Om hat och källkritik

Jag är precis som många andra lite facebookberoende sedan ett antal år. Det är ett trevligt forum både för att veta vad människor pysslar med och för att förmedla sitt eget liv och sina tankar till vänner och bekanta. Ja mest bekanta om jag ska vara ärlig. Bekantskapen med många fejankontakter är minst sagt ytlig.

Men ett par saker både förvånar och skrämmer mig: Dels hur fullständigt och totalt okritiskt de mest hårresande uppgifter lätt förs vidare ibland. Dels de glödande och hatfyllda straff som domstolen facebooks medlemmar kan utmäta. Helst riktat till utlänningar och de som gjort djur illa. Nackskott, att bli levande begravd och att få ett rykte som monster med namn och identitet samt förmodad bostadsort publicerad är några exempel. I det fallet handlar det om en människa som enligt facebookväggen lämnat en hund att dö utan mat och vatten.

Fruktansvärt givetvis och fullständigt oacceptabelt MEN… om jag får tillfälle att trycka en pistol i nackgropen på denna person och gör det – som det uttryckts på fejjan – och glatt blåser ut hjärnan ur huvudet på personen. Hur mycket bättre är då jag???

Straffsatserna mot människor av utländsk härkomst som enligt Facebookanvändare begått brott är lika totalt oförsonlig. Döds-straff och livstids fängelse är vanligt…

Om man bara gör den minimala ansträngningen att följa ryktet till den källa som anges visar det sig ofta vara extremrasistiska forum av olika slag. Det är kanske lite svårare att följa och kolla ryktena om djurmisshandel men det kan definitivt löna sig. Ofta är ALLA såna här rykten helt grundlösa. För en tid sedan cirkulerade ett en bil med registreringsnummer som påstods cirkulera runt skolor. Då jag kollade det var det: inte det bilmärke som uppgavs. Bilen fanns i en helt annan del av landet. Ett helt annat bilmärke. Och ägdes av en ung flicka inte den mam som noggrant beskrivits. Så sammanfattningsvis: kontrollera innan ni reagerar. Det finns saker som vi måste visa avsky för men kan det finnas en gräns även föe det??? Trevlig helg för övrigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.