Navet i vårt liv dåförtiden

Mjölkbord, heter det visst på plattländska. Men i Bäsksele var det mjölkbrögga, och inget annat. Här fanns allt. Trafiken på lyckselevägen att begapa, affär, halvt igenvuxna gammvägen på andra sidan storvägen och andra attraktioner. Vi var väl ganska lättroade och underhållningen fick vi stå för själva. Ofta hängde vi bara, för att uttrycka det modernt. Nu 35-40 år efteråt verkar det smått otroligt. Jag försöker komma på vad vi egentligen sysslade med. Kurragömma kunde ju fördriva några timmar. Och ibland glimtade det till. Som den sena kväll jag och min kusin var absolut  säkra på att vi såg en björn en bit bort mot järnbron. Då det i själva verket var en ridskoleelev på utflykt som ledde sin häst i diket…

Rätt ofta stannade en bil för något ärende. Be om eld, fråga om vägen, höra om någon av oss slynglar hade snus. Lycko mig den sommarkvällen jag fick förse en förbipasserande motorcyklist på en Honda 750 med en prilla. Jag var total motorcykeldåre på den tiden. När han drog iväg tog han upp cykeln på bakhjulet och försvann med full gas. Den upplevelsen levde jag på en månad.

Rökning var en dålig vana vi odlade intensivt. Självförbrännande majskolvvspipor, Ratos om man ville ha ett lite finare märke, Sheriff-cigariller med munstycke och oändliga mängder Commerce Guld. Ryktet sa att om tryckproven i paketet hade ett visst mönster skulle man få en hel limpa, men ingen testade det på allvar.

Ofta var det ganska bryska rökobjekt för småpojkar. Ibland snodde vi nämligen röka av äldre som gärna rökte John Silver eller röda, filterlösa Commerce. För att nu inte tala om Bill, som min granne rökte. Eld, kamouflerad till cigarett. "Varning – ett bloss tar nästan livet av en smågrabb", kunde det stått om varningstexter hade funnits på den tiden.

De övriga syndfulla aktiviteterna, alkohol och sex, var nog betydligt ovanligare även om det ju blev mer förekommande med åren. Som det mellanölsparty på sportlovet som jag och Hans-Ove genomförde och som jag berättat om. Han fick för övrigt vid ett tillfälle tag på en bunt porrtidningar av den extremaste natur som kan tänkas. Där utövades aktiviteter jag knappt skulle känna till nu, som 52-åring – om jag inte läst just dessa tidningar. Att ta dem i närheten av hemmet var otänkbart. Vi gömde dem i skogen inne efter gammvägen.

Nu börjar jag så sakta komma ihåg vad vi sysslade med Men det är också klart att vissa aktiviteter inte är lämpliga på bloggsidor. De är mer passande  som historier man och man emellan. Men kul var de! Synd för dig, käre läsare, om du inte tillhör den "circle of trust" där sådant kan ventileras:-)…Jag lovar att kompensera dig med nåt annat kul.

Lakritsfri Lördag (tänk på blodtrycket)

4 kommentarer

  1. JohnnyW

    Skulle kanske bygga en egen mjölkbrygga bakom huset. Med ett hål i.
    Dit kunde vi gå och minnas vår ungdom och vara nostalgiska. Du förstår vad många minnen som skulle dyka upp. Men som du skrev, allt är INTE för bloggen.

  2. Sören Fjellstedt

    Hål i mjölkbryggan……. man är ibland glad att man både i tid och rum befinner sig på annan plats än vid mjölkbryggan på andra sidan Vilhelmina, Tack både Herr och Herr Wahlström för kul lunsch läsning…..

  3. JohnnyW

    Sören: Hålet i mjölkbryggan (inte särskilt stort) har sin alldeles egen historia. Dock inte lämplig för bloggen men ett måste vid eventuellt byggande av ny mjölbrygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.