Petter Nilsson(SD)

Region Västerbotten på Almedalen och Northvolt!

Politiker på lokal och regional nivå vill ofta driva godhetssignalerande projekt, likväl som visionära drömmar och idéer.
Det gör sig förstås illa i många frågor. Man anställer exempelvis fler jämställdhetsintegrerare, låtsas ”lösa problem”, och flyttar resurser från välfärd/vård för att lyckas med det.

Men i vissa fall så sker godhetssignaleringen, visionerna i samklang med förvaltarskap. Ett bolag kan komma att etablera sig som klingar bra med ett politiskt visionärt narrativ, vilket dessutom leder till att man kan signalera sin godhet som politiker.

Företrädare från regionala utvecklingsnämnden i regionen kan tillsammans med Skellefteås majoritetsföreträdare slå sig för bröstet för att man minsann tagit höjd för den industriella superutvecklingen i Skellefteå; The new green deal.

Region Västerbotten är på Almedalen. Det är tydligen viktigt för övriga partier. Nyss (för en timma sedan) sände Region Västerbotten ”live”, från Almedalen. Ett klipp jag – i ärlighetens namn – inte rekommenderar någon att egentligen se. Konstaterar att jag och en vän till mig följde denna livesändning: Av totalt två som tittade.
Inslaget var live. Det titulerat Går det så bra att det nu går åt skogen för norra Sverige?.

Om något är det lätt att uppfatta dialogen som att man försöker släta ut problemen med Northvolt.
Därtill att etableringarna beror på den ”lyckade” socialdemokratiskt styrda regionala utvecklingen.

Den politiskt styrda regionala utvecklingen, märkliga EU-projekt och Västerbotten på Grand Hôtel – har knappast bidragit väsentligt till etableringar.
Det blir också fel att uteslutande stirra sig blind på regional utveckling.
Hela välfärden påverkas till följd av visionär politik.

Välfärdens underlag i form av strategier, styrning och planering sker utifrån det enormt stora identifierade behovet. På kommunal nivå, likväl som regional nivå spelar det stor roll. Vart man behöver bygga ut välfärden. Hur resurser till välfärden ska fördelas; inte minst från vart man behöver göra besparingar.
Investeringars periodiseringar, vilka lokaler vi behöver när, och så vidare.

Nu. Jag talar inte om att bara vara hoppfull för att industrin etablerar sig.
Är övertygad om att – mer eller mindre – alla regionmedborgare hoppas att industrietableringarna faller väl ut.
Nej. Nej jag talar om när förhoppningen visar sig inte vara mer än ett visionärt sandslott som rinner ut med vågorna.

I december ifjol skrev jag ett inlägg i samband med att VD:n sålde aktier till ett värde om 200 miljoner kr.
Lyfte då särskilt avslöjandet att Northvolts förlust ökat till 11 miljarder kronor efter årets första nio månader, jämfört med året innan. Året innan var kostnaderna 1,3 miljarder kronor.
Att det också gav emfas åt Scanias tidigare uppmärksammade kritik.

Men bara senaste veckorna har ju en del hänt kopplat till Northvolt.
avslöjande om Northvolts nyemission mitt i produktionshaveriet.
BMW rev upp en jätteorder om 22 miljarder.

Nu har Northvolts dödsfall medfört att Toyota stoppar arbete på Northvolt.

Northvolts ordförande avslöjas ha varit sjukskriven i flera månader.

Jag repeterar nu det jag länge sagt:
Det är viktigt att politiken har i bakhuvudet att Northvolt-etableringen kanske inte går vägen.
Är det verkligen rimligt att lägga alla äggen i en korg i ett läge där välfärden i Västerbotten, inklusive sjukvården, befinner sig i det läge den gör idag?

Etiketter: , , , , , , , , ,

8 kommentarer

  1. brorson

    ”Det blir mer och mer tydligt att Moderaterna utvecklas till en parentes i den svenska politiken som dessutom inte förmår att ta kontrollen över regeringskansliet i allmänhet och utrikesförvaltningen i synnerhet.”

    Detta har Westerholm skrivit, och det är väldigt sant. Kristersson är en linslusande vänsterextremist, som trots sin ringa kroppsstorlek fyller hela rutan, när någon annan minister har gjort något halvbra. Han är typisk överklassvänster, som förtiger klasskillnader och hyllar sexuella perversiteter. Som pubertala prästsöner gjorde under 1920-talet i uppror mot stränga fäder. Hur kom förnekandet av bibelordet ”Till man och kvinna skapade han dem” att bli vänsterpolitik?

    Som regeringschef är Kristersson oduglig. Han leder inte regeringsarbetet och har inte fått rätt man eller kvinna på rätt plats, har inte förstått att det behövs en biträdande justitieminister, medan det kryllar av socialministrar. Trots att hans eget parti, Moderaterna, har mest kompetens inom energi och industri, har han låtit den i företagsekonomi och elektricitetslära helt okunniga Ebba Busch, KD, ensam svara för båda sakerna i regeringen.

    Kristersson borde ha hållit igen truten, när utrikesförvaltningen, som f.ö. fortfarande domineras av sossar, inte lyckades få loss hela gisslan i Iran. Dessa hade kanske lyckats, om de fått fortsätta att arbeta med fallet Djalili med tyst diplomati. Den tidigare S-regeringen gav honom ju svenskt medborgarskap. när han redan satt i det iranska fängelset, och inte innan han åkte till sitt förra hemland, Iran, vilket verkar heltokigt. Men någon mening med detta, var det väl ändå. Och då borde väl någon sosse, som den iranska regimen har ett gott öga till – efter S-regeringens fjäsk för mullorna i Iran – fått arbeta vidare med fallet?

    I stället har den linslusande Kristersson bombastiskt förklarat ärendet avslutat sedan ”vi gjort allt” och dessutom släpat dit ”pojkvännen” för att låta Floderus fria till denne inför TV-kamerorna för att visa vilken syndare de har frigivit. Och vilket syndens näste Sverige är. Med sitt agerande har Kristersson skrivit under dödsdomen för Djalili. Han borde avgå.

    • Mique

      Tjena ”Brorson”! Jag läste på en av VK-bloggarna, att du beklagar dig över mig, ”trollet är så elak mot mig” och att du söker medömkan. Det verkar som du är desperat, från att ha varit ”top dog” på Petter Nilssons blogg till en ynklig liten offerkoftsgubbe. Det ter sig mycket märkligt, att du inte tål ditt eget språkbruk, ”man ska inte kasta sten i glashus” och du får ”ta mig fan”, ”leken tåla”! När sverigedemokraternas anonyma internetkonton bestående av målvakter, influencers, internettroll och botar förbjuds, så ligger du risigt till, inga skattefria extrainkomster eller möjligheter att ge uttryck för ohämmad narcissism, rasism, nazism, kvinnoförakt, homofobi, islamofobi, personangrepp, etikettering och allmän okunnighet.

      • brorson

        Ditt verkliga namn är väl inte Ulf Kristersson? Varför uttalar du dig då, som om du vore han? Säga vad man vill om honom, men han skulle aldrig nedlåta sig till sådana tarvligheter som du.

    • Basic Rules

      Avskiljande information du delger vks läsare.
      Läser att vks chefredaktör Jessica slutar, vilket kan Inge hopp om förändring avseende Hela bilden , fakta och demokrati. Eller helt enkelt slopa dessa ’målsättningar’, tysta ner falsariet.
      Appropå Ulf Kristersson så delar jag helt din åsikt, konservativa väljare tror sig de det vill ha, men blir alltid bedragna . Inget alternativ finns idag i svensk politik; i de stora frågorna är man överens, NATO, DSA avtalet, migration , USA s hegemoni och Eu.
      Och stödpaket till nynazisterna i Kiev såklart!

      • Bättre förr

        Nja, hur nynazistiska man är i Kiev, ställer jag mig frågande till, har inte hört nåt som egentligen styrker det. Däremot är man säkert nationalistiska, annars hade man nog inte kämpat så hårt för sitt land. Det blir givetvis svårare att uppleva ett land som sitt eget hemland om man har ett annat hemland, och därmed kanske ännu svårare att tänka sig att riskera livet för sitt land som man inte är uppväxt i från barnsben, så globaliseringen har en uppenbar baksida därvidlag. Om inte det fanns klankulturer där klanen är viktigare än nationen och lagen och myndigheterna, och att vissa anser att religionens lagar är viktigare än statens, och att vissa länder med diktaturer vill bestämma över andra länder i världen, skulle globaliseringen kanske kunna minska krigsrisken i världen, men nu är det inte alls så det ser ut.
        Dock är SD en tydligare motståndare till för stor migration än övriga partier, som tydligt kör med en dubbel agenda härvidlag.

  2. Bättre förr

    Det som oroar mig mest med jätteinvesteringar som fossilfritt stål och Northvolt m.fl. är att ingen verkar tänka på befolkningen. Planen verkar vara att Sverige allt mer ska bli ett lågteknologiskt land som genom jätteinvesteringar i vindkraft ska slösa en massa el på fossilfritt stål trots dålig verkningsgrad på den elektrolys som ska fixa vätgasen. Är det verkligen rätt sätt att använda el? Och det mesta verkar ska betalas av folket via skatter, av befolkningen betalda lån=betalas via skatten till staten och EU, kanske tänker man stjäla ännu en pensionsfond, och dyra elräkningar (de som gör det fossilfria stålet måste ha skitbillig el! Mycket av högteknologin lär forskas fram på andra ställen i världen än i Norrland, och det ändå inte högteknologiskt jämför med dagens datorer och datasystem och elektronik mm, som allt mindre tas fram i Sverige! Northvolt har väl nåt forskningscenter i Västerås, och fossilfritt stål forskas det om lite varstans i världen. Norrland verkar väl ska stå för lågutbildad arbetskraft, gärna utifrån, och ytor för vindkraft, vattenkraft och gruvor mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.