Petter Nilsson(SD)

C: ”Oacceptabelt grönklassa naturgas”

EU-kommissionen är nödgade klassa kärnkraft som grön (såvida det finns finansiering, planering för lagring av radioaktivt kärnavfall samt bygglov före år 2045).
Naturgas kan klassas som grön om utsläppen är lägre än 270 g CO2e/kwh, samt om nya gaskraftverk ersätter äldre som är smutsigare samt om bygglov ges före sista december 2030.
EU:s Taxonomi

Det här är inga konstigheter förstås. Möjligen finns det någon som är förvånad över naturgasen. Men poängen är att det oavsett både är bättre miljömässigt, likväl som ekonomiskt.

Centerpartiet säger nu att det är ”oacceptabelt”. Att i realiteten få bättre ekonomi, samt bättre miljö.

En aning häftigt begrepp kan man tycka. Men finns säkerligen fler inom miljörörelsen som delar hans besynnerliga syn på saken.
Alternativet till naturgas (270g CO2e/kwh) är i realiteten kolkraft(820g CO2e/kwh) och annan mer smutsig energiproduktion.

Blir uppenbart att Centerpartiet inte kommer att verka för bättre förutsättningar för de i glesbygd. Frågan är väl också vem partiet, centern, vill locka att rösta på dem.

Etiketter: , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Marko

  C har inte mycket koppling till verkligheten nuförtiden men just detta vet jag inte om man kan hänga ut dom för.
  Detta ser ut att vara ett resultat av Tysklands vansinniga miljöpolitik (som C hurrar över) där dom nu kräver detta efter att ha lyckats både sätta sig i Putins knä och sett till att den egna befolkningen inte har råd med el längre

 2. brorson

  Ska EU hålla på med sånt här trams, bör vi gå ur. Taxonomi är lärn om växter och djurs indelning i olik arter. Håller EU-byårkrater nu på med en biologisering av energislagen? Det är ju tydlig kohandel mellan minimistormakterna Frankrike och Tyskland. Om ni grönklssar vårkärnkraft, så grönklassar vi er naturgas, som ni köper frän Ryssland. Och så hotar vi Ryssland med krig, så att vi får kontroll över gasledningarna genom Ukraina. Jag håller med C om att naturgas inte är en grönare energikälla än andra fossila bränslen. Felet med C är att de inte talar om vad vi ska ha i stället, när det inte blåser.

  Kan man grönklassa naturgas, som uppfyller vissa villkor, som byråkraterna har hittat på., borde man kunna grönklassa kolkraft, som uppfyller vissa villkor som byråkraterna har hittat på. Hur var det för resten med den svensk torven, som är ett ”hållbart” bränsle, enligt MP i Sverige, men inte enligt EU-byråkratin?

  Jag tycker att vi ska säga nej till samma elpriser i EU – och alltså stödja Frankrikes linje i den frågan – och utveckla kärnkraften tillsammans med Ryssland, men utan att göra oss beroende av ryska insatsvaror. På en annan blogg har jag föreslagit att vi i Sverige före år 2060 bygger 14 nya, stora reaktorer och återstartar de två nyligen avstängda i Ringhals, samtliga vid kusterna .För då kan vi under byggtiden hyra mindre mobila (flytande) reaktorer från Ryssland. Dessa kan sedan kompletteras med mindre reaktorer på räls – i första hand för elförsörjningen av de svenska järnvägarna.

  Jag tycker också att Sverige ska upphöra med ordkriget mot Ryssland och dra sig ur proxykriget i Ukraina, där landets regering som ombud för för krig mot sin egen befolkning i östra delen av landet. Det är ju en helt vanvettig politik att driva Europas största land, Ryssland, i armarna på Kina, så att president Xi kan förverkliga sina hemliga drömmar om att återupprätta det gamla mongolriket.

  Som var världens största imperium någonsin och sträckte sig från Stilla Havettill baltstterns nuvrande östgräns, som på sin ställen går bara 20 mil från Östersjökusten (Ung samma avstånd som mellan Stockholm och Örebro. ) Jag minns rädslan i Sverige under 1950-talet för ”gula faran”, som skulle invadera Sverige. Och det var inte Sovjetunionen, som avsågs…

  Ryssland och Ukraina har mycket gemensam historia, språk, kultur och religion, vilket Ryssland och baltstaterna inte alls har i samma utsträckning. Om Sverige ska gå i krig för att rädda något grannland, så kan det inte vara Ukraina. Det var ju genom Kalle dussins dumdristiga krigsäventyr i nuvarande östra Ukraina som det svenska Östersjöväldet gick förlorat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.