Röstprov

 

I september 1976 gungade en röd, penselmålad Plymouth Valiant längs den smala tvärvägen mellan Bäsksele och Dalasjö. Vädret var soligt och vackert och jag skulle rösta för första gången.
Bilens ägare var min tidigare ombloggade kompis. Och var det något vi kände var det väl en viss upprymdhet. Mot vår förmodan blev det regeringsskifte, något som jag personligen hade dåligt samvete för i flera år. Typiskt, just då jag fick rösta för första gången…
Nå, varför då denna tårdrypande nostalgidrapa? Jo, jag hörde att 14 hade dött i samband med det irakiska valet. Första dagen!! Därför fick jag en kort sekund en tacksamhetskänsla av att leva i en etablerad demokrati där krigen sker med ord och argument, oavsett partitillhörighet. Visst kommer även jag att tröttna på alla debatter och verbala brottningsmatcher. Men det är ändå ett uttryck för något väldigt fint som saknas i många länder.
Därför uppmanar jag nu alla tusentals förstagångsväljare som läser min blogg (DET var väl humor om något?…) att gå och rösta. Om du sedan röstar på ”mitt parti” Socialdemokraterna eller Moderaterna eller Miljöpartiet är i första skedet inte tokviktigt. Bara du tittat på vad partierna vill och tar ställning till vem du vill stödja.
Hm…där blev det visst lite ”äldre man talar om för unga hur de ska göra”. Det var inte meningen. De som känner mig vet att jag är lika vilsen som många 20-åringar.
Till slut måste även jag få reagera. Var hela svenska folket svinpackat när de röstade ut Stefan Sauk ur Lets dance till förmån för rikssnickaren Willy???
Låt proffsen bedöma i fortsättningen om det ska finnas någon trovärdighet i spektaklet.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.