Tio rullar raggarband och en speed shift tack!

Biltillbehören har förändrats genom åren. Blivit läckra, högteknologiska och dyra.Det var lättare då det mesta fanns hos Hobbex och Söderströms och i Vilhelmina hos en firma som hette Biltillbehör. Särskilt Volvoägare hade det förspänt. Den våta Amazondrömmen 1975 var en ljusblå eller röd med hela kittet. Och kittet innefattade D-kamaxel, Weber 36:a eller dubbla 45:or för den som var vansinnigt förtjust i att meka samt en enligt oklara anvisningar modifierad topp. Och som grädde på moset ett tvåtumssystem som tände småtjejshjärtan på löpande band. I 95 % av fallen tillät ekonomin bara tvåtumssystemet men det gjorde inte särskilt mycket. De övriga förändringarna innebar en marginell effektökning men dramatiskt ökat servicebehov hos den normalt pålitliga B18 rovan. Begreppe "Overdrive" var lite mytomspunnet men ur prestandsynpunkt övervärderat. En Amazon orkade 145 på väg hem från dansen på Åparken. Men när jag slog in överväxeln sjönk topp farten till 130…

Dessutom uppfanns för Volvoägarens absoluta lycka produkten "Speed Shift" som skulle ge snabbare växlingar. Förmodligen var det f-n själv, på extremt dåligt humör som låg bakom denna anordning. Det glappade, gick inte att få i någon växel alls, vibrerade och skorrade. Jag har själv stått en natt med min röda 142:a helt oförmögen att hitta några växlar…Det var den natten som begreppet "prostitutionsillumination" myntades om porrlamporna som också var nästan obligatoriska, om du råkar läsa detta och minns M…. Men åter till växlarna. Den dagen jag fick riva ut länksystemet och ersätta med vanlig spak var en av de lyckligaste om vi håller oss till bilupplevelser.

Raggarbanden i bilvärlden var en generation före mig. Med denna pepitarutiga tejp höll raggare ihop Opel Kapitäner och jänkare. Medan vi fick nöja oss med cykeldekoration.

Nu tror jag att jag ger mig. Otrolig Onsdag på er…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.