Petter Nilsson(SD)

El-ransonering i höst?

Sverige har aldrig behövt ransonera el. Behoven hade inte funnits ifall Sveriges fullt fungerande reaktorer inte stängts i förtid.

Nu kan det bli aktuellt att koppla bort förbrukning till följd av för låg elproduktion. Detta enligt chefsstrategen på Svenska kraftnät (Sydsvenskan).

Ämnet för dagens blogginlägg kommer kanske inte som någon större överraskning för er som följt bloggen en tid. Samtidigt är det väl värt att lyfta att chefsstrategen nog inte är vidare värst mediatränad. Lite anmärkningsvärt att berörd tar så pass lätt på att enskilda hushåll kan kopplas bort från elnätet någon timma till följd av effektbrist.

Kanske mer fascinerande är att politiker som inte haft tillräckligt god framförhållning avseende energiplanering – plötsligt reagerar häftigt nu när man står inför fullbordat faktum.
Inte sällan samma politiker från Södermalm, iklädda cylinderhatt och monokel. Politiker som stått och godhetssignalerat för ett radikalt kärnkraftsmotstånd, för en ansvarslös invandringspolitik, etc.

EU har som sagt fortfarande valt att inte klassa kärnkraft som miljömässigt hållbart. Säkerligen finns det någon miljöpartist någonstans som varit lycklig även över detta.
Men frågan man rimligen bör ställa sig är huruvida exempelvis privata dieselaggregat är en mer miljövänlig lösning för att säkra elförsörjning. För de som har råd.

Solen skiner som bekant inte så länge under vinterhalvåret, och många dagar blåser det inte tillräckligt för att få en vettig effekt av vindkraft.

Ska understryka att det gäller att möjliggöra små modulära kärnkraftsreaktorer så snabbt som möjligt!

Etiketter: , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Bengt Hellman

  Sverige ligger bra till inför den kommande vintern. De flesta andra länder har en besvärande situation eftersom de är så beroende av fossilgas för uppvärmning och elproduktion. Sverige som på senare år satsat på biobränsle och vind ligger betydligt bättre till. De senaste 52 veckorna har Sverige nettoexporterat 30 TWh el av en total produktion på 165 TWh. Sveriges elproduktion har de senaste åren vuxit trots nedläggning av gamla kärnkraftverk. Vi har mer el än vi gör av med.

  Svenska Kraftnät har tittat på sannolikheten för effektbrist. Modellresultaten från den probabilistiska metoden visar för kommande vinter en genomsnittlig förväntad effektbrist på långt under en timme per år. I många länder används ett nationellt leveranssäkerhetsmål, exempelvis
  maximalt 3 timmar med effektbrist.

  • Bättre förr

   Norrland får knappast problem denna vinter, då överföringskapaciteten söderut år knapp, och produktionen av fossilfritt stål inte kommit igång på allvar än.. Söderut är problemen större, då exporten till kontinenten med deras gasbrist som kommit olägligt. Visst, elbörsen, som plockar pengar av fattiga medborgare och ger till elproducenterna och staten, gör att det i första hand handlar om högre elpriser utan högre nämnvärt högre produktionskostnad (i Sverige, då ingen större mängd dyr elproduktion finns att tillgå). Men, hur gör vi om önskemålen från andra länder om el blir kraftfulla (nödläge pga bränlsebrist!)? Frestande då att koppla bort vanliga hushåll som ändå knappt har råd att betala? Individuell hänsyn lär knappast tas, snarare kopplar man bort hushåll i stadsdelar mm under vissa timmar. Så gjordes t.ex. i Sydafrika när det var elbrist, som dels berodde just på dålig planering av elproduktion ibland, dels ibland pga kopparstölder. Nu är Sverige på väg dit..

  • Marko

   Att det är överskott på årsbasis är relativt ointressant då det ej går att lagra.
   Max planerbar effekt oavsett dag är det intressanta.

   Att jämföra oss med länder som lagt ned kärnkraft och gjort sig beroende av Putin, baserat på samma ideologi som råder bland vårt styre I Sverige, och säga att vi är iaf inte sämre än det är inget bra argument.

   Och att effektbrist är liten är oxå ett dåligt argument
   Varför försvara försämring öht?
   Denna försämring kommer garanterad att öka markant med fortsatt samma politik och styre.
   Mål är att lägga ned kärnkraft helt, då kan vi räkna med elransionering av stora mått.

  • Marko

   Vi kan ha kvar EN fladderkraftpark och gräva ned det under den?
   Sen kan man dessutom skylla alla döda insekter och fåglar och olja som ligger över hela parken på det.

  • arbetare

   Vi har redan en lösning för att slutförvara kärnbränslet , betalad av kärnkraftselproducenterna själva via en pott de lagt undan för kommande slutförvaring .
   Detta bestämdes redan före man sa ja till uppförandet av det första kärnkraftverket i Sverige .
   Fick du inte lära dig det i skolan ?

   Att sedan Mp i åratal av ideologiska skäl försökt sätta käppar i hjulet för en säker förvaring av det uttjänta kärnbränslet får stå för dem själva .

   Brytning av uran kräver först en lagändring , sedan är det bara att börja gräva , vi har tillräckligt med uran i vår berggrund för att bli självförsörjande om bara den politiska viljan finnes .

   S/Mp-regeringen beslutade 2017 om ett förbud mot uranbrytning i Sverige , ännu ett i raden av regeringsbeslut som gynnat Putins pengasamlande inför vad han kallar den ”speciella insatsen i Ukraina ”

   Märkligt att det mesta de gjort har missgynnat oss och gynnat den ryska krigsmaskinen …….

 2. Hassan

  När temperaturen i norra Sverige är under -30 grader,röken från skorstenarna stiger rakt upp (vindstilla),
  när solen INTE syns över horisonten och vattenmagasinen är fyllda med is och vatten att tappa finns ej pga av mkt torr höst var skall vi få energi ifrån???
  Den går ju somsagt inte att lagra!!

 3. Pingback: Elbrist och Magdapriser! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.