Mitt finska ursprung

 

Mitt ursprung är till hälften härstammande från sverigefinland. Min mor kommer från en liten by, Kalvholm, några mil från Vasa.
Men jag har bara varit dit tre gånger som barn, och minnesbilderna är som blixtfotografier.
Jag minns morfar August på hölasset med sin billiga, cigarill-liknande cigarett var namn jag inte törs försöka stava till. Mager och hetlevrad, Vissa sägner hävdar att han blev mördad av sin rumsgranne på sjukhuset i Vasa, Han var glödande konservativ och rumsgrannen lika övertygad kommunist – det var ingen bra blandning…
Jag minns att kriget fortfarande fanns närvarande. Mörka bilder i fotoalbumen med krigsdödade som stod lik. Jag lekte länge med en stor bajonett jag fick av mosters man Olavi. Och morbror Runar hade minsann varit befäl!
Men godiset var gott och rikligt, inköpt på Lithells affär i byn. Tillsammans med lite extra god läsk som kom i flaskor som inte alls liknade de hemma.
Svart och lite sött bröd med Lördagskorv till frukost var inte heller fel.
Och när vi var på fotboll i Vasa, jag tror det var Kuopio de spelade mot, severades en kort och tjock korv i papper med senap. ”Manligt” och gott…
Utöver maten minns jag mina finsktalande släktingars försök att lära mig språket. Men ”Ett, två, tre, satan, hej”, blev mitt något begränsade och begränsande ordförråd.
Men det är ett fascinerande land med en alldeles speciell stämning. Däremot har jag aldrig märkt det omtalade tungsinnet. Däremot kan de nog vara extremt tuffa. Tio finländare kunde som det sägs besegra flera hundra ryssar under kriget.
Työmies hette morfars cigarett. Med all reservation i världen för stavningen.

4 kommentarer

  1. Maria

    Kommer du oxå ihåg den mesta maten som god från barndomen..och där lät det som att jag var runt 120 år…
    Det enda riktigt läskiga som serverades när jag var liten (som jag minns just nu i alla fall ) var surströmming, HUVVA! Smakade denna ”delikatess” nån gång i 7 års åldern och det var ju ingen höjdare direkt, efter det har jag aldrig lyckats ta mig så nära en burk att jag kunnat smaka igen! Men raketost, fanta, hemlagad pölsa, ”hundfröjd” (fläskben grillade i ugn, men ett taskigt namn på maträtten) för att inte tala om den exellenta gourmerätten: Makaroner med ketchup! Det var en fantastisk känsla när man kunde tillaga en komplett och näringsriktig måltid helt på egen hand!! jo, jag trodde det i flera månader… Allt smakade gott, olika och kanske annorlunda men gott.

  2. maria f

    hej!!

    hittade till din blogg av en ren slump. å hittade ett intressant inlägg. Såg att du e från kalvholm finland, å nu undrar jag replot elo jungsund? ^^

    är själv från norra jungsund, kalvholm 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.