Om en slingrig Amazon

 

Idag är antisladdsystem något som är ett absolut måste i varje bil. Saknas det innebär varje resa en i stort sett given död. Eller i bästa fall svår lemlästning. Detta är den svenska motorjournalistkåren helt enig om. Vilket får mina tankar att gå till en Amazon -68 jag en gång ägde.
Den köptes hösten 1983 som ersättare för en Pontiac Firebird -71. Den gula kärran var nästan komplett. Det enda som fattades var stora delar av framskärmarna. Men den gick bra och hade hög markfrigång. Jag kunde besöka ställen som var helt otänkbara med den tämligen låga Pontiacen. I stort sett njöt jag i fulla drag. Tills snön kom…
De vinterhjul som följde med var av Goodyears fabrikat. De var definitivt jämnåriga med bilen om inte äldre och med intressanta egenskaper.
En kompis lånade bilen för en resa på några mil en gång. När han kom tillbaka fräste han som en retad katt. Det var bara tur och en del skicklighet som hållit honom borta från trafikdelare och medtrafikanter.
Och en resa mellan Vilhelmina och Umeå var speciellt minnesvärd.
Redan i Meselefors efter ett par mil fick jag den första snudd-på-rundpall sladden med den fullsatta amman. Men den gick sällan rakt så den var inte nåt att reflektera över. Fast den här gången fanns det ju inte ens en kurva, förstås…
Nå, vi dundrade vidare. Och lite då och då tvärstack bilen iväg mot nåt dike men jag lyckades reda ut det.
Men till slut, närmare bestämt i Vännäs då det bara var tre mil kvar av 23-mila resan var jag ändå tvungen att gå ut och kolla. Då visade det sig att jag hade punktering på ett bakhjul. Det var inte många hekto kvar i Goodyear-ringen!!!
Det fick bli nya däck runtom och en lugnare framfart resten av vintern. Men sett i modernt perspektiv kan man väl med fog säga att min gula Amazon hade sladdsystem i stället för antisladdsystem?

5 kommentarer

  1. "brickan"

    Som vanligt är det ett nöje att läsa dina bloggar och repotage, väntar med spänning på något om Ga FBH ”Det var tider det” 😉 Ha en riktigt bra dag ”Brickan”

  2. JohnnyW

    Ett annat Amazon-minne bjöd jag väl på i samband med en resa vi gjorde efter skogsbilvägen från forsen med lånad kärra av Olle Berg. 110 blås där 50 egentligen är på tok för fort. Jag köpte den bilen senare för 5 skära.

  3. JohnnyW

    Saaben gick ju som ett spjut, helt makalöst bra. Men resan från forsen gjorde vi faktiskt i den vita amazonen. Saaben parkerade vi i tallplanteringen uppefter bäskåvägen. Efteråt såg det ut som om SCA tagit upp en ny basväg. Och den Rally Kadett jag hade hoppade jag både högt och långt med efter vägen till grusgropen bortanför fotbollsplan. Jag trodde det var du som i beckmörkret hoppade in i bilen men när vi kom tillbaka till gammskolan visade det sig vara Jimmy som satt i passagerarstolen. Helt skräckslagen !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.