Raggarliv i midsommartid

 

Nu packas bilar fulla med förväntansfulla, affärerna myllrar av folk, SMHI spår solsken. Kort sagt – de flesta ingredienser för en lyckad midsommar finns.
För långt över 30 år sedan firade jag en mindre lyckad midsommar i Lycksele men  även motgångar måste ju kunna beskrivas, därför lyfter jag nu fram det i ljuset.
Jag gjorde lumpen på T3 i Sollefteå den sommaren. I min ägo fanns en då ljusgrå Ford Fairlane som jag köpt av min yrkeslärare på AMU i Vilhelmina. ”Och då vill vi inte se den här bilen åka gata upp och gata ner i framtiden” var det sista jag hörde av hans fru. Naturligtvis var det precis det som var syftet. 2 000 kronor gav jag i alla fall.
Hursomhelst skulle den stå för huvuddelen av transporten tillsammans med Bert-Allans välanvända fen dieselmerca. Vi packade in oss jag vet inte hur många och drog iväg. Det fanns en del osäkerhetsfaktorer. Främst den att Fårrrden läckte bensin som en gravt inkontinent mammut kan misstänkas läcka kiss. Ett par mil före lapplandsmetropolen tog bränslet slut. Ärligt talat började nog även ägaren ta slut redan där. Jag var i alla fall inte särskilt engagerad när man knöt en meterlång töm mellan Forden och mercan. Dessutom satt Vilhelmina kommuns värste fortkörare, min kusin, bakom ratten. Och de sista, kurviga, milen fram till Lycksele var det grusväg.
Jag har en minnesbild av resan. Där hänger min numera avdöde kompis i ratten när Fårrden  plöjer genom kurvorna med död motor och gruset sprutande i kaskader. Han såg ut som han inte fyllde någon direkt funktion, bilen släpades ju efter mercan och följde nödtorftigt den.
När vi kom till Lycksele var inte ett lyse helt, alla hade gruspepprats i hundra knutar. För normalregeln vid bogsering på den tiden var att man körde så fort det gick. I brist på ström bogserades en 2,2 ton tung jänkare med en 15-åring bakom ratten upp i 130 eller så en natt tills motorn drogs runt av lådan och den startade. Men det är en annan historia…
Väl i Lappstockholm går det fort att beskriva den vidare utvecklingen. Jag sitter i en Dodge Challenger av någon orsak och har ingen aning om hur jag kom dit. Men därifrån kom jag tydligen för polisen tog mig och lät mig tillbringa natten i en cell med en bibba knarkarnissar från Stockholm. Min avdöda kompis skulle skjutsa hem ett par tjejer med Fårrden mitt i natten. Tyvärr, bad idea. Polisen  stoppade honom vid utfarten till campingen och tyvärr hade även bromsarna upphört fungera. Tyvärr, bad idea…Den underbara flickan jag inte bara kastat ögon på tidigare valde en partner som inte satt inlåst. Tyvärr good idea, troligenJ.
Bilen kostade en förmögenhet att reparera. Snacket med socialsekreteraren var lika kul som alltid, och jag övergick till att köra Volvo och SAAB i flera år.
Bättre än sådär blir det väl i år???
Magnifik Midsommarafton på er.
 

En kommentar

  1. JohnnyW

    Ja du, det var sannerligen en helg att minnas. Har fortfarande dåligt samvete men i den åldern och på den tiden skulle allt testas till sin spets, även bilar som bogserades. Att det dessutom hände andra saker den helgen var beklagligt men vad tusan, ingen minns en fegis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.