Sporadiska skoterskrönor

Snöskotrarna var definitivt ingen dussinvara i min barndom. Den första jag minns var en ljusblå Snow-Tric. För att säkra framkomligheten tror jag att den mest framfördes på byavägen, men den knattrande snöfantomen imponerade genom sin blotta exixtens. I Latikberg, grannbyn där jag gick ettan och tvåan, puttrade en Johnsson fram soliga vinterdagar men den fick jag aldrig närkontakt med.

Med åren tätnade det på skoterspåren och jag fick glädjen att disponera grannens oreanga AMF med Kohlermotor. Tog sig fram överallt men högt mattryck gav diminutivt tryck på styrskidorna. Du behövde en fotbollsplan för att vända. Men lyckligtvis fanns en sådan längst bort i byn…

Kohlermotorerna fortsatte prägla mitt skoterliv. Nästa snöfordon  jag fick disponera var syrrans gubbes Winha. En grön, finsk, kämpe som numera ingen känner till. Och med den egenheten att skidorna hade "brytkopplingar" så körde du mot något vek de sig och sedan var de bara att bryta tillbaka dem och fortsätta.

Åren gick vidare ännu snabbare. För att lösa ett akut skoterbristproblem slog jag till på den maskin som ersatt AMF:en på grannens gård men som nu var mogen för byte.

Det handlade om en Rajd R46 av årgång 1976, som faktiskt fungerade bra ett par säsonger under fjällresor och kortare turer. Om möjligt ännu bättre då jag försett den med fungerande bromsar. Även om en skoter går tungt blir det onödigt dramatiskt att vara bromslös i brant fjällterräng. Vilket nog inte grannen tyckte eftersom han inte ersatte utslitna bromsbackar:-)).

Men så småningom överlät jag den till släktingar som tyvärr parkerade den  i en lokal som brannn ned och Rajden med den. Ja, jag behöver väl inte tala om att motorn var en…Kohler förstås!

Efter detta kom jag aldrig igen riktigt trots att skoterkörning är skitkul! Har haft otaliga lånemaskiner, dock. Minns när jag följde skoteråkaren Joakim Strandberg för att göra ett reportage. Jag fick låna en ny Ski-Doo Mach III av hans pappa. Jockes mamma bara skakade på huvudet, log och hämtade en packe kläder. För tyvärr är en av orsakerna till att det inte blivit mer skotrande att jag är bedrövlig på att klä mig!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.