Petter Nilsson(SD)

Några kommentarer om regionfullmäktige!

Lite kort kring regionfullmäktige. Tänker ta upp tre huvudområden som debatterades under RF.
Länkar också relevanta avsnitt under livesändningen för er som har tid och intresse att följa de olika avsnitten.

Årsredovisningen – Debatten kring årsredovisning går att följa här.
Vill förvarna läsarna om att presidiet tillät ett särskilt stort fokus kring rikspolitik trots att debatten i regionfullmäktige förstås ska fokusera på de frågorna regionen har rådighet över.

De ekonomiska förutsättningarna för Region Västerbotten är, som vi redan visste, riktigt svåra – så enkelt är det. Regionen behöver använda alla verktyg som den kan för att behålla och hitta ny personal, men även för att identifiera inom vilka områden vi kan göra besparingar. Ett bra exempel på en sådan besparing är Norrlandsoperan som i dagarna har fått uppmärksamhet i lokalmedia på grund av att operans nya föreställning är halvtom, det vill säga: västerbottningarna lockas inte till NO:s föreställningar trots att en majoritet av biljetterna var fribiljetter och hade någon form av rabatt (student/pensionär).

Detta är tydligen inget problem enligt den rådande klassen som är för Norrlandsoperans massiva skattefinansiering. Ola Nordebo försöker skifta fokus och ställer frågan “Vad är egentligen NO:s uppdrag?” och försöker driva narrativet att det inte är särskilt viktigt att gemene västerbottning gillar deras föreställningar. Med andra ord: undersköterskan i Dorotea ska finansiera biljetter för en liten klick i övre medelklassen i Umeå så att de kan gå på opera till ett billigare pris, oavsett vad undersköterskan tycker om föreställningen. Är det rimligt? Vi inom Sverigedemokraterna står på arbetarklassens sida och säger således nej till det. Dessa pengar ska gå till vård. Vård före kultur.

NO är dock bara toppen av ett enormt skatteslösande isberg, och jag har alltid varit uppe och lyft Sverigedemokraternas besparingar.
Jag har konsekvent lyft behoven att spara inom administration. Samtidigt har jag varit tydlig med att det krävs en politisk tydlighet kring vilka verksamheter man kan göra besparingar inom.

Det duger inte med planekonomiska lösningar såsom alliansens kapande av 100 administrativa huvuden, eller för den delen majoritetens märkliga förmåga att ducka undan ansvar genom att uppdra till tjänstemän att hitta vilka administratörer man kan prioritera bort.
Det behövs en politisk tydlighet helt enkelt.
Vi har exemplifierat verksamhet som memeolog, hbtq-diplomering och jämställdhetsintegrering. Vård ska som bekant ges efter behov, och detta vet våra anställda.

Vi behöver även göra besparingar på politikerorganisationen. De nya beredningarna som kom att ersätta de FOD-beredningar Sverigedemokraterna kommit att problematisera påtagligt är inte rimliga att lägga medel på. Arvodena i Region Västerbotten är fortfarande några av de högsta i landet.

Relocate– Debatten kring relocate går att följa här.

Utöver NO och administrativt trams som jag har nämnt ovan är projekt som Relocate symptomatiskt för den styrande majoriteten, men jag vill understryka att samtliga övriga partier var för projektet. Vi har haft debatter i ämnet tidigare och jag har skrivit inlägg kring Relocate förr. Det är endast Sverigedemokraterna som har problematiserat detta innan.
Ni får gärna själva göra en bedömning kring huruvida VK speglar debatten riktigt i sin artikel.

Projektet kastar miljoner kronor på att locka lågutbildade i storstädernas förorter (många är analfabeter och kan inte svenska) till Västerbotten och när det misslyckas totalt kallar man det för en “metodprövning”. “Vi ville bara få information om vad som fungerar”. Hur kan man, efter trettio år av misslyckade integrationsåtgärder och massinvandring, inte förstå att det saknas humankapital för att målgruppen ska kunna jobba inom svensk industri? Det är extremt provocerande.

BB i Lycksele– Debatten kring BB i Lycksele går att följa här.
Till sist handlade mycket av fullmäktige om BB i Lycksele och dess upphandling som kommer att gå till historien som den mest katastrofala upphandlingen i Västerbottens historia. Majoriteten och Alliansen är överens om att en upphandling och privatisering av BB är den bästa vägen framåt, trots att vi vet att offentliga upphandlingar tar flera år – ändå signalerar båda parter att BB kommer att vara operativ efter årsskiftet. I vilken värld brukar en upphandling, särskilt en sådan viktig som BB, ta mindre än ett år? Det är en omöjlighet.

Allt skatteslöseri ovan, oförmågan att agera resolut som politiska ledare gällande BB i Lycksele och skjuta över ansvaret till tjänstemän menar vi inom Sverigedemokraterna är en konsekvens av den styrande majoritetens politik och en opposition som köper styrets narrativ. Det finns en annan värld där detta slöseri och denna handlingsförlamning inte existerar, en värld där politiken prioriterar vård för västerbottningar, där politiker tar ansvar – en värld som Sverigedemokraterna står för. En värld väsentligen skild från majoriteten och alliansens – det vill säga – i stället för att skjuta över ansvaret till en diffus upphandling eller lägger över ansvaret på tjänstemän.

Avslutningsvis vill jag också skriva ett par kommentarer kring andra företrädare.
1. Tycker att Per Boström (KD) kom med intressanta inlägg. Delvis avseende Skellefteås perspektiv kring relocate. Han hade också en klar poäng i att uppmärksamma fullmäktige på att regionfullmäktiges ansvarsområde är just regionen. Att debatten bör fokusera på vad regionen kan göra. Samt att debattera just frågan huruvida man avser att godkänna Region Västerbottens årsredovisning, eller inte.
2. Tycker faktiskt att det var tråkigt att höra fullmäktige sucka när Hans Brettschneider (MP) svarade på en fråga från en moderat avseende kärnkraft. Om något kan jag tycka att presidiet kanske bör överväga avgränsa debatten när frågor kring tidigare riksdagsbeslut lyfts i en debatt kring regionens årsredovisning avseende fjolåret.

Bra jobbat till alla er som tagit er igenom denna textvägg. Önskar er alla en trevlig dag!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

17 kommentarer

 1. Inlandsbo

  Det är otroligt att en enda krona av skattemedel skall gå till Norrlandsoperan. Låt ”högdjuren” betala sina besök! Om inte skall Umeå kommun betala kalaset! Absolut inte inlandet! Skattepengar skall gå till vården!.

 2. Marko

  Holmlund är en schizofren människa?
  Tycker det är fel att befolkning betalar för svenska kraftnäts misstag men tycker det är ok dom betalar för sosseriets och MPs förstörande av elsystem och orsakande av nordens högsta inflation.
  Då tyckte han det var befolkningens fel att man inte bundit sitt elpris.
  Har vi en hycklare?

 3. Selma

  Anmärknigsvärt arr Region Västerbotten satsar våra skattepengar på ”Relocate”, alltså flytta arbetslösa från mellan- och sydsverige till norr….Antar att de det berör, totalt saknar intresse för att bosätta sig i Norrland. Och det kan inte heller vara många som är intresserade av batteritillverkning, Kanske kan vissa vara bidragande i omsorgen, men då ska de besitta både språklig och kulturell komptetens…

 4. Kenth

  Enligt Västerbottensnytt betalar umeborna för hög skatt
  så det skulle gå sänka den men…Lindberg säger att dem
  som nämner det inte vet vad det gäller som S styr Umeå.

 5. Marko

  Alla som inte förstår att vindkraft inte fungerar när det inte blåser bör inte uttala sig i energidebatten.

   • brorson

    LG försöker misstänkliggöra kärnkraften för att vindkraften inte har motsvarat förväntningarna.Efter beskedet att all kärnkraft skulle läggas ner, beslöt ägarna att sluta lägga pengar på lagerhållsning av reservdelar. När det senare blev svår elbrist i hela Västeuropa ökade efterfrågan på reservdelar med långa kötider hos tillverkarna som följd. Eftersom Finland inte tagit samma beslut, har kärnkraftverken där fortsatt lagerhållning av reservdelar, varför finska kärnkraftverk under flera år haft både färre och kortare driftstopp än de svenska. Återigen ett bevis hur politiska beslut har saboterat svensk elförsörjning Låt inte de skyldiga slippa undan genom att skylla ifrån sig!

 6. Marko

  Hycklarkungen skriker om att det är facism och ett hot mot demokratin att sosseriet inte får undantag från lotteriförbud och får sälja lotter på kredit så pensionärer hamnar hos kronofogden.
  Värre än att hycklarkungen skriker som alltid är att även Magda inte kan skilja på landet och socialdemokratin.

 7. brorson

  Efter Åkessons uttalande om sagostunderna med dragqueens uppvisar kulturministern totala ansvarslöshet, kränkning av föräldrarätten och brott mot Tidö-avakets passus om ökat föräldraransvar. Det enda hon har att säga om dessa perversa typers barn-indoktrinering är   ”det kan finnas människor som upplever dessa som bra och andra som upplever dem som mindre bra. – Men det är inte upp till mig som politiker att göra de avgörandena, ”

  Nej, och inte heller kulturbyråkraters eller kommunalpolitikers uppgift. Det är föräldrarnas uppgift att göra de avgörandena. Men då är det också på föräldrarnas ansvar. En lösning skulle möjligen kunna vara att barn inte får komma utan sällskap av en förälder, som ansvarar för att deras barn inte får griller i huvudet, ex-vis att små pojkar inte börjar tro att de i själva verket är små flockor som är födda i fel kön och måste ”könskorrigeras” genom amputation av en viss kroppsdel och hormonbehandling resten av livet.

  Det är ju rena barnstölderna under förevändning att det skulle vara kultur. Det måste bli ett slut på utvidgning av begreppen, som skett exempelvis när man påstor att koranbränning är yttrande, som skyddas av yttrandefrihete, Påståendet – i ord eller skrift – att den småväxte Ulf Kristersson är en kvinna, som är född i fel kön och bör —amputeras, är däremot helt klart ett yttrande. Men är det ett vetenskapligt bevisat faktum, som ska läras ut till lågstadieelever under skolplikt? Ska påståenden av det slaget – om det görs av en professor – skyddas av den akademiska friheten? Eller är det kultur?

  Jag förnekar inte alls att vetenskapligt felaktiga påståenden kan ges en konstnärlig utformning, som dör dessa påståenden till god kultur. Men frågan måste ändå ställas om det är kultur , vars spridning ska subventioneras mee skattemedel Och om det ska vara barnförbjudet. Man kan inte begära att föräldrar ska uppfostra sina barn till laglydiga samhällsmedborgare, när ”samhället” självt finansierar spridning av normkritik till små barnn som inte själva kan sätta gränser.

 8. brorson

  Om det stämmer (det gör det nog, men jag vill inte tro att det är sant) att socialdemokratiska lotterier säljer lotter på kredit och anlitar Kronofogden för att driva in betalningen – varigenom den lurade lottköparens ekonomi och hela tillvaro raseras, så är det synnerligen allvarligt. När man dessutom förespeglar personer med svag ekonomi och desperat behov av pengar, att de kan bli miljonärer, är det bedrägeri. Socialdemokraterna framställer sig själva som ett parti, som står på de ekonomiskt svagas och utsattas sida, men gör tvärtom. När Magda leder angreppen mot systemets kritiker, och kallar dem fascister, agerar hon som en gangsterdrottning.

  Vem är fascist? Jo, den som skickar myndigheter på personer, som inte ger utlovade bidrag till partikassan. Jag vill inte tro, men det är kanske sant, att ett förbud mot sossarnas kriminella metoder skulle tysta oppositionen genom att slå hårt mot partiets finansiering. Och hotar med att ställa in 1 maj-demonstrationerna nästa år. Kommer man inte längre att ha råd med avlönade fanbärarare? Nog borde ett parti med ett väljarstöd på över 30 % ha tillräckligt med frivilliga finansiärer, som kan swischa pengar från egna, välfyllda konton,. utan att behöva låna?

  Det finns fortfarande inget färdigt förslag och jag kan inte tänka mig att någon regering kommer att lägga farmförslag om att förbjuda lotterier mot kontant betalning från partimedlemmar och sympatisörer. Utan det kommer, om ett sådant förslag läggs fram, att bli ett förbud mot djupt oetiska och rent kriminella – och fascistiska metoder. Att använda myndigheter för att driva in pengar från enskilda till partikassan är fascism.

  Men det handlar om mer än så. Att sossarna (i eget intresse?) har tillåtit vanliga kriminella att använda kronofogden för att begå brott. Den unika svenska offentlighetsprincipen tvingar myndighetter att lämna ut uppgifter om tilltänkta brottsoffer till bedragare, så att de kan planera sina brott. Men Kronofogden går ett steg längre. Kronofogden begår brotten på uppdrag av de kriminella – mot en ringa betalning på endast 300 kr till fogden. Pengar som brottsoffren tvingas betgala, om bedrägeriet lyckas.

  Jag har själv blivit utsatt för två allvarliga bedrägeriförsök, det ena för två år sedan och det andra helt nyligen. Jag gjorde polisanmålan, men blev kritise rad av polisen för att jag inté lämnat ut fullståndiga kontaktuppfifter till bedragaren (en inkassofirma med tillstånd av Integritetsskyddsmyndihgen och direkt access till fogden). för att reda upp ”missförståndet”. Detta trots att jag gjort predis, som man ska göra, enligt Polisens egen hemsida. Det andra bedrägeriförsöket var en bluff-faktura på en försäkring,. som jag inte tecknat.

  Jag har tydligen kommit till den åldern att allsköns bedragare chansar på att jag är en förvirrad och lättskrämd åldring. Hos fogden fungerar det så, att om man inte bestrider kravet inom en viss tid, fastställer fogden kravet och bedragaren tar hjälp av fogden att driva in beloppet. Människor med bekymmer har lätt att missa detta. Och då har bedrägeriet lyckats

  Resultatet av mitt bestridande blev att bedragaren tog tillbaka betalningsföreläggandet från fogden, vilket är noterat hos fogden, UTAN att det framgår att det var ett misslyckat bedrägeriförsök Trots att jag skrivit det till fogden. Så nu kan ju alla, som begär ut uppgifter om mig från fogden, tro att jag är en dålig betalare, som har betalat en skuld, som anmälts till fogden, inför hotet om indrivning. Varför har inte fogden en egen rättsavdelning, som sätter stopp för bedrägerierna?

 9. brorson

  A. Det är inga rationellt tänkande människor, som köper lotter i de socialdemokratiska lotterierna tron att de kommer att bli miljonärer. Och även vanligtvis rationellt tänkande människor kan vara tillfälligt ur psykisk balans och luras av lotteriets reklam och köper lotterna på kredit, som de har tänkt betala när de har blivit miljonärer. Men i stället får betalningsföreläggande från Kronofogden. Därför är dessa lotterier kriminell verksamhet (bedrägeri).

  Att bedragare kan betala fogden för att fogden ska begå brotten, borde den socialdemokratiska toppolitikern Annika Strandhäll veta. Efter hennes mans tragiska bortgång, fick hon betalningsförelägganden från fogden på mannens skulder – och hängdes ut i media som en dålig betalare. Trots att mannen bestridit skulderna, medan han levde, direkt till fordringsägarna, hade de skickat skulderna till fogden, utan att uppge bestridandet till fogden. Ett sådant agerande borde vara straffbart.

  Observera att jag inte alls försvarar Strandhälls agerande som politiker, och ej heller hennes vedervärdiga utfall på Twitter mot politiska motståndare., som inte tar reda på fakta, innan de hänger ut folk. Men jag måste få säga att hon själv har blivit ytterst illa behandlad av journalist-slöddret. Anledningen till att jag skriver detta här, är att partiet (S) använder fogdens tjänster på samma kriminella sätt.

  Kan det vara förklaringen till att S i regeringsställning inte brytt sig om att skydda bedrägeri-offer? Och i opposition gått bedragares ärenden, när S har krävt att mottagare av elstödet ska offentliggöras med namn och hur mycket var och en har fått. Värdefulla upplysningar för bedragare.

  B. Jag har själv skrivit på denna blogg att Elsa Widding var SD:s bästa rekrytering. Nu har hon lämnat partie i protest mot att partiet inte bemött utbildningsminister Mats Perssons (L) förtal mot henne.SD kräver nu att hon ska lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot. Jag tycker att SD borde skämmas, själva be henne om ursäkt och kräva att även regeringen ber henne om ursäkt – och försöka locka tillbaka henne som partimedlem. SD:s kryperi för det mjinsta regeringspartiet är särskilt skamligt, med tanke på att SD inte sitter i regeringen och därmed har en friare ställning, större rätt att uttala egna åsikter än ett regeringsparti.

  C. Sedan Egypten stängt sina gränser mot Sudan, söker sig flyktingar från Sudan till Centralafrikanska republiken (CAP), med våldsamma prisökningar i CAP som följd, så att CAP:s egna medborgare inte har råd att bo kvar i sitt hemland. Vad EU och Sverige behöver är inte en migrationspakt, som sprider flyktingar över hela EU och även Sverige. En modell som redan prövats i EU-kommisionären Ylva Johanssons hemland, Sverige, där en handfull moderatstyrda småkommuner tvingades ta emot fler flyktingar. Har det löst flyktingkrisen i Sverige?

  Vad EU nu måste göra är tre saker: 1). Ge CAP ett massivt ekonomiskt stöd, så att landet klarar flyktingkrisen, utan att landets egna medborgare börjar fly till Europa, som ekonomiska migranter.2 ) .Ge ytterligare stöd till de nordafrikanska staterna (fränst Libyen och Tunisien, Algerie4t och Marocko) så att de fortsätta att bygga upp sin kustbevakning, så att flyktig-smuggelbåtarna kan stoppas innan de hunnit lämna dessa länders territorialvatten. 3). Hjälpa de nordafrikanska länderna att bygga ut sin gränsbevakning i stöder, mitt i Sahara – Allt annat kommer att bli ännu dyrare för EU:s skattebetalare.

 10. brorson

  Utbildningsminister Mats Persson, L, har inte bara gjort sig skyldig till grovt förtala mot Elsa Widding, (f,d, SD) och krävt att hennes vetenskapligt väl underbyggda åsikter i energi- och klimatfrågorna inte ska få framföras i Sveriges riksdag, utan har också helt nyligen föreslagit att mandatperioderna för de externa ledamöterna i universitetens styrelser ska förkortas från tre år till sjutton månader – med hänvisning till det nya säkerhetspolitiska läget. Företrädare för universiteten, samt universitetslärarnas och forskarnas fackliga organisationer har protesterat och menar att förslaget hotar den akademiska friheten och forsningens politiska oberoende.

  Oberoende forskning ska alltså inte längre vara tillåten i Sverige om vare sig energin, klimatet. amerikansk politik och Nato samt läkemedelsindustrins produkter. Hur tillförlitliga är de nya vaccinerna? Hur stora är riskerna med såväl de nya vaccinerna samt med psykomfarnaka, bl.a. benzodiasepinerna, som ger ett långvarigt beeroende och därför används som knark av missbrukare? Vaccin mot svininfluensa, som har givits till barn, har givit svåra och livslönga biverkningar (narkolepsi).

  Widding är kanske inte expert på just läkemedel, men det är inte heller Mats Persson, som studerat statsvetenskap och ekonomisk historia, men verkar trots det vara helt ovetande om ekonomiska inttressens påverkan på forskningen – vilket f.d. är orsak till att forskare som skriver artiklar i Läkartidningen numera måste uppge ev. kopplignar till ekonomiska intressen .Widding beskylls av Mats Persson, förutom att själv vara ”klimatförnekare” även ha detlagit i en konferens där även ”vaccinmotståndare” har deltagit .(Jag har själv tagit alla covid-sprutorna och kan väl därmed inte beskyllas för att vara ”vaccinmotståndare”?)

  Och SD, som har försvarat Paludans koranbränningar, har ingenting att säga om utbildninsminsterna hätska angrepp mot såväl forskningens frihet som andra politikers nyttrandefrihet? Mats Persson, Ln är ett eko av Märta Stenevim MP, och är därmed en trojnask häst i regeringen.

 11. brorson

  ”Hur ska de miljontals syriska flyktingar som lämnat landet under inbördeskriget kunna återvända hem? Den frågan stod i fokus när arabvärldens utrikesministrar möttes i Jordaniens huvudstad Amman”, enligt TT Nyhetsbyrån. En av deltagarna var Syriens president Bashar al-Assad, som tydligen är beredd att genomföra reformer för att göra det attraktivt för flyktingarna att återvända hem.

  Det är alltså inte bara vi svenskar, eller rättare sagt allt fler av oss svenskar, som tycker att återvandring är en bra idé.. Det är i själva verket en förutsättning för att kunna hjälpa dem som behöver hjälpas, när de behöver hjälpas. Om vi hade haft en fungerande återvandring för tidigare hitkomna flyktingar under den stora flyktingvågen från Syrien 2015, hade vi kanske inte haft så stora problem, som vi nu har i Sverige. Ett bra initiativ av arabländernas ministrar. De förstår det, som tidigare svenska ministrar har förnekat. Svenskarna förda bakom ljuset av sina egna politiker.

 12. Kenth

  Åkesson har ifrågasatt vårat EU medlemskap och vill h en utvärdering på detta
  ”Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till.

  Sverige har helt enkelt skänkt bort betydande delar av vår rätt att bestämma över oss själva. Även om vi representeras i unionen av våra egna politiker så är vi alldeles för små i sammanhanget för att åstadkomma någon verklig skillnad.”

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/rlG2VR/jimmie-akesson-eu-ar-pa-vag-att-bli-en-tvangstroja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.