Petter Nilsson(SD)

Valcensur från IT-jättar?

Har tidigare skrivit om ett av de tillfällen då Jonas Andersson (SD) från Skellefteå märkligt av censurerats av Facebook.

Både youtube och facebook förklarar nu att man sätter in extra åtgärder inför valrörelsen i Sverige.
Facebook gick ut i SVT och sa att man aktivt ska motverka misinformation (information som oavsiktligt är felaktig – till skillnad från desinformation som är avsiktlig), och också att de ”aldrig kan luta sig tillbaka”.

Vi får verkligen hoppas att internetjättarna inte har skäl att ha en egen agenda inför valen. Facebook använder som bekant partners för att faktagranska inlägg.

Kampen mot desinformation och misinformation saxat från wikipedias artikel om oavsiktligt felaktig information.

Det är förstås ingen slump hur ett flygblad eller hur en annons ser ut, det är propaganda till sin natur. Detta gör samtliga partier. Klart man kan ha en uppfattning om detta, men när ett privat företag ska göra bedömningen så hamnar man i ett synnerligen ovisst bedömningsläge. Även om en partner, eller en IT-jätte har en opartisk hållning, så riskerar det falla på individnivå.
Mycket av ovanstående är en klar bedömningsfråga där ens politiska narrativ kan spela roll.

Jag är som bekant väldigt skeptisk till huruvida exempelvis de orealistiska och välfärdsskadliga miljömålen ens gynnar miljön. Frågan är rimligtvis huruvida det är att anse som klimatförnekelse?

Hur många återkommande annonser har ni sett som inte lyfter motargumenten till sin tes (ekokammare)?
Förtal i Sverige är oberoende huruvida anklagelsen är sann eller falsk.

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

    • arbetare

      Han hade väl som vanligt rätt i sak och sanningen var obehaglig för S .

      Det räcker för att bli avstängd .

      Regeringsmakten tål ej granskning och har många troll och nyttiga idioter i sitt stall , se bara på Miques världsfrånvända pladder och konspirationsteorier gentemot alla som kritiskt ifrågasätter makthavare och potentater .

      • Leif

        Förvånar mig inte att en SD:are tror att sossarna styr facebook.

        Men vad skrev han då och varför skriver en riksdagsman något som kan tolkas som missinformation?

      • Mique

        Det är roligt att du använder dig av min retorik, som jag har snott från er och vänt mot er. Det är tråkigt för er att ni inte kan inse det. Självständigt tänkande är tydligen inte erat gebit. Snarare ekokamrarnas dova klang i era filterbubblor.

  1. Mique

    Hej Peter! Det är lustigt att en representant för det politiska partiet i Sverige, som lever av att sprida alla dessa typer av desinformation och felaktig information, tar sig ton i frågan. Du lämnar aldrig något svar, då jag och andra ber dig om källan till siffror och statistik som du använder dig av på din blogg. Gissar du, eller knåpar du ihop lite siffror och statistik på en höft?

  2. Bättre förr

    Jag har noterat de många inskränkningarna i yttrandefriheten som skett under senare år. Noterande i morse hur SVT (och även TV4) bombarderat tittarna med att de, och självklart då även folk i allmänhet, ska se det som självklart att Trump ljuger till 100% när han talar om valfusk. Alla som tänker lite själva och inte bara tror på main-stream media förstår att bilden är lite mer nyanserad, att stora delar av röstsammanräkningen kanske är OK är ju en sak, men att många av de stora nätjättarna tystat många Trump-supportrar är också ett faktum, som däremot talar till Trumps fördel, liksom att många av de stora mediabolagen med undantag för Fox News har stöttat Biden och motarbetat Trump. Det finns således inte bara fel i Trumps påstående. Att svenska media också, trots att det hade liten betydelse i USA-valet, var mot Trump, var också övertydligt. en det mesta av kritiken mot Trump har handlat om detaljer i det han gjort och de grovt förenklade bilder han använder i sina kampanjer. Lite har handlat om en del av det som verkligen skrämmer de ofta mycket rika personer/organisationer/företag som stödjer Biden, som tullkriget mot Kina. Tullar har alltid gynnat de fattigaste, vars arbeten skyddats mot utflaggning av deras jobb till låglöneländer, och missgynnat de rika, som inte kunnat öka sina vinster lika mycket. De rika pekar då på att de skapar jobb i fattiga länder, men ändå spjärnar de emot nät de i de fattiga länderna vill ha bättre arbetsvillkor och lön. I Sverige verkar ju inte minst S stötta nätjättarna som Facebook genom extra billig el, trots att de ger väldigt få jobb i Sverige, så man undrar ju om det finns nån gentjänst, som valpåverkan i S-favör men mot SD, som man förväntar sig. Och sen undrar man varför Facebook låter såna som Näthatsgranskaren söka igenom databasen med sina algoritmer för att sen sätta åt en massa pensionärer som byggde upp Sverige med dryga dagsböter för hets mot folkgrupp. De är vana vid den åsiktsfrihet som rådde under större delen av deras liv. Det vore ju i så fall rimligare att Facebook bara tog bort innehållet och talade om för vederbörande varför, det är ju att visa ansvar och respekt för sina kunder. Samtidigt har jag inte hört talas om liknande tillslag mot den uppenbarligen starkt antisemitiska åsikter som finns i t.ex. Malmö bland de som har rötter i länder som påverkas av konflikten mellan Israel och Palestina…Mycket tyder på att bevakningen som nätjättarna kommer att utföra får en vänster prägel, mot SD men även andra med mera konservativa åsikter, snarare än att man skulle bry sig om fakta särskilt mycket. Tydligen ser inte Facebook Demokrati som att väljarna ska få korrekt information från alla håll om vad som händer, i stället ska några få personer, som Facebook själva valt ut, och vars politiska åsikter är okända för väljarna, dvs egentligen Facebook eller rättare sagt Suckerberg, bestämma vad som är demokrati och sanning dvs det som genererar mest vinst och tillfredställelse för honom…

  3. Basic Rules

    De liberala demokratierna, kan nu med hjälp av privata big tech agera som en auktoritär stat.
    Vi har sett valpåverkan 2020 i 🇺🇸 som den mest påtagliga. I sitt tal i Valdai varnade Putin !-
    Västvärlden att inte bli offer för wokeness – ’de misstagen har vi gjort ’ – dvs marxistleninismens försök att omstöpa samhället och medborgarna.
    Media skulle aldrig bevaka detta, då det hotar dess agenda och konstruerade världsbild.
    Bäst att inte redovisa helheten och hålla sig inom pkcirkeln.

  4. Marko

    Tillåtna åsikter blir färre för varje år.
    Styrande världen över som påstår sig stå upp för demokrati gör heller inget för att stoppa denna censur.
    Tvärtom så tycker dom det är bra då det gynnar dom.
    Sen kan man självklart spinna vidare ännu länge på detta…

  5. Maria

    Demokrati genom fria val finns inte längre i Sverige…Partier betalar klaner för röster och andra erbjuder skjuts från äldreboenden….Nej valfusk kommer man inte åt på det här sättet, men man kommer att bortförklara valresultat som kan tänkas premiera SD!

  6. Marko

    På tal om inskränkta rättigheter och åsikter.
    Röstar SD mot pandemilagen på onsdag?
    Det är uppenbart för alla som låter vetenskap vara del av beslutsunderlag att den ej längre behövs.

    • Mique

      Kunskapen och dess fiender: Alternativ fakta, Argumentationsfel, Ekokammare, Faktaresistens, Faktoid, Fejknyheter, Felslut, Filterbubbla, Gaslighting, Politisk historierevisionism, Hoax, Klimatförnekelse, Konfabulation, Lögn, Nyttig idiot, Postfaktisk politik, Propaganda, Pseudovetenskap, Quote mining, Social manipulation, Spoofing, Spinn, Subversion, Vandringssägen, Vanförställning och Vidskepelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.