Petter Nilsson(SD)

Regionstyrelsen 4 April!

Först lite kort från Regionstyrelsen 7 mars.
Vill understryka att en enhällig styrelse valde att bifalla vårt initiativ för att få bättre kontroll över fakturorna.

Dagens inlägg: Regionstyrelsen 4 April
Handlingarna till regionstyrelsen återfinns här!

Sitter nu inför beslutsdelen i regionstyrelsen och har lämnat in två yrkanden.
Ena gäller punkt 5 Tillägg till uppdragsdirektiv för genomförande av fullmäktigeuppdragen tilldelade regionstyrelsen 2023. Där lyfter vi främst vikten av att politiken måste ta ansvar för besparingar eftersom det är inte acceptabelt att lägga diffusa uppdrag på tjänstemän som ska definiera vilka tjänster som ska tas bort för att spara pengar.

När de ekonomiska förutsättningarna är kärva för regionen krävs det att den politiska ledningen pekar med hela handen och styr förvaltningen utifrån den politiska viljan, inte främst vad tjänstemän tycker i beredningar. Om man ändå ska göra en beredning så menar vi att den går att utforma på ett sätt så att det blir tydligt vilka områden som ska avvecklas. Ledordet är tydlighet.

Sverigedemokraternas besparingar sker i första hand på administration kopplat till jämställdhet (i form av jämställthetsintegrerare, hbtq-diplomering och andra besynnerligheter). Med andra ord: vi vet redan vad som behöver sparas in på. Det handlar inte om enskilda tjänster utan hela områden. Detta behöver inte definieras av tjänstemän. Anledningen till att vi har valt ut ovan nämnda administration är för att vård ska ges efter behov. Att godhetssignalera för skattemedel som behövs för vård och vårdpersonal är helt enkelt dumt.

Avseende punkt 6 Delrapportering av uppdraget om förändring av budget- och planeringsprocessen 2024, lyfter vi att vi konsekvent har försökt få till stånd en bättre budgetprocess. Det har vi inte idag. Även regionrevisionen har kritiserat majoriteten påtagligt för en bristande budgetprocess.
Vi lyfter även in perspektiv som vi menar behöver beaktas för att västerbottningar, patienter och vårdpersonal ska få så goda förutsättningar som möjligt.
Detta ska inte vara en särskilt politiskt laddad fråga. Snarare är syftet att vi inte ska fastna i formaliasaker i regionen.

Yrkande avseende Tillägg till uppdragsdirektiv för genomförande av fullmäktigeuppdragen.

Yrkande avseende Delrapportering av uppdraget om förändring av budget- och planeringsprocessen.