Nätmat 1970

 

Jag ser i detta blad att det nu är populärt att ta hem sin mat via nätet. Det var det även 1970, men då lite mer direkt via farsans hemboade nät som flitigt doppades i Vojmån, Siksjön, Holmsjön eller annat vattendrag.
Stilla sommarkvällar kunde jag få känna pirrningen av spänning då jag lyfte nätet för att trä upp det på nätstickan och kunde skymta fiskar i nätets maskor så långt jag kunde se i djupet.
Att bärga fångsten var alltid roligt. Mindre kul var att rensa näten från skräp där de hängdes upp på stolpar nere vid garaget.
Om nät hade varit en gångbar valuta vore min familj miljonärer. Fortfarande hänger massor av dem i ett uthus och väntar på uppmärksamhet.
Då jag var yngre fick jag bara vara observatör medan föräldrarna skötte det praktiska. Under vissa fiske expeditioner bodde vi i en stor skogskoja i närheten av Granseleforsen, men då handlade det vanligen om spöfiske.
Om nät skulle tas upp kunde man ibland ana vissa meningsskiljaktligheter. Mycket handlade nämligen om att ”mönn”. Tyvärr är jag osäker om betydelsen av ordet, om det betyder att ro sakta eller att ro baklänges för att underlätta nätupptagande. Spänningen var stor och båda fokuserade.
”Mönn”, beordrade farsan med blicken fäst på nätet.
”Jag mönn ju”, kontrade min mor.
Så farsan lite vassare: ”men mönn då, för helsike”
Där någonstans åkallade min mor en viss potentat rätt ihärdigt och hävdade med eftertryck att hon visst mönnä…
Men väl i land och med några fina harrar i elden eller puttrande i grytan spred sig harmoni och kaffedoft runt lägerplatsen.
Kanske skulle det ges möjlighet till någon timmes kontemplation innan näten skulle ”vittes” nästa gång.
Så visst tog vi hem vår mat via nätet även på den tiden…
 

3 kommentarer

  1. Per

    Du är rolig du,smart koppling till nätfiske och handling :-). Så vitt jag vet så ä mönn som du oxå nämner att ro baklänges,så har då jag fått lära mig. Kul blogg,fortsätt gärna så,fast lite oftare :-))

  2. Stefan

    Jag förstår tankesättet i och för sig, men det är väl egentligen när man ror som man tar sig fram baklänges – så att säga. Då man mönn så gör man tvärtom. Man tar sig fram framlänges – typ. Om man inte är passagerare förstås, för då blir det tvärtemot. Klart som….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.