Lite gallspyende

Ja, nu ska jag spy galla över nåt jag inte begriper. Så ni som vet hur det ska va får gärna gapskratta.

Kort uttryckt – va fan har hänt med strömmen?????

Förr fanns det jordat och ojordat. Och en stor jäkla grej som drev vedkapen som farsan kallade handsken. Den såg ut att vara avsedd gör inkoppling direkt på Barsebäcks utgående tiogigawatts ledning. Någon risk för sammanblandning fanns inte. Farsan var för övrigt en förträfflig herre. Men med den egenheten att han alltid använde brun kabel som jord i stället för gröngul. Helt logiskt, jord ju är  brunt. Men rätt intressant om man var i andra ändan av kabeln och kopplade…

Anyhow – hur jag än bär mig åt nu så köper jag fel grejor. Vi har fått små, löjliga puttefnuttkontaktakter, mystiska jordade där mina gamla jordade kontakter passar bara med ultravåld. Och allt möjligt annan skit! Det enda jag vet om jag köper på känn är att det blir fel. Och tyvärr är det inte som Eddie Meduza sjöng att "strömmen finner vejjen", den måste via kontakter i de flesta fall.

Förr gillade jag att koppla tolv volt. Bilström alltså. Och var så seriös att jag oftast lödde fast kabelskor, eller använde en bra kabelskotång. Inte den klassiska raggarmetoden med enorma mängder röd 1,5 mm kabel och nåt annat än säkringar i säkringsdosan. Så var boostern inkopplad i den Buick jag köpte 1999. Det var facinerande. Kabeln till den lilla lådan kunde räckt att bygga volvobilar i ett par dagar tror jag. Lucas uppfann inte mörkret som det påstås. Däremot kan plusjordade elsystem i allmänhet vara lite luriga. En kompis hade en Anglia med sådant och en minusjordad stereo. Som var helt isolerad från övriga fordonet. Enligt honom skulle bilen explodera, alla kvinnor inom tre mils radie bli ofruktsamma och kalvar med två huvuden födas, om kaross och stereo kom i kontakt med varandra. Ungefär – så vi vågade inte chansa.

Omhållande Onsdag. Ja, ni vet väl…en dag utan minst en kram är en förlorad dag;-))..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.