Bu och bä på julbord

 

Ibland har jag hört hur det stönas över mängden julbord som ska avätas. Och lite är jag nog beredd förstå det. Trots att jag i princip sitter på en annan planet som långtidssjukskriven ser det nog ut som att jag kommer att hinna minst fem julbord/jultallrikar. Före julafton alltså… Hur ska det då vara för den som har någon form av normalt liv???
Men då jag blir rik ska jag bjuda på sushi i stället, och palt. Det borde väl falla de flesta i smaken? Drömkombinationen kan ju variera även på det traditionella bordet. Det finns saker jag väldigt gärna har med. Men även kräkframkallare.Visst är det läge för ett par listor??
 
MÅSTEN PÅ JULBORDET
Skinkan förstås. Med kokt potatis och äppelmos. Jul!
Ägghalvorna med gott smarr på. Härlig kolesterolhöjare.
Gravad och rökt lax. Funkar året runt förresten…
Köttbullar. Men ge Mamma Scan pension. Homemaid, förstås…
Marängsuisse. Har aldrig sett den rätten på ett julbord. Men det är aldrig fel säger jag och tror att i alla fall en läsare håller med?
Julmust light. Ett par liter.
 
NEJ TACK, JAG HAR ETT VIKTIGT MÖTE OCH MÅSTE LÄMNA BORDET
Lutfisk. Oätlig i alla existerande varianter men en hit för de som äter snor.
Ris a la Malta. Ihjälkokt risgrynsgröt med apelsiner. Kinky…
Grisfötter. Knallade runt i en decimeter grisbajs i sitt tidigare liv.
Småplocket. Leverpastej, prinskorv å sånt. Inget fel men finns 400 dagar om år.
 
DARK HORSE
Lamm och får som kan vara både supergott och inte så gott. Spännande!
 
Till sist en ekivok historia. I alla fall om du bestämmer dig för att den är det. Den är i alla fall sann:
På en av mina arbetsplatser hade jag ett visst ansvar för varuautomaterna. En semester hade vi missat att tömma dem. Vilket ledde till att en del saker var lite ofräscha när hösten kom.
Jag satt och åt lunch tillsammans med kanske 20 arbetskamrater när en lätt upprörd flicka dök upp. Hon spände ögonen i mig tvärs över rummet och ropade:
”Ingemar, följ med mig ut i omklädningsrummet så ska du få titta på min ludna bulle!!!”…
All ätaktivitet upphörde och det är väl vid sådana tillfällen änglar sägs vandra genom rummet. Det vill säga om du väljer att tolka den som fräck…
 
 

4 kommentarer

  1. JohnnyW

    Håller med dig om det mesta, förutom lutfisk som jag verkligen gillar.
    Till avdelningen ”Dark Horse” vill jag tillägga kalkon. Det fanns på vårt julbord ett år och efter att jag gått runt och viftat på armarna samtidigt som jag försökte kackla så smakade jag en skiva. Och det var riktigt gott om jag ska vara ärlig.
    Till sist: Fick du se hennes ludna bulle ?

  2. Ingemar Wahlström

    Jag kommer inte ihåg, men tror nog att den bulle som man med fördel doppar i choklad innan man tuggar på den var den enda jag kom i kontakt med:). Och kalkon är väl ganska erkänt som ätbart numera. Men mycket har ju varit råexotiskt. Hur många har inte beskrivit besvikelsen när de bet i en tomat första gången! Nycklarna kommer snart!!!

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Har inget med julbord att göra men en granne här berättade om en arbetskompis som gift sig med en Thailändska. Hon fick vara med på en surströmmingsfest och han talade varmt om surströmmingen som var en favorit för honom.

    Hon gjorde iordning hans matlåda dagen efter, kan du gissa med vad? Han visste det inte förrän dom började klaga på jobbet att det luktade sk-t om värmeskåpet 🙂 Hon gjorde det inte för att vara elak utan för att det var något han gillade. Ha en bra helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.