Hen blir nog bäst

Jag läste en text i DN för några veckor sedan. Det handlade om ett dagis i Stockholm som inte kallade barnen vid genusrelaterade beteckningar. Inget "han" eller "hon" alltså, utan ett neutralt "hen" istället. Plötsligt tändes ljuset i det för övrigt svagt belysta hjärnkontoret. Självklart är ju detta lösningen även i det politiska livet där kvoteríng varit en både svår och viktig fråga. Om vi dessutom drar åt skruven ett varv kan könsneutrala namn införas. Stig-Annika, Signe-Kurt och Kjell-Ellinor sitter om en smäck! Kanske kopplade till respektive partis ledande mannor (också en ny beteckning som jag bjuder på). I mitt parti blir ju Håkan-Carin rättgångbart nu, Maud-Olof blir en fin bondeförbundsk beteckning med viss nostalgisk anstrykning

Men för övrigt mår jag bra, och inga tecken på feber…

För att vara allvarlig i jämställdhetsfrågan har vi ofta en teoretisk jämställdhet som sedan länge varit fastställd. Men problemet är att kvinnor inte ges möjlighet  till den karriärutveckling som män erbjuds. För att inte tala om "bastuklubbarna" där manliga politiker bildar egna nätverk och utesluter kvinnor ur beslutsgemenskapen, något jag tror många kvinnliga politiker känner igen.

En kommentar

  1. Marja Granqvist

    I finskan skiljer man inte mellan ’han’ och ’hon’, utan man har ett pronomen ’hän’. Trots det tycker jag inte att finnarna är särskilt genusmedvetna. Tyvärr. Det sitter nog djupare än i ett ord.
    Ha en trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.