Att jobba med två nålar i armen…

Precis då jag började min dialysbehandling sa en läkare ”försök att betrakta det som ett arbete så går det lättare”. Och det stämmer faktiskt. Det är ju dessutom tidsmässigt en arbetsdag, bussen hämtar 08.00 och jag är hemma runt halv tre.

 

Behandlingen börjar med en invägning på en mycket noggrann våg. En del har så dålig njurfunktion att de inte kissar utan vattnet samlas i kroppen och det är det de väger i huvudsak för att se hur mycket som ska dras under dialysen. Lyckligtvis tillhör jag de som kissar, än i alla fall vilket är skönt. Dels måste du dricka väldigt lite om njurarna inte fungerar, dels kan du få blodtrycksfall illampående och annat vid dialysen.

Då det är gjort lägger jag mig. De kollar blodtryck, blodsocker och petar bort de ”rugor” som hunnit täppa till ven- och artäringången.

Sen sätts två nålar, vanligen trubbiga som är skonsammare. Är det riktigt svårt att hitta flöde år de använda vassa nålar men det kan vara lite riskfyllt i och med att de kan sticka ”förbi” venen och artären.

Ja, sedan kör vi igång. 3,5 timmar två dagar i veckan för mig men många ligger mycket oftare eller längre. Efter en timme vankas fika och då behandlingen är klar blir det en god lunch.

Sammanfattningsvis är det inget att oroa sig för om någon är på gång att bli dialysbehandlad. Jättetrevlig personal dessutom, man känner sig verkligen välkommen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.