Petter Nilsson(SD)

Sosse-inflation och sjukvård!

S tycks krampaktigt söka tag i media genom diverse besynnerliga utspel. Man försöker göra politik av de mest alldagliga saker.
Devisen att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet tycks vara deras devis.
Igår försökte de göra politik av något man själv bär ansvaret för.

I morse gjorde jag misstaget att kika igenom det. Sossarnas senaste (gårdagens) jippo(artikel: S talarkupp i riksdagen – kan pågå hela kvällen).

Sjukvården har som vi vet stora bekymmer.
Främst hur sosseinflationen kommit att drabba regionerna. Sosseinflationen är något sossarna valt att fokusera på att skyffla över ansvaret till den nytillträdda regeringen (och SD).
Regionernas skyldighet att prioritera mellan verksamheter försöker man naturligtvis att – om inte förtiga – åtminstone försöka förminska relevansen av.

Sossarna valde alltså att ha en sosse per region att bråka utifrån regionens perspektiv.
För Västerbottens del var det Björn Weichel(S) som fick sticka ut nacken.

När han klev upp till podiet tog jag för givet att han grundligt talat med sin regionala företrädare innan han började tala. Men måste säga att det verkar rackarns oklart.

Han lyfter då särskilt behovet av investeringar på fastigheter och medicinsk teknik. Hur dessa fått lida.

Han har inte fel i sak. Absolut inte. Om något skulle jag säga att det stora reinvesteringsbehoven också har blivit alltmer problematiskt som partierna valt att inte prioritera investeringar. Vilket förstås kommer av att långsiktigheten inte är politiskt attraktiv.
Ifall man kan finansiera annat med sina besparingar så är det i regel klokare för att kunna vinna fler väljare.

Nåväl. Problemet med hans argumentation är att detta gäller samtliga förslag till regionplan och budget – med undantag av Sverigedemokraternas.

Sanningen är att de begränsade satsningarna på fastighet och MT är något alla partier utom SD gör i Region Västerbotten.
Sverigedemokraterna tar – till skillnad från övriga partier – ansvar. Det är ingen ny företeelse, det ansvarstagandet återkommer i våra budgetförslag. Men – för den vetgirige – länkar jag fjolårets olika förslag till regionplan och budget här.

För övriga partier är det självklart att man prioriterar andra märkligheter före sjukvård och förutsättningar för sjukvården.
Skulle kunna sedvanligt nämna de enorma resurser som går till Norrlandsoperan, eller bristen på realistiska besparingar inom administration, men tänker i stället att det är affär att lyfta lite lobby, då det snart är dags för det ökända ”Region Västerbotten på Grand Hôtel”.

Västerbotten på Grand Hôtel kör igång nästa vecka.
Temat är ”Västerbotten, en föregångare i omställning: HUR HÖJER VI TEMPOT?”.

Jag stannar där…

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Jonsson

  Omställning från sjukdom och behandling till hälsofrämjande besök hos hälsocentraler? Säkert inte gratis, den placebovården. Jättesvårt ju att ens få tid vid hälsocentral redan idag. Inte minst på landsbygd’n, där nativiteten nu sjunker och tjänster dras in.
  Varför heter den Norrlandsoperan, när den finns i Umeå, och folk måste få resebidrag dit? Sälj eller åtminstone döp om. Jordgubben är visst upptaget, så hjortronet kanske?

 2. kenth

  Har en bekant som fått en stroke…han sa igår vid fikabordet att med ”allt som följer med sjukdomen för att orka med borde man varit helt frisk”…ligger nåt i det!

 3. Marko

  På tal om sosseriet så ansåg dom det lämpligt att placera lögnaren el hamas som uttalat representerar Palestina i utrikesutskottet.
  Han dök dock aldrig upp på möten enligt övriga i utskottet.
  Sitter nu iaf och ljuger om att han inte vet vem Abu Rashid är som han tidigare fotograferats tillsammans med.
  Man undrar dessutom hur lämpligt det är med representanter i Sveriges riksdag som bott här i 30 år och knappt kan prata svenska.
  S själva är ju dessutom för ”åtgärder vi aldrig tidigare skådat” för att komma tillrätta med detta.

  • Jonsson

   Socialdemokraternas hållning gentemot El Hamas, ger honom tyvärr god reklam bland anhängare.
   Men pendeln har svängt förut i Sverige, på 40-talet var det uniform och disciplin, 50-talet: estetik, på 60-talet hippiekultur, 70-talet: vänsterflum, på 80-talet: postmodernismens intåg. Nu är det militärt och strikt igen. Det blir besvärligt för (S) som måste hålla sina många olika falanger nöjda, för att behålla dem. (S) kommer därför att hålla låg profil i självbevarande syfte.

 4. brorson

  DET ÄR FÖR SENT.
  Vi har åtta partier i Sveriges riksdag, men inget av dem vill inse att det är för sent att stoppa uppdelningen av Sverige i etniska enklaver. Det är en orealistisk tanke att detta skulle kunna stoppas genom tvångsassimilation av invandrare eller dess mjukare variant integration. Nu har dessutom integrationen ersatts av den mest brutala varianten, blandning, som går ut på att svenska skolbarn ska vara krockkuddar vid etniska konflikter mellan olika invandrargrupper.

  I en debattartikel i Expressen fördöms detta grova övergrepp på svenska skolbarn av SD:s skolpolitiska talesperson, som menar att SD länge har pekat ut den rätta vägen – utan att närmare precisera vad han menar. Vad SD har sagt och hade förhindrat den nuvarande situationen om tidigare regeringar hade genomfört det som SD har föreslagit.

  Det var DÅ, men NU är det för sent.

  I privata diskussioner har jag att när det finns både lärare och tillräckligt många elever för att bilda en skolklass, vilka talar samma språk, som inte är svenska, varför inte låta dessa lärare undervisa dessa elever? Så lär de sig något under uppväxtåren, i stället för att sabotera lektionerna, så att inga elever lär sig något.

  Men kommer inte detta att leda till att vi får ett etniskt och språkligt uppdelat Sverige, med hela stadsdelar och t.o.m. hela kommuner, där svenska är ett minoritetsspråk? Själva frågeställningen är verklighetsflykt. ”Kommer att leda till.” Hur blind kan man vara? Det har ju redan hänt.

  Få invandrare vill bo i områden där de utgör en etnisk och språklig minoritet. Svenska används mindre och mindre som gemensamt språk mellan olika invandrargrupper. De vill inte leva blandade ens med andra invandrargrupper. Jo, visst finns det de, som vill bli svenskar, leva som svenskar och bland svenskar. Men hur många är de?

 5. brorson

  1) Jag har tidigare liknat Sverige vid ett hotell. där nya gäster hela tiden flyttar in, men nästan ingen flyttar ut. – Återvandring för dem vars asylskäl har upphört, måste ha högre prioritet än integration / assimilation.

  2) När jag började diskutera migration, skrev jag att om arbetskraftinvandring verkligen behövs, borde behovet av utländsk arbetskraft i första hand tillgodoses genom flyktinginvandringen. Jag utgick då från att flyktinginvandringen enbart skulle bestå av verkliga flyktingar, d.v.s. personer med genuina asylskäl.

  3) Jag har också föreslagit att den statliga Arbetsförmedlingen ska läggas ner och ersättas med:
  a) kommunala och privata arbetsförmedlingar, och
  b) en statlig arbetsmarknadsmyndighet med regionala kontor (länsarbetsnämnder) med myndighetsutövning som enda uppgift (bevilja bidrag och liknande).

  4) I diskussionerna om lönegolv för arbetskraftinvandring har jag tyckt att regeringens beslut 27.360 kr / mån är för lågt. Jag har tidigare föreslagit 40.000 kr / mån, som kanske också är för lågt. Men varför inte höja till 60.000 kr / mån i flera etapper, med 40.000 kr / mån som nästa etapp? Man kan då utvärdera ev. negativa konsekvenser, innan man går vidare till nästa etapp.

  5) S diskuterar nu om partiet ska driva krav på arbetstidsförkortning inför nästa val, vilket M, KD och SD säger nej till. Även L, som fantiserar om att det råder brist på arbetskraft. Anledningen till att en del arbetsgivare misslyckas med rekryteringen av arbetskraft inom landet, är dock ingen generell brist på arbetskraft utan på att den statliga Arbetsförmedlingen har gjort till sin huvuduppgift att dölja arbetslöshetens verkliga omfattning i stället för att vara det den heter (en förmedling). Vilket är orsaken till att jag anser att detta missfoster ska läggas ner.

  För mig är det välkommet att något parti äntligen börjar föra en seriös diskussion omen lagstadgad arbetstidsförkortning. Men det får inte ske i form av en längre sommarsemester, som är ett av förslagen som diskuteras. Det är tillräckligt stora problem redan med bemanningen sommartid av verksamheter som måste bedrivas under hela året.

  Men en absolut förutsättning för kortare arbetstid är en kraftig minskning – inte en ökning – av invandringen. Vi kan inte ha en stor och växande andel arbetslösa i arbetsför ålder samtidigt som HELA befolkningen ska försörjas med FÄRRE arbetstimmar för dem som har jobb. Den ekvationen går helt enkelt inte ihop.

 6. brorson

  För att vi ska klara personalförsörjningen, samtidigt med en ev. kortare lagstadgad arbetstid, UTAN ökad arbetskraftinvandring – samtidigt som vi har en stor arbetslöshet, särskilt bland redan hitkomna invandrare, måst vi ha:
  – arbetsförmedlingar, som är vad de heter, nämligen förmedling.
  – ökad återvandring, inte bara av arbetslösa, utan även av utlandsfödda som har jobb. Så att arbetslösa kan få deras jobb.

  Jag har i tidigare debatter föreslagit en arbetsmarknadspolitik, som går ut på att alla tar ett steg uppåt på karriärstegen, så att arbetslösa utan tidigare arbetslivserfarenhet kan fylla på längst ner. Det är dessutom bra biståndspolitik, om länder med brist på utbildad arbetskraft, får sådan genom återvandrare från bl. a. Sverige.

  För att vi ska slippa importen av arbetskraft till jobb, som kräver ingen eller låg utbildning – och för den delen även vanliga högre utbildningar – måste vi ha arbetsförmedlingar, som är vad de heter. En arbetsförmedlings uppgift ska vara att hitta den arbetskraft, som en arbetsgivare söker. Både bland de arbetslösa och bland personer som har jobb, men kan ersättas av någon arbetslös på nuvarande arbetsplats.

  Därför måste den statliga Arbetsförmedlingen läggas ner och ersättas av kommunala och privata arbetsförmedlingar. Dessutom måste större ansvar läggas på arbetsgivarna att bedriva personalutbildning i egen regi.

 7. Pingback: Sunt förnuft: Eller prioritera champagneprojekt? | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.