I skuggan av kriget

 

Igår tänkte jag lite på kriget. Närmare bestämt det som vi kallar Andra världskriget 1939 – 1945.
57 miljoner människor dog. Försök först och främst att fatta det. Inte så lätt, eller hur?  Flera hundra miljoner efterlevande blev kvar. Hur många händelser som satte fysiska och mentala och mentala spår är omöjligt att veta. Men många hundra miljoner skadades, våldtogs, torterades och kränktes på andra sätt. Men överlevde för att försöka klara sitt liv i efterkrigstiden.
Det är vanligen nu tre generationer sedan. Den som var i 25-årsåldern 1945 levde till 1995. Deras barn föddes på 50-talet och är nu i 60-årsåldern, och har nya 20-åringar som växer upp. Väldigt generellt.
Frågan är hur de fruktansvärda upplevelserna under kriget förts vidare mellan generationerna. Och kanske viktigast – hur har anfädernas posttraumatiska stress-symptom förts framåt i de nya generationerna? Skulle vi haft ett helt annat europa utan krig?
Och det var inte bara enskilda människor som påverkades. Stora land massor bytte geografisk hemhörighet vilket ofta ändrade befolkningens livsvillkor.
Sådär. Då har ni något att klura på till kvällskaffet. I morgon kanske jag ska titta på vad som finns bortom universum eller reda ut frågan om liv efter döden, eller annat lätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.