Ett sportigt inlägg

 

Det är väl en sak att en kvällstidning valde att ha sex sidor plus förstasidan vikt för det faktum att Tiger Woods avverkat lite skog med bilens hjälp där borta i USA. Det intressantaste är nog vad som inte hamnade i tidningen.
Hur många idrottshändelser sipprade ut i den oskildrade glömskan  på grund av att man valde att analysera och spekulera kring Woods i stället?
Samma sak gäller i den verkliga världen, alltså utanför de rosa sportbilagorna. Om en nyhet dominerar innebär det att massor av andra nyheter som ändå bedöms vara av lägre dignitet aldrig når dig.
Nyhetsvärdering kan ta sig olika uttryck och ibland vara VÄLDIGT lokal. En medial vandringshistoria handlar Gudbrandsdalens Tidende i Norge. En tidning, alltså.
1939 marscherade ju tyskarna in i Polen och sedan var eländet igång. Men GT, som vi förkortar det skrev inte en rad. Många slag och invasioner inträffade, bland annat den av Norge och Danmark. Men i GT inte ett ord.
Så småningom fred, yra och glada, och stor lycka. Som inom parantes inte alltid var så stor, det var psykiskt jobbigt att återgå till vardagsliv. Men i alla fall – fred och inte en rad i GT.
Så småningom tillfrågades chefredaktören om orsaken. Och hans besked var kristallklart:
” Så vitt jag vet varken började eller slutade kriget i Gudbrandsdalen…”
Nej, nu får jag nog sluta. Just nu råder ju en Foppa-hype och Aftonskvallret avslöjar visst i en extra tolvsidig bilaga att han i slutet av förra veckan la på nya däck på pappa Kents bil på en gummifirma i Ö-vik. Det blir hela paketet med 15 interiörbilder från verkstaden, djupintervju med verkstadsägaren, analys av de gamla däcken ”Är Kent Forsberg risktagare eller trygghetsnarkoman?”, helikopterbild av Foppas resväg samt att däcksmontören Rune Frigång kommer att berätta allt samt med darrande pekfinger visa automaten där Peter Forsberg tog en kaffe. FOPPA I SVARTA AFFÄRER blir rubriken och inte förrän i sista meningen antyds  att det i det här fallet inte är affärerna utan däcken som är svarta…
Jag menar, kan man om Tiger så varför inte…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.