klysor. Jag använder mig av det språkbruk som råder bland de flesta som skriver kommentarer på Petter Nilssons blogg. För drygt två år sedan, då jag började skriva kommentarer på Petter Nilssons blogg, insåg jag ganska omgående, att det akademiska språkbruket inte hörde hemma på Herr Nilssons blogg. Orsaken till att jag antar att du är en ”bot”, är att du dyker upp som gubben i lådan, då någon ifrågasätter Peter Nilssons inlägg eller hans internettrollsvans. Tyvärr kan jag inte vara offentlig, då sverigedemokraternas svans har en snedvriden syn gällande svensk demokrati och allas rätt att ha åsikter och att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, detta fick jag, min hustru och våra döttrar erfara med råge, då jag för cirka tio år sedan, skrev kommentarer på en annan sverigedemokratisk blogg. Jag och min familj utsattes då för ett hat- och hotdrev av sverigedemokraternas svans. Den sverigedemokratiska svansen visade upp hela sitt register, hur man tystar människor med andra åsikter än Sverigedemokraterna.

  • brorson

   Som du ser är Mique-trollet ute efter att provocera till ändlösa gräl om petitesser, som undanskymmer övriga diskussioner och därigenom fungerar som ett slags informell censur. Och kräver dessutom att få moderera.

   • Arbetare

    Saknar man , som vänstern alltid gör , fakta som stödjer ens påståenden så gäller det att skrika högt och hoppas att ingen märker hur ihåligt det låter .

     • Arbetare

      Det verkar som att signaturen ”Mique” tog åt sig rejält av mitt påpekande .
      Som ordspråket säger : ”Kastar man en käpp in i en hundhop är det den som träffas som gnäller”

 6. brorson

  Landskapet Lappland har sedan mitten av 1900-talet minskat i invånarantal. Om detta landskap i stället hade haft samma folkökning som Sverige i medeltal, hade antal invånare i stället idag varit nästan dubbelt så många .Detta gör det svårt att finansiera och upprätthålla nödvändig offentlig och kommersiell service. Utarmningen av Norrlands inland (landskapen Lappland, Jämtland och Härjedalen samt de västra delarna av kustlandskapen har drivits på att politiker i kustkommunerna samt en eller flera professorer vid Umeå Universitet. De har klätt sig i tiggarkläder och krävt mer och mer ekonomiska uppoffringar av skattebetalarna i södra Sverige, samtidigt som de framställt alla satsningar på inlandet som bortkastade pengar.

  Mest skyldiga till dessa bedrägerier med skattemedel (tigger pengar till de fattiga, men stoppar pengarna i egen ficka) är S-politikerna i kustkommunerna. Men de har stöd av ryggradslösa partikamrater i inlandskommunerna, samt lika ryggradslösa centerpartister, som helt enkelt inte tror på den svenska landsbygden – och nu har valt en ”förortskille” till ny partiledare .Inlandspolitiker mutas med fina politiska uppdrag i ”regionerna”, där de får sitta med och delta i besluten om alla satsningasr på de större städerna vid kusten. Kust-sossarna är dessutom aviga mot samerna, som de ser ungefär på samma sätt, som de hade sett nyinvandrade kamelskötare, som släppt sina djur på bete i de småländska skogarna. I själva verket har ju svenska staterna stulit samernas mark. och delat ut till nybyggare söderifrån,

  Vad, siom hade hänt om samerna hade hunnit bilda en egen stat ,innan Lappland delades upp mellan Sverige och Danmark-Norge, kan man fundera på. Naturligtvis hade alla invånarna i denna stat varit renskötare idag – lika lite som alla sydsvenskar är bönder idag. Faktum är också att det samiska folket splittrades av den svensks statens samepolitik, som gick ut på att inte erkänna de icke-renskötande samerna som samer. Många var faktiskt jordbrukare och fiskare. Många ättlingar till dessa har drivits från sina fäderneärvda hembygder av vattenkraftutbyggnaden. Nu hotas dessutom även en stor del av renskötarna av ”Norrlands guld”, d.v.s vindkraftutbyggnaden och nya gruvor. Som – vad gäller järnmalmen – inte ens behövs ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Och sällsynta metaller till elbilsbatterier?

  Varför inte inventera vad som finns i Sveriges gamla gruvbygder i Bergslagen – där gruvor har lagts ner för att rädda jobben i de lappländska malmfälten? I slagghögarna kring de gamla bergslagsgruvorna finns många mineraler, som det är stor efterfrågan på idag, men ansågs värdelösa, när gruvorna var i drift, Större delen av Bergslagen är också en avfolkningsbygd, liksom många kommuner på det småländska höglandet, som p.g.a. sin höjd över havet tillhör samma odlingszon som södra Norrlands kustland. Jag vill också nämna att eftersom Lappland ännu inte var uppdelat mellan Sverige och Danmark-Norge under Gustav Vasas tid, fick samarna inte del av Gustav Vasas jordreform, som gav de svenska bönderna lagfarter på sina fäderneärvda marker. och därmed full äganderätt – inte bara brukningsrätt – till dessa marker.

  Det räcker inte med ursäkter. Det behövs någon mer påtaglig form av upprättelse för det samiska folket.Tyvärr har även SD kommit snett ut, vad gäller samerna och deras rättigheter. Partiet har haft en för snäv syn på begreppen ”svenskar” och ”svenskhet”. Men har dock bättrat sig under den senaste tiden. Om Björn Söder, SD. kan vara både skåning och svensk (inte hälften av varje) bör det väl stå klart att man kan vara både same och svensk (inte hälften av varje). Det är min förhoppning att SD tar strid mot Hybrit-fantasierna – och den storskaliga naturförstörelse de för med sig – även för samernas skull. Både för de kvarvarande renskötarna och de samer, som vill återvända från exilen i Umeå och Stockholm till sitt folks gamla hembygder i Norr

 7. brorson

  forts.
  Vad som behövs i Norrlands inland är VARAKTIGA STATLIG JOBB, vars löner betalas av staten och som till HÖGST ! / 3-del går till en kommunalskatt, som alltså måste säknas till den nivån från nuvarande ännu högre nivå. I princip alla myndigheter, som kan betjäna sina klienter på distans, och alltså inte kräver personliga möten mellan handläggare och klient, kan utlolaliseras till varje kommun i hela Norrlands inland. Varfför ligger Kronofogdens huvudkontor i Stockholms-förorten Sundbyberg, när det skulle kunna ligga i Pajala?

  Det är oerhört utmanade, när nya fängelser ska byggas, men inte ett enda fängelse, inte ens något helt rymninssäkert högsäkerhetsfängelse i exempelvis Vilhelmina. Och lika utmanande var det efter flyktingkrisen 2015, när flyktingar inyhystes i tomma lägenheter i Dorotea, men sedan – när de fått uppehållstillsånd -tvångsförflyttades till garage i Solna, även de som börjat trivas i Dorotea .

  Och nog hade en utlokalisering av Naturvårdsverket till Storuman varit bättre för den kommuen och dess nuvarande skattebetalare än en vindkraftpark? Och inte minst viktigt: Om staten skulle visa att den tror på Norrlandsinland, skulle privata investerae, som INTE investerar i naturförstörande verksmaheter, också lockas dit.

 8. Jonsson

  Hela Sverige får elektriska problem när det fossila, alternativt gröna stålet produceras enligt tänkt plan.
  Fantastiskt att H2GS redan sålt över 50% av sitt stål som inte finns än. Vad kommer köparna att kräva om leverans uteblir?
  Spekulation är vad detta liknar.
  Antar att godsägaren Göran Persson, ännu är ordförande i LKAB.
  Jag är tveksam till att Ebba Busch, hinner leverera sol och luft i tid. Och vad händer då …

 9. Marko

  Of topic.

  https://www.di.se/debatt/pensionskostnaden-for-utrikes-fodda-ar-en-bomb/

  ”till exempel att pensionskostnaderna för grundskyddet för utrikes födda kommer att stiga från dagens 4,1 miljarder (Pensionsmyndigheten, 2017) till elva miljarder 2030 för att 2060 uppgå till hela 69 miljarder”

  Vad menar dom?
  Har vi inte tagit in dessa för att rädda våra pensioner?
  Har bestämt för mig att detta är vad som kommunicerats av medier och politiker i decennier.
  Minns jag fel?

 10. Jonsson

  Lösningen på problemet är att fortsätta höja pensionsåldern. Eller helst då att helt slopa pensionerna. (Varför ska man skämma bort invånarna i gamla Sverige? Ättestupan fyllde ju en funktion).
  Då kommer vinsten. Vinnarna blir därmed de med fallskärmar exv. politiker och f. d. politiker som blivit ”stålmän” i gruvbolag. Kommunism für alle.
  Om Sverige skulle övergå till euron, då blir det garanterat än stramare för arbetare. I Frankrike vill man ju höja pensionsåldern. Antar att de ändå i dagsläget går tidigare än här i landet. Men deras tur kommer.
  Sveriges storhetstid som humanitär världsbank verkar vara på övergående.
  Ledande politiker i riksdag och regering förblir naiva pratkvarnar. Som misslyckas gång på gång och tar till panikåtgärder.

 11. Marko

  Ytterligare en debattartikel om ämnet.
  https://www.expressen.se/debatt/jobben-pa-hybrit–blir-fa-och-dyra/

  ”Om regeringen vill skapa fler arbetstillfällen är det 26 000 gånger mer effektivt att lösa elbristen i Sydsverige än att förstöra elsystemet ytterligare med ett megaprojekt.

  Energimyndigheten har en historia av att skapa ”gröna bubblor”, skriver tre professorer.”

  Det står dessutom professorer så med vänsterlogik får ingen ifrågasätta detta som ej är plattjordare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.