Tomterätt NU!!!

 

Igår kunde vi njuta av en filmatisering av dikten ”Tomten” på TV. Visserligen njutbart men framförandet väcker också en del frågor…
         Hur ser ersättningen ut vid arbete under sådana här förhållanden? Det handlar både om natt, storhelg, ja, jag vet inte allt. Och tyvärr har det visat sig att belöningen för detta ensamma slit ofta bara är en skål kall gröt!
         Vem är arbetsgivare? Räknas det som arbete i arbetsgivares hushåll eller är det något stort bemanningsföretag som placerar ut tomtar jorden runt enligt något utstationeringsdirektiv?
         En given uppföljningsfråga är: har dispens för nattarbete sökts? Någon nödfallsövertid kan inte åberopas då tomtens arbets-schema verkar vara i högsta grad planerat.
         Nattligt ensamarbete ställer extremt höga säkerhetskrav. Finns fallindikator eller rutin att vakt regelbundet ser till T? Är innehållet i föreskriften om ensamarbete både känt och förstått?
         Vid ett tillfälle hanterar T öppen låga i närheten av halm. Helt oacceptabelt, halmen måste impregneras och belysningen i fårkätten utgöras av gnistsäkra lysrör.
         Finns ett skyddsombud för övrigt? Räknar man in husfolket och barnen samt givetvis tomten passeras den gräns på fem anställda över vilket ett skyddsombud ska utses.
         Om vi i stället räknar honom som ensam anställd kommer snart det regionala skyddsombudet på besök…
 
Ja, det är upprörande förhållanden som avslöjas i denna till synes oförargliga filmstump…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.