Petter Nilsson(SD)

POPULISM: ”Magkänslans politik”

VK-bloggen kan vara ett bra fundament för regional demokrati.

Har sett någon muppigt vinklad inlaga i VK, där någon från akademin menar att USA:s demokrati skulle riskeras ifall Trump blev vald igen till president.
Någon omfattande analys för varför den hårt konstitutionsskyddade demokratin USA skulle avdemokratiseras ifall Trump fick chansen bli president igen – den återfinns i vart fall inte i inlagan.

Har också sett några blogginlägg, likväl som en artikel av en riksdagsledamot som tycker att besparingar ska göras på vårdpersonal i stället för på maten i Lycksele. De säger inte det, förstås. Man avstyrker bara effektiviseringen av maten, utan att bemöta något med något annat än känsloargument.

För att återgå till den där märkliga inlagan i VK som drog iväg kring Trumps påstådda odemokrati, den var titulerad Magkänslans politik löser inga problem.

Finns nog inga politiska partier som vill lägga ned matproduktionen i Lycksele. Eller, pja, man kan fråga sig varför alliansstyrda Lycksele inte är redo att samverka med Regionen: Varför den ambitionen inte finns, då det skulle ha kunnat öppnat upp möjligheter.
En konspirationsteoretiker skulle gott kunna undra varför delar av alliansen därpå kommit att problematisera regionens ställningstagande.

Personligen kan jag ha önskat att man biträtt Sverigedemokraternas olika besparingsförslag i regionen. Det finns många önskningar man kan ha.
Men nu är vi där vi är.
Förstår att det kan verka lockande att avsiktligen följa med på en opinion som går stick-i-stäv med patienters och västerbottningars intressen, men politiker behöver ta sitt ansvar. Särskilt givet det synnerligen ansträngda ekonomiska läget i regionen.

En liten sidonot är att riksdagsledamoten gör samma beklagliga misstag som övriga partier gör i regionen. Det går inte att bara svepande skylla på administration. Att skapa abjekt av den profession som arbetar exempelvis som medicinska sekreterare, avtalsuppföljare, upphandlare, etc.
Det finns verksamheter vi behöver skära ned, som inga andra vill skära ned på. Jämställdhetsintegrering exempelvis.
Att däremot skära på avtalsuppföljning, eller kontrollfunktioner kan bli väldigt _väldigt_ kostsamt. Inte minst i ljuset av tillgänglighetsproblem i vårdsystem, problem med välfärdsbrottslighet, etc.

Väljare idag är välinformerade. Bloggen som verktyg är ett bra sätt att också lyfta nivån på den politiska debatten. Länkar även till tidigare inlägg kring maten i Lycksele med hänvisningar till tjänstemannaunderlag.

Avslutningsvis, och återigen: kommentera gärna med konstruktiva förslag kring matproduktionen i Lycksele utifrån de handlingar som finns tillgängliga.

Jag, precis som alla andra politiker, är felbar. Ifall jag missat bra argument – eller ifall det finns sakfel i utredningen så är jag inte främmande för att verka för att ändra inställning i frågan.
Men min grundinställning är att det är bättre att effektivisera matproduktionen än att dra ned på vårdpersonal.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

26 kommentarer

 1. Villy Hansen

  Klartspråk Nilsson, somskriver! ”Har sett någon muppigt vinklad inlaga i VK, där någon från akademin menar att USA:s demokrati skulle riskeras ifall Trump blev vald igen till president.” Denna ”någon” är Åsa Wikforss. Du använder svepande ungdomsspråk ”muppigt” när du refererar till hur VK skribenten som återgett sin intervju med filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss. Det skänker inte förtroende. Se själv hur Björn Söder har uttryckt sig genom tiderna. Han blev sannolikt endast trovärdig bland de redan troende. Även SD verkar ha nytta av den genomslagskraft som VK har. Filosofer och faktaföreträdare har inte sällan varit ett horn i sidan på högernationalister.

  Åsa Wikforss skriver bland annat då ocj då om kundkapsresistens och faktaresistens.

  • Marko

   Vad har denna artikel som ser ut att vara skriven av ett sanningsministerium och saknar fakta att göra med ditt påstående att Åsa skriver om faktaresistens ibland?
   Ser ut som vanliga försök till personpåhopp som vänstern allt som oftast anmäler för att försöka tysta motståndare när dom ej kan debatera.
   Och detta totalitära antidemokratiska beteende försöker man motivera som att ”skydda demokratin”

  • Bättre förr

   Det är Åsa W som är ute och cyklar, oavsett titel hit och dit. Grejen är den, att i så gott som alla statskupper, kan själv inte komma ihåg något undantag, så har kuppmakarna antingen varit militärer, eller haft militärens tysta eller öppna stöd. Det hade inte Trump, och han har inte heller nu ett sådant stöd. Och konstitutionen har en starkare ställning i USA än i de flesta andra länder inklusive Sverige, liksom yttrandefriheten! Dessutom har t.ex. Biden ett starkare stöd bland statstjänstemän med flera, liksom av de flesta medier, inklusive META och andra, Trumps tilltag att prata med folket via Twitter (numera X) i stället för att låta journalister och kommentatorer tolka luddiga utsagor var inte populärt bland de stora medierna och bland många miljardärer, som även i många fall hatade hans tullar mot Kina, som dock fortfarande är kvar. Många miljardärer har ju investerat i att lägga produktion i Kina, och på så sätt minskat jobbtillfällena i USA. Även alla åtal mot Trump visar ju på att han är impopulär bland många med inflytande, det har nog funnits betydligt fler än Trump som har fifflat lite med kampanjpengar och sånt och sparat lite papper från sin presidenttid. Även hans vilja att dra USA ur en del av rollen som världspolis, är impopulärt bland många rika med stora utlandsinvesteringar, som vill ha ett starkt USA för att värna sina investeringar. Å andra sidan är världspolisrollen alls svårare att bära för USA ensamt, det är väl bara England och Frankrike som bidrar lite i nån märkbar utsträckning, med tanke på att diktaturen Kina med maktaspirationer, och det folkrika Indien får allt större ekonomier och därmed större makt, vilket Trump tycktes inse..

  • Arbetare

   Med tanke på att ” filosofen” Åsa aldrig presenterar något annat än känsloargument och svepande rationaliseringar oavsett ämne så är nog ”muppig” ett passande epitet för henne .
   Nu när andra partier till slut fått krypa till korset och erkänna att SD haft rätt hela tiden om invandringen måste det vara svårt för dig Villy att bevisligen haft fel på alla punkter .

   Vore det inte läge att be alla du brunsmetat om ursäkt såhär i efterhand ?

 2. Jonsson

  Åsa Wikforss är själv inte populist, utan ideologiskt färgad, även om det inte framgår i artikeln. Så hon uttrycker förståeligt nog att media inte heller behöver vara objektiv.

  Det blir till att höja skatten då, så att det fåtal som kan erbjudas en sängplats på Lycksele sjukhus får näringsrik mat. Helt utan konserveringsmedel, då blir väl i alla fall liberala gruppledaren tillfreds? Men cannabis går bra? Det ingår förvisso inte i kostcirkeln, men är inte nyttigt att inta pga hälsoproblemen som uppstår.
  Liberalerna i länet har minsann ambitioner att bli stora makthavare! Därför försöker de profilera sig.

  Det har varit en del prat om civilkurage, den sistlidna veckan. Jag vill därför slå ett slag för ökat ämbetskurage i Region Västerbotten.
  Och inom akademin, där Wikforss verkar höra hemma. Ethos.

 3. Basic Rules

  Låt oss slå fast att USA är ingen demokrati, utan en oligarki där superrika donatorer och företag finansierar kandidaternas överlevnad i kongressen och DC.
  Under Bidens tid har ”demokratin” urholkats ännu mer, ett politiskt rättssystem i förfall…
  Detta skrivs inte något om från VK, visst hotar Magarörelsen detta Odemokratiska system och det är just detta som är en nagel i ögat för vänsterliberaler och marxister.
  Retoriken känns i gen från kommunismens barndom, där trotskisterna ständigt ropade på just demokrati – retoriken fylls på med slagord som Hela Bilden och Fakta. Inget är mer fel !

  • Mique

   Ja du ”Basic Rules”, du förnekar då inte din roll som ”nyttig idiot” för statskontrollerad rysk media och ryska trollfabriker!

   • Basic Rules

    10 % for the Big Guy- och resten tvättas inom Militär industriella komplexet (MIC), för att sen delvis recylas till kongressledamöter för att säkra återval.
    Därav uttrycket The Uniparty.( Dems + Rep).

    Ja du..
    De 61 billlon dollars till Zelensky 🤡är man inte överens hur de ska tvättas tydligen 🤑!
    Vet du nått därvidlag?

  • Kim

   Jag kan hålla med om att USA tyvärr gått allt mer mot att låta de superrika bestämma och rigga systemet (även om jag fortfarande ser det som en demokrati, sett ur ett globalt perspektiv). Och vi i Sverige går åt samma håll, fast här går vi genom sk ”tankesmedjor”, dvs intresseorganisationer som i många fall öser i miljoner på lobbyism.
   Gång på gång visar Tidölaget att det är dessa lobbyorganisationer som bestämmer. Inte vad som är bäst för Sverige, även om det är vad som sägs. Man sätter ju tom lobbyorganisationerna i ”utredningarna” för de beslut man senare ska ta! Det blir ju knappast beslut i allmänhetens intressen.

   • Bättre förr

    Jag skulle säga att vänstern med sossarna och MP verkar ha svårare att genomskåda lobbyn från de rikaste än tidö-partierna med SD.. Se t.ex. elbilsbidraget som främst utnyttjades av välbeställda storstadsbor men betalades även av de som inte hade råd att köpa elbil….

    • Marko

     Bidrag till elbil är det minsta.
     Sen har vi tex fladderkraft, grönt stål, H2 Green Steel, hybrit, lagring i vätgas, northvolt, suga ut koldioxid ur atmosfären.
     Alla är gigantiska rån av skattemedel som kommer vara nedlagda om 10 år.
     Den sista görs nu konstant reklam för i radion med barnvisor till, ”Det är en makalös manick”.
     Hela nutiden är komplett galen..

     • brorson

      I min senaste kommentar raljerade jag med det pågående religionsskiftet i det avkristnade Sverige: ”Det finns många gudar ….” Men jag hade nog lite fel, när jag skrev ”men bara en profet”. Klimatguden förkunnas ju av profetissan Greta. Ulf Kristersson har dock snöat in på underlivsguden, som dyrkas hej vilt av den avfälliga Svenska kyrkan. Svk verkar ju ha gjort till sin huvuduppgift att förneka den traditionsenliga kristendomen. Det finns två förklaringar, beroende på om man är troende kristen eller ateist, till varför aposteln Paulus var så negativ till samkönat sex:

      1) Uppenbarelse från Gud att sexet i sig är en synd.-
      2) Att sex mellan manliga individer, som kallades ”gossekärleken” var en kulthandling i den romerska hednareligionen. Det var alltså inte sexet i sig som var en synd, utan att syftet: att dyrka de gamla gudarna. Samkönat sex mellan heterosexuella män kunde väl inte ha varit någon njutning?

      Som jag skrivit tidigare: Där en religion försvinner, kommer en annan i dess ställer. Och präster, som hellre vill behålla jobbet än förkunna kristendomen, verkar tveka inför islam. Kanske mest för att muslimer är bestämt avvisande synkretism (blandreligioner). Och föredrar därför att återvända till hedendomen, med dess dyrkan av många gudar. Bland dem klimatguden.

      Även under forntiden var klimatguden dyr i drift, vilket inte minst alla nergrävda skatter i den svenska jorden bär vittne om. Även människor offrades för ett bättre klimat. Som svar till Marko och särskilt hans påstående om ”gigantiska rån av skattemedel” upprepar jag vad jag skrev i min kommentar i morse: ”S-politiker i Skellefteå har roffat åt sig en batterifabrik, och skickar notan för ”vårdinfrastrukturen” till regionen”.

      Utan den s.k. klimatomställningen hade regionen inte haft någon ekonomisk kris. De avgiftshöjningar som skett, hade räckt mer än väl.

     • Kim

      Marko –
      Har du helt missat att Lying-Jim, Mini-U och Bjäbba helt bytt fot? Innan valet talades det om att vindkraft var värdelöst och tom borde rivas. Jimmy sa tom på klassiskt Trump-manér att man lätt kunde få upp en massa kärnkraftverk på under 12 år. Nu sitter de helt plötsligt med makten och då kommer verkligheten tyvärr ikapp. Därför pratar man nu istället om hur viktigt vindkraft är eftersom det, som de som inte bara vräker ur sig populistiska floskler sagt länge, är det enda fossilfria energislag vi kan få fram fort. Och nu märker gaphalsarna dessutom att de inte kan få fram kärnkraft på några få år. I synnerhet inte i den takt som Tidölaget just nu håller, dvs att inte göra något. Men som för det mesta de tar för sig så lämnar de väl springnota och räknar kallt med att ”någon annan” får ta konsekvenserna av deras underlåtenhet.

      Antar att många som gått på deras dimridåer nu har ursäkter eftersom de fortfarande har förmånen att kunna leva vid sidan av verkligheten. Och att de blir lika förvånade då de (långt fram i tiden) märker att ny kärnkraft inte kommer att ge oss ”låga” elpriser. Och det blir spännande att se hur man löser slutförvaringen av avfallet.

      By the way – även jag är mycket tveksam till många av de projekt som just nu finansieras mha offentliga medel.

    • Kim

     Bättre förr –
     väldigt tveksamt om blå, röda, gröna eller bruna är bättre på att genomskåda. Tidölaget sätter ju som sagt tom lobbyorganisationerna i själva utredningarna.
     Det vimlar ju av andra exempel som påvisar även de blåbrunas totala oförmåga. Eller iaf ointresse. Det är ofta man funderar om det är okunskap, ren dumhet eller total egoism bakom. Och vad som isf skulle vara värst.

     • brorson

      Sign Kim argumenterar mot sig själv. Du klagar med rätta på regeringens inkompetens och de borgerliga tankesmedjornas / lobbyisternas förödande inverkan på den förda politiken. Vi borde har varit igång nu med att bygga de första nya reaktorerna. Men regeringen är marknadsfundamentalister, som inte förstår att man måste peka med hela handen, Vad som ska byggas och var det ska byggas. Statsministern borde samordna och leda regeringen, men är lika fladdrig som vindkraften. Just nu råder full storm i regeringskansliet, och inte minst inom statsministerns eget parti. Men inte handlar det om de viktiga frågorna Energiförsörjningen, Trafikverket, som inte fungerar, Arbetsförmedlingen. som inte fungerar, och Postnord, som inte fungerar, utan om benämningen på enskilda personers underliv i offentliga register.

      Du verkar sakna basala kunskaper både i elektricitetslära och företagsekonomi. Kärnkraft-el behöver inte alls vara dyr med en bra planering och optimal (kort) byggtid. Eftersom priset under avskrivningstiden till stor del bestäms av den ackumulerade räntan under byggtiden. Varför ska Polen bygga sina första reaktorer vid Östersjökusten och inte intill de kolkraftverk, som kärnkraften sägs ska ersätta? Varför vill lobbyisterna från Svenskt Näringsliv ha vindkraftparker till havs utanför den svenska sydkusten?

     • Kim

      brorson –
      På vilket sätt talar jag mot mig själv?

      Berätta gärna mer om mina svagheter. Kan bli intressant. Min gissning är att du faktiskt inte vet vad jag har för bakgrund och kompetens på området(?), men berätta gärna så jag får veta. Visa sedan gärna exempel på modern kärnkraft som ger billig el. Då menar jag inte i teorin utan i praktiken. I svenska förhållanden. Nu. Inom de 10 år som är kvar på Jimmys och Bjäbbas självsäkra ”lösningar”. (Då menar jag inte att tex googla och hänvisa till en grund artikel om en engelsk undersökning. Isf – läs den faktiska undersökningen och visa att du förstår den.) Ta tex gärna de hyfsat nybyggda anläggningarna i tex Finland, Frankrike eller varför inte Georgien och anpassa till svenska förhållanden. Hur blir elpriserna i förhållande till de vi vant oss vid? Om du kan nedlåta dig till att kort och enkelt berätta för alla oss helt okunniga?

      Kul ändå att vi tycks ha samma syn på Tidölaget som glatt hänvisar alla miljöfrågor och energifrågor till att vi ska ha kärnkraft, men inte gör något för att faktiskt få fram den. Ännu en regering som lämnar springnotor för framtiden.

     • brorson

      Vi tycks vara överens om att regeringens valhänta hantering av kärnkraften riskerar att leda till dyr kärnkraft. Men någon förståelse av de företagsekonomiska resonemangen har du inte visat.

     • Kim

      brorson –
      Vad är det jag måste visa för att du ska vara nöjd och framförallt – varför???

      Varför svarar du inte på frågorna på vilket sätt talar jag mot mig själv och vad du bygger ditt dömande sätt rörande mitt kunskapsläge på? Och framförallt – vad du bygger påståendet att det finns kärnkraftlösningar som ger elpriser på dagens nivåer? Vill du inte lära oss ”helt okunniga”? För du som dömer andra har väl oändlig och underbyggd kunskap att kunna dela med dig av?

 4. brorson

  Tror att SD-Vbotten har hamnat fel, Men det är förstås inte lätt som politiker i en enskild region att se till helheten, som man inte kan påverka. Men det behövs ett paradigmskifte. S-politiker i Skellefteå har roffat åt sig en batterifabrik, och skickar notan för ”vårdinfrastrukturen” till regionen, Läste på Hanna Lundins, L,. blogg om innehållet i maten. Med alla konserveringsmedel, etc. liknar den mer krigskontraband än sjukhusmat. Är krig bra för Umeå, för det är väl vad de vill ha?

  Fredshotet (att det inte blir något krig) verkar ersätta klimathotet som ångestframkallare. Det är därför våra politiker är så rädda för att Trump blir president igen. Tänk om han ställer till så att krigen upphör – brist på finansiering, I så fall blir det rejäla prisfall på världens aktiebörser. Och Umeå-politikerna står med långa näsor. Flickorna från Murmansk får åka hem, sedan soldatbordellerna, som inte lydit under svensk lag, slagit igen.

  Det behövs ett systemskifte i svensk offentlig sektor, som styrs av sektorpolitiken. Ingen tänker på att besparingar i ena änden kan dyka upp som kostnader eller intäktsbortfall i andra änden. Umeå vinnare och Lycksele förlorare. Vad gör Kristersson? Det finns många gudar, men bara en profet. Jonas Gardell är profetens namn och hans lära ska alla ministrar tro på och rätta sig efter. Det är vad statsministern ägnar sig åt: religionskifte i stället för paradigmskifte i den offentliga sektorn.

  För ett eller två år sedan, om jag minns rätt. kritiserade jag SD-Vbotten för att partiet motsatte sig en höjning av patientavgifterna, som var extremt låga i just Vbotten. Nu har man huggit till med en höjing på 50 % till 300 kr för ett besök i sjukvården. Även det lågt. Men hade väl inte gått att höja mer vid ett enda tillfälle., utan protester. Annars hade kanske 350 kr varit lagom, och ändå inte högst i landet. Höga patientavgifter drabbar ingen fattig multisjuk. såvida man inte höjer gränsen för högkostnadsskyddet samtidigt.

  Patientavgiften för asylsökande ligger kvar på samma nivå som för 20 år sedan, nämligen 50 kr. Med uppräkning för inflationen hade den avgiften varit 74 kr. Detta betyder att subventionen av vård för asylsökande har ökat mycket kraftig sett till penningvärdet. Men det bestämmer kanske inte de enskilda regionerna?

  Det enda rätta hade varit samma patientavgift för asylsökande som för alla andra (inkl.de som fått asyl) och skriva av resterande skuld efter en viss tid (förslag 10 år), för dem, som inte kunnat betalajela skulden under denna tid.

  • Bättre förr

   Jag blir lite konfunderad över logiken.
   I huruvida Skellefteå har ”roffat åt sig” en batterifabrik må vara, men det kan å andra sidan mycket väl bli ett ”stålverk 80” av den satsningen då det ju verkar satsas på batterifabriker lite över allt, trots att kineserna sitter på de flesta trumfkorten när det gäller batterier och elbilar.
   Däremot kan det ju bli dubbelt tråkigt för vården om satsningen slår fel och flyttlassen och skattepengarna försvinner från Skellefteå om några år.
   Att sjukhusmaten skulle vara skadlig på grund av konserveringsmedel etc. köper jag inte. Många av ämnena som tillsätts är väl kända sedan lång tid, men då utan E plus nummer. Grejen med numren är att slippa olika språkliga benämningar på samma ämnen i olika länder, inte att de skulle vara farliga. Dessutom behöver mat lagad centralt inte ha mer konserveringsmedel än lokalproducerat, om temperaturerna håll inom rätt gradtal och transporten inte tar så lång tid. Däremot kan man lättare laga även specialkost till rimlig kostnad om antalet portioner av samma specialkost blir större, alltså en skalfördel. Och skalfördelar brukar inte leda till att förlusterna ökar någon annan stans, det märkte redan Henry Ford. Jag har själv käkat lumparkonserver i fältövning värmt över öppen eld. Det smakade helt OK när man var hungrig, men smakade ganska ointressant när man fick det på markan (datum höll på att gå ut så vi fick käka det innan så skedde). Men konserveringsmedel var det inte i militärmaten jag åt – det handlade om flera år gamla helkonserver, en jättegammal teknik!
   Sen förstår jag inte vad krig och Trump och Gardell och patientavgiftarna har med sjukhusmaten och Lycksele att göra, jag ser inga tydliga samband…

   • brorson

    Krigskontraband är civila produkter, som soldater behöver för att kunna kriga. Du har själv förklarat varför den nya sjukhusmaten i V-botten bör klassas som krigskontraband. Jaså, Henry Ford insåg nyttan med skalfördelar. I den egna verksamheten, ja. Men T-fordarna behövde väl vägar att köra på?

 5. brorson

  En del bloggläsare tycker att jag tjatar, men det är min bestämda åsikt att rättsinstitutet permanent uppehållstillstånd (PUT) inte ska avskaffas utan göras om till en lång prövotid innan en utländsk medborgare kan bli svensk medborgare, och att man ska ha haft någon form av tidsbegränsat uppehållstillstånd under flera år innan man kan få PUT, samt att kraven för att få behålla sitt PUT ska skärpas. Detta tror jag kommer att leda både till färre nya svenska medborgarskap och till fler utvisningar av icke-svenska medborgare som har begått brott. Samt att bara personer, som faktiskt bor i Sverige kommer att ha PUT,

  Det har kommit dumma förslag från KD:s hittillsvarande EU-parlamentariker Sara Skyttedal samt blivande (?) EU-parlamentariker Alice Teodorescu-Måve.

  Bara några dagar efter överenskommelsen om EU;s migrationspakt som år ägnad att minska i synnerhet den ekonoimiska invandringen till EU, vill Måve urholka densamma med en ny ”migrationspakt 2.0,
  Det låter ju behjärtansvärt att öka ANDELEN kvinnor och barn, men kommer det verkligen att minska ANTALET män? Har vi inte haft nog med alla ”ensamkommande flyktingbarn”, som förutom att de saknat asylskäl har ljugit om sin ålder? Och brukar barn inte ha pappor?

  Skyttedel och hennes nya kompanjon Jan Emanuel föreslår någon typ av gemensam kriminalvård i EU så att svenska brottslingar ska sitta i bulgariska fängelser och pekar på de låga kostnaderna per fånge i Bulgarien. Det låter väl bra? Nej, ogenomtänkt och ”populistiskt”. Hur många eller hur grova brott ska en etnisk svensk ha begått för att sitta i utländskt fängelse? Jag tycker i stället:

  1) Arr utländska fängelsebolag med bevisat låga kostnader samt hög effektivitet och human behandling av de intagna anlitas som entreprenörer för driften av svenska fängelser på prov under några år.

  2) Utländska medborgare, som har begått brott i Sverige och har dömts till utvisning efter avtjänat fängelsestraff, ska som regel avtjäna sina straff i fängelse i det land, de ska utvisas till, oavsett EU.land eller inte. Detta bl.a. för att det inte ska vara någon vinst att begå brotten i Sverige i stället för i hemlandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.