I Storuman

En kommenterare har undrat var toppbilden är tagen. Svaret är Storuman, våren -81. Har ingen aning om varför men vi var i alla fall där. I det samhället fanns flera intressanta attraktioner förr i världen. Ett flertal korvkiosker av någon anledning medan vi i Vilhelmina i många år hade vår födoförsörjning tryggad av S-grillen. Och herreminje, de hade strips i Storuman!!! Vilket var en given anledning till en sjumilaresa till grannkommunen. Det fanns även en affär som sålde krossad plysch som under en period var högsta bilinredningsmode. Den lätt chockade expediten berättade att man normalt sålde någon liten bit till nån tant som skulle sy en lampskärm. Och nu kom jeans- och träskoynglingar in och handlade metervis!!!

Och så hade de eldfesten. Ett stort party på höstkanten(?) som lockade massor av folk. Den märkligt döpta orten Volvoliden ligger visst också i Storumans kommun. Jag var inte dit själv, men ett helt gäng unga volvoentusiastiska kompisar gjorde den resan bara för att se hur det såg ut.

Under min Fairlane-epok på 70-talet avsåg stora delar av Vilhelminas raggarkår att besöka Sandsele och dess logdans vid ett tillfälle. Det var jag, en Buick Electra och en Malibu SS som alla gamla vilhelminabor vet vilka som ägde. Men precis i likhet med sjön så suger även 45:an på kvällskvisten så runt sjutiden planerade vi ett näringsintag vid en av de nämnda korvkioskerna. Men för att manifestera vår närvaro och ungdomliga livsglädje tog vi först några rundor runt samhället varefter min bil snurrade några varv runt parkeringen där snabbmatrestaurangen var belägen. En tämligen högljudd kamrat hängde ut genom sidorutan och uttryckte rakt och ärligt sitt sinnestillstånd. Tyvärr var det inte bara solsken och mjölkchoklad just då.

Kanske bidrog detta till att stan hade stängt när vi en stund senare skulle handla. Alla luckor överallt var låsta och det var bara att kryssa vidare.

Nu kryssar jag vidare mot sängen.

Lukullisk Lördag på er.

 

4 kommentarer

  1. lob

    Jag funderar och funderar men kan inte komma på.. Var ligger/låg Folkets hus i Dalasjö ?(se tidigare kommentar)
    Ändå tycker jag mig vara rätt bevandrad i Dalasjö med omgivningar. Många timmars påtvingad murkelplockning på tallmoarna där. Som tur var så bestod mutan i att man fick köra familjens vw 1300 efter sandvägarna. / LOB

  2. Ingemar Wahlström

    Det jag betraktar som FH i den byn ligger strax bortanför skolan. Har varit där många gånger och följt tävlingar då jag jobbade på VF, alla spår utgick därifrån. Mitt klena minne vill i alla fall påstå att det är Folkets Hus. Något nnat känner jag inte till…Och jag körde ju också VW, men 1200:).

  3. JohnnyW

    Klart att Loben vet vart FH i Dalasjö är. Mellan skolan och Silverdalen, på vänster sida från VMA sett, mitt emot där bröderna Isaksson bodde och nästan mitt emot byns stora profil, Stig N.
    Alla skidtävlingar och löpartävlingar i Dalasjö har FH som utgångspunkt.
    Ps. Även jag har haft VW men en 1600 fastback med elektronisk insprutning som man ibland var tvungen att sparka på kofångaren för att få igång.

  4. lob

    Jamenvisst,total blackout. Skidspåret började väl där. Har varit på ett flertal skidtävlingar där. Inte åkande men tittande(men fan vet om inte jag var med i en springtävling där en gång). Exteriört och interiört en tvilling till Feselemors eller hur ?
    Kommer dock inte ihåg någon danstillställning där. Kanske allt krut lades på Silverdalen ?
    / LOB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.