I valet och kvalet

Den närmaste månaden kommer valrörelsen att ta fart på allvar. Jag kommer säkert också att bli engagerad. Samtidigt ser jag det lite ur medborgarperspektiv. Och med den utgångspunkten  är det lätt att få en känsla av att nu lovar alla vadsomhelst för en röst. Många jag pratat med har redan uttryckt en stor trötthet inför hela valrörelsen – och så borde det väl inte vara? Nej, alla borde aktivt delta i alla möjliga diskussioner, fylla torgmöten,  grilla de olika företrädarna. Lite åt det hållet är väl visionen om ett demokratiskt samhälle?

Och det är dit vi måste hitta tillbaka. Du står inte utanför politiken vad du än säger. Alla frågor är politik.  I viss mån tror jag vi har lite svårt att inse att vi inte alltid kan få precis som vi vill, oavsett partifärg. Och att det är lite av en spegling av samhällsklimatet. Hellre än att ta en jobbig process fram till en fungerande relation skiljer man sig och börjar om på nytt. Fattar Centern ett beslut som jag tycker är fel blir jag genast Socialdemokrat. Om mitt lag förlorar tre matcher i rad byter jag till det vinnande laget.

Ja, vi klarar inte av att förlora.

Sen har vi ju inte tid. Gubbarna och gummorna för hundra år sen som bodde i ett kyffe med åtta barn och hade ett dåligt avlönat jobb tio timmar sex dagar i veckan – de hade tid med politik och samhällsbyggande. Men det är klart, om det släpps ett nytt Wee eller så eller om en ny såpa släpps av kanal RAT TV, måste vi ju ta del av det.

Jag är själv inte ett dugg bättre, bortsett kanske från att jag upplever det som ett slöseri med demokratiska resurser att vi använder de verktyg som finns så dåligt.

Några svar har jag inte heller annat än att vi på något sätt måste hitta till ett bredare engagemang. Viktigt: Se till att rösta 19 september. Det är i alla fall grunden för demokratin. Sen hoppas jag givetvis att du ska se att Socialdemokratin motsvarar dina förväntningar och krav bäst men det är du själv som avgör det!!!

Totalbra Torsdag, allihopa…

En kommentar

  1. JohnnyW

    Klart att folk är trötta på rikspolitiken. Det finns ju inga profiler längre utan bara taktiskt skolade politiska broilers som inte ens hann gå ut grundskolan innan de började sin politiska bana. Men som nu påstår sig veta allt och lovar vitt och brett att bara de kommer till makten så ska det bli så bra för HELA Sverige.
    Var finns profiler som Gunnar Hedlund, Tage Erlander, Thorbjörn Fälldin, Olof Palme m fl. ?
    På lokala planet finns profiler som utmärker sig på ett eller annat sätt. Ibland kanske inte i positiv bemärkelse men de profilerar sig och sätter färg på den politiska debatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.