Petter Nilsson(SD)

Bekymret med Feminism

Ok. Den rubriken får jag väl erkänna är mer än lovligt mycket clickbait. Egentligen bör de flesta ”-ism”-er hamna under luppen, men feminismen är aningen aktuell. I ljuset av jämställdhetsministerns utspel.

Ett utspel som jag egentligen tycker vår riksdagsledamot från Skellefteå, Jonas Andersson, kommenterade särskilt väl på facebook.

Feminismens breda diaspora har plats för synsätt som står radikalt mot varandra – likväl som de häftiga motsättningar som finns inom de ideologiska underarterna.
Likväl brukar feminism karakteriseras av de olika vågorna.

Ett par begrepp som ofta kan vara lite kluriga att särskilja är jämlikhet och jämställdhet.
Själv brukar jag använda mig av ett relativt enkelt knep och tänka ”jämlikhet (inför lagen)”, vilket betyder att man ska ha samma formella rättigheter. Uteslutningsprincipen innebär då att jämställdhet är det där puckade kvoteringstänket.

Jag är faktiskt övertygad om att jag känner ett par meningsmotståndare inom politiken – vilka åtminstone utåt är för feminism – som har det rätt svårt på grund av övergripande kvoteringstänk inom deras respektive partier.

Nåväl. Grundproblemet med ”feminism” – som term, och precis som många andra ”-ism”-er, är att det inte bara finns ”en feminism”.

När nu Stenevi (MP) gräver runt i det näste som är feminism och säger att vita kvinnor måste flytta på sig för att ge plats för utlandsfödda så har hon i realiteten petat i ett särskilt stort getingbo.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Maria

    Intressant bild ovanför inlägget….Feminism har ju numera blivit akademisk term. Akademiker talar om ”Patriarkatets tyranni” som en vedertagen sanning. Tydligen är det omöjligt att tänka pro-mänsklighet….

  2. Lars

    Det blir ju särskilt svårt att kvotera när det gäller yrken där det finns väldigt få kvinnor att tillgå. I vissa tekniska yrkesval t.ex. Det låter ju lite osannolikt att om det t.ex. finns bara 10 % kvinnor som valt en viss utbildning, så skulle det om 10% av de som gått utbildningen fick bli chefer bli 50% av dessa som blev chefer, medan bara 6% av männen fick bli chefer…Så mycket bättre är inte kvinnor..Och inom vården kan kvotering ställa sig likadant, fast då till männens fördel. Men där verkar ingen snacka så mycket om att kvotera in manliga sjuksjöterskor som chefer…Ett speciellt dilemma med kvotering är att det skär sig med personliga fria yrkesval, måste man tvinga kvinnor till tekniska yrken om de själva vill jobba med nåt annat, och vill man tvinga män att bli sjuksjöteskor om de själva vill bli nåt annat?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.