Ett fett försäkringsbedrägeri

Har du någon gång varit inblandad i ett upprörd sjukskrivningsdiskussion på jobbet? I många år har den allmänna meningen varit att sjukskrivning är en enorm utgift för samhället. Det är ren lögn!

Redan för många år sedan fick jag höra att arbetskadeförsäkringen, som då försämrats då det gäller beviskrav, var grovt överfinansierad. Men uppgifterna kändes nästa för osannolika, och diskussionen las på is.

Men nu har det flutit upp igen och visat sig vara ett isberg med det mesta under ytan. Så här ser prognosen för de närmaste åren, t o m 2014, ut:

Sjukförsäkring överfinansieras med 63 miljarder

Arbetsskadeförsäkringen överfinansieras med 23 miljarder

Efterlevandpension överfinansieras med 33 miljarder

Föräldraförsäkringen underfinansieras med -30 miljarder

Men totalt går våra försäkringar 89 miljarder plus!!!

Varför bry sig att höja skatten då man kan ta det såhär istället?

Konfiskation och bedrägeri och framförallt ett hån mot dem som skulle behövt pengarna för rehabilitering och trygghet.

Den här överfinansieringen är inte direkt kopplad till regeringsmakt. Uppbyggnaden inleddes 2002. Men den har accellererat enormt med alliansregering.

Och jag sitter inte heller och bara blåljuger som vissa nog tror. Siffrorna här ovan har Pensionsmyndigheten, Folksam, Försäkringskassan och något som heter Ekonomistyrningsverket (aldrig hört talas om…) räknat fram. Och liknande siffror finns att hitta på massor av ställen.

"Svenska folket är utsatt för plundring", sa visst ekonomen Sven Grassman i ett annat sammanhang. Men sällan har det stämt så bra som nu…

Tröttskörd Torsdag (men fredag blir bättre…)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.