En blogg ändå

Efter viss eftertanke lägger jag ut insändaren som blogg också…

Givetvis måste vi alla bidra till att bereda utrymme för de människor som nu flyr till Sverige. Men jag läser en artikel i DN 23 oktober som ändå får mig att fundera lite.

”För att dämpa utvecklingen måste vi också titta på andra områden där kostnaderna ökar till exempel assistansersättningen och sjukförsäkringen”, säger Magdalena Andersson.

Då börjar jag fundera lite:

Först det här med sjukförsäkringen. Under åren 2000-2009 var jag studieorganisatör i IF Metall Södra Västerbotten. Givetvis innebar det uppdraget att jag i olika sammanhang fick information runt våra socialförsäkringssystem.

Utan att gå in på detaljer var läget då att nästan samtliga socialförsäkringar var extremt överfinansierade. Pengar som alltså inte gick tillbaka till sjuka utan användes till hallonbåtar åt riksdagsmännen, vägbulor eller något annat.

Så det här med assistansersättningen: det omfattar kanske fler områden men jag tänker på personlig assistans eftersom jag själv tillhör den grupp som har denna sedan många år. Att knapra på ett eller annat sätt på den kan förstås behövas. Men då ska man ha klart för sig att det ”knaprats” friskt redan som det är. Jag har alltid bemötts bra av Försäkringskassan men trots allt har de beviljade timmarna minskat. Dessutom är det nu som jag förstår oerhört svårt att få ett nytt assistansbeslut beviljat. Om en frisk människa verkligen kunde sätta sig in i hur viktig assistansen är för livskvalitén skull skulle den här diskussionen överhuvudtaget inte äga rum.

Det finns ju en grupp flyktingar som vi är bedrövligt dåliga på att uppmärksamma. Nämligen skatteflyktingarna. Tittar vi på EU som grupp för de ut 1000 MILJARDER euro varje år! Och ett antal miljarder torde väl komma från Sverige.

Att ta hand om en miljon flyktingar kostar 12,5 miljarder euro. Allt enligt Der spiegel och EU komissionen.

Sammanfattningsvis: kan man nagga något på våra beviljade assistanser för att lösgöra pengar, så visst.

MEN DET FINNS MONSTRUÖSA ORÄTTVISOR I FORM AV ÖVERFINANSIERADE SOCIALFÖRSÄKRINGAR OCH SKATTEFLYKT SOM FÖRST BORDE HANTERAS!!!

Jag är i högsta grad en vanlig människa. Har jag fel i något av ovanstående argumentation gör jag inte bara en pudel utan en hel…ja, Rottweiler!!!

 

Ingemar Wahlström

Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.