Lagt ner nån by på sistone?

 

Det kan verka helt nipprigt att uppmana till att ta ett steg tillbaka. Men i själva verket är det ett stort steg framåt. För att ge en bakgrund vill jag förflytta mig till hembyn på 70-talet.
Vi hade i likhet med många byar affär. Vilket i sig var smått osannolikt med tanke på det låga kundunderlaget. Men den fanns där under hela min uppväxt. Dock fick jag mer och mer en känsla att det blev en närbutik där du handlade småsaker du glömt inne i Vilhelmina. Där du ju ändå jobbade och även kunde storhandla. Så strömmen av veckohandlare glesnade till förmån för ”mjölkliterskompletterare”. Och vem kan leva på det?
Samma tendens tycker jag är tydlig i det moderna samhället. Kanske med den skillnaden att mätverktygen är mer utvecklade och därigenom skoningslösare. Visar siffrorna att en tjänst utnyttjas för lite för att vara kostnadseffektiv, då försvinner den!
Visst vore det finemang med bank och post även på små orter. Särskilt med tanke på service gentemot de något äldre. Men även de som väljer, vilket de borde vara i sin fulla rätt att göra, att avstå från ny teknik.
Men i takt med att möjligheten att göra detta via lite blandade musklick uppstått, i samma takt försvinner de "gamla" tjänsterna.
Lite tillspetsat vill jag påstå att vi själva har lite av ett Janushuvud med två ansikten. Med det ena trumpetar vi ut kränkthet och upprördhet över en service till som försvinner, med det andra kastar vi oss förtjust över teknikens möjligheter utan tanke på konsekvenserna. Kanske hade vi fått en lite, lite annorlunda situation om vi någon gång masat oss till posten eller banken i stället för att logga in hemma i datorrummet. Nu är det visserligen som att ringa brandkåren när huset för länge sedan är nedbrunnet, men kanske kan det fortfarande vara värt att tänka på?…

2 kommentarer

  1. Jan N

    Mycket tänkvärt. Ibland borde man kunna ta ett lite högre pris när man inser hela betydelsen av den service och trygghet man har på det något dyrare stället. Det som är lite närmare, lite mer levande och där man kan fråga om saker.

  2. Dan Oskarsson

    Som vanligt härligt formulerade meningar och stycken i din blogg. Blir glad av det du skriver, du behövs definitivt i bloggvärlden Ingemar. En del av denna text kom med i VK dessutom. Hör av dig när du sett filmen Nyckeln till frihet, vill höra vad du tycker om den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.