Om att kapa biltak

 

Vissa minnen från förr i tiden är i viss utsträckning höljda i dimma. Det finns flera orsaker till det. Tidens tand, det faktum att detaljminnet redan vid händelsens inträffande var grumlat samt inte minst en viss hänsyn till inblandade.Det var ju inte längre sedan än att de flesta är alive and kicki´n, så att säga. Med det planterat i era bakhuvuden kan jag berätta att jag en gång var med om att ta livet av en legend! Det var dessutom en slafsig historia för jag använde bland annat kaprondell!
Ett av de mer välkända namnen i bilåkarkretsar i Vilhelmina i slutet av 70-talet ägde en Opel Kapitän som hade den särpräglande egenskapen att den var röd. Det är den enda röda Kapitän från den tiden jag kan påminna mig. Den utnyttjades antagligen flitigt för kollektivtrafik bland ortens yngre män även om jag själv inte kan påminna mig att jag åkte med den. I alla fall inte förrän den vackra sommarnatt jag ska berätta om. Legendarisk? Jo, jag är nästan säker att några antagligen lokala, förmågor producerade en singel med titeln ”xx:s kapitän” som handlade om bilen.
I alla fall befann sig jag och en annan kille på en parkeringsplats vid Volgjö skola. Vi var inte ensamma, en stor grupp nattvandrare i 20-års åldern och ett tiotal bilar hade slagit läger runt oss. ”Sommarnatt” med Snowstorm ekade passande mellan väggarna och plötsligt backades den röda kaparen in i fickan.
Nästa steg i utvecklingen är inte helt klart men plötsligt befann jag och kille nummer två oss i baksätet med varsin rondell. Och parkeringen vat tom bortsett från en svartvit Volvo försedd med blå saftblandare. Som jag för övrigt lite senare fick en massa dagsböter för, bara för att de hamnat i min bil. Men det är en helt annan historia som inte ska berättas här…Den ene barske myndighetspersonen stegade i alla fall fram till bilen som vid det här laget var omgiven av krossat glas, lossrivna lister och annat skräp. Och strömmen snodde vi från motorvärmaruttagen.
Förmodligen överbelastades han vid åsynen. I stället för att erbjuda oss det enkla, men väldigt prisvärda, nattlogi han kunde ha ordnat spände han bara blicken i MIG och väste bistert ”Och du ansvarar för att platsen blir städad efteråt!”. Och sedan drog de iväg.
Vad som sedan hände minns jag inte men antagligen kom kompisarna tillbaka och hjälpte oss. För det är inte helt enkelt att kapa taket av en bil.
Sedan kördes den några rundor som cabriolet. Tills någon öppnade en dörr. Då vek sig bilen och sedan var sagan slut snipp snapp snut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.