Ett förvirrat förhållningssätt

Jag har alltid lite svårt att förklara mitt förhållande till idrott. Men en röd tråd är just att en röd tråd saknas. Fotboll, till exempel: tror ni jag såg ens en puttifnutt minut från VM??? Icke sa Nicke. Däremot tycker jag att en division fem (högre än så kommer inga lag i mina hemtrakter…) match en vacker sommarkväll kan vara ett delikat nöje. För de glada tillropen, typ "Är du blind, domarjävel!!!", kaffet, korven, snacket…ja, stämningen helt enkelt.

Nationalsporten ishockey och jag har grava kommunikationsproblem tack vare det absurda faktum att den utspelar(!) sig på blankis. Min kropp tycker i alla fall inte att man ska vistas på det underlaget med knivskarpa skär fastremmade under fötterna. Jag behöver inte bli tacklad för att ramla  man så säger…

Formel 1 borde väl jag som bilälskare gilla? Vadå? Tusen exakt likadana bilar som vrålar fram som dårar då de inte masskraschar och avlivar sin besättning. Och omgivningen ibland. Och en spak som är decimeterlång men tillverkad i myrmalm från Pluto för att spara 0,000001 gram kostar 50 000.

Nej, 110 på hal vinterväg med en Opel Admiral, det är vad jag kallar bilsport…Fryser du inte ihjäl är risken överhängande att du kör ihjäl dig.

Men skidor då? Tja, för många år sedan mötte jag en tidig morgon en sann rullskidentusiast när min fotoklubb var ute. Han hade ramlat och slagit sönder näsan vilket innebar att de falukorvstjocka strängarna med gult, segt, snor som runnit över hans vita dräkt  under träningsrundan fått sällskap med en liter levrat blod. Han var glad som en lärka men det hjälpte liksom inte. Skidsporten upplevs som svårt bakhal av mig efter den upplevelsen.

Däremot kan jag kasta ett öga om gång vid något tillfälle dyker upp i rutan. Jag har faktiskt varit med och arrangerat två SM i denna ädla men bedömningsmässigt knepiga idrott. Vad jag framförallt uppskattar är den goda stämning som råder i gångkollektivet, något som ofta men långt ifrån alltid gäller i andra sporter. 

Trots att jag nu varit i viss mån kritisk så visst finns ett latent idrottsintresse. Jag har intervjuat Ralf Edström, Kristoffer Österlund som kommer att bli riktigt stor på långlopp, Antonina Ordina då hon var på topp och kartläserskan Tina Thörner, till exempel. Vilket förutsätter ett visst intresse för deras sporter.

Tryggtrivsam Torsdag på er…

En kommentar

  1. JohnnyW

    Du var ju en riktigt duktig fotbollsmålvakt. Helt utlämnad att klara dig själv på matcherna eftersom vi alltid spelade på ett mål. Du kanske inte var den panterviga målisen som slängde sig hejdlöst men rätt ofta ramlade du åt rätt håll.
    Målvakt på den tiden var nog inget att rekommendera. Bollen låg alltid ute på plan ifall det kom någon bollsparkare förbi. Läder och regnvatten ger tyngd. Den som fått en gammal blöd läderboll med snörning åt skallen från ett närskott på rullande boll vet vad jag menar.
    Det kanske var du som gav inspiration till filmen Scarface ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.