På första parkett

Av , , Bli först att kommentera 13

På första parkett inför gryningen. Klarvaken trots sovmorgon.
Det dova mörka grå där ute förändras med ens då penseln fylls med ljust turkost och med ett enda penseldrag förändras scenen. Över fjällkammen framträder en hoppfull lysande rand som välkomnar den nya dagen
Tittar på bilden av isen. Isflaken talar alltid till mig. De tilltalar mig.

Se noga efter på de brutna isflaken i ett synbart kaos, misslyckade lite vid sidan av strömmarna som för att hämta ny kraft att klara sitt uppdrag. Om du böjer dig ned kan du se att vart och ett av dem har ett lysande stråk av ljus av hopp och glittrande möjligheter.
Inget har egentligen förändrats. Vattnet är oföränderligt kraftfullt och levande, om än till synes brutet. Det är bara temperaturen, de hårda vindarna och förutsättningarna som inte är optimala i denna tid.

Tålamod, tålamod. Tids nog är allt sin ordning igen

Bli först att kommentera

Den bästa känslan

Av , , Bli först att kommentera 18


Att få lägga till i en lugn hamn efter en lång färd eller en intensiv dag är som att komma hem.
Den bästa känslan – att komma hem – är inte alla förunnat.
När skymningen faller, när temperaturen sjunker och man är frusen i själ och hjärta hägrar hemmets härd.
Jag är en av de lyckligt lottade i trygghet. Påminner mig själv om att aldrig upphöra att vara tacksam

Bli först att kommentera

I vinterns rike

Av , , Bli först att kommentera 12


I natt har isen lagt sitt skimrande täcke och Mittisjön har tystnat. -6 och gryningsfärgerna är ljuvliga. Nu har jag utspisat Guds lilla bevingade barnaskara med frukost ute på altanen. Det blir en fin dag i vinterns rike.

Bli först att kommentera

Från den första vinterdagens palett

Av , , Bli först att kommentera 18


Solen dalar en stund tidigare för var dag som går och gör sorti bakom fjällkammen. Temperaturen sjunker och skymningen bereder rum för frost och snö.
När ridån nästa morgon går upp visar den hur de torra fröställningarna prytts med den gnistrande utsmyckning som ligger helt rätt i tiden. Årstiden
Vintervitt, gyllene, transparent och kontrast. Så målar naturen från den första vinterdagens palett. Ackompanjerad av stilla tystnad och själens jubel.

Bli först att kommentera

Du lilla älv

Av , , Bli först att kommentera 19

Du lilla älv, som så enträget porlar din väg fram. Från jordens inre till avlägsna hav. Kantad av den vitaste snö och den klaraste is rinner du fram och låter dig inte stoppas av grå dagar eller sinande entusiasm.

Och jag är outsägligt tacksam att få leva och vistas nära dina rena källflöden. Att kunna få dricka direkt ur min kupade hand av ditt friska kalla vatten. Att få stå vid din sida en strålande dag som denna, se din skönhet och känna att jag lever.

Snart tystnar du i vintersömn under isens täcke. Men vi vet att du lever och fortsätter. Påminner mig om att inte ge upp. Om att fortsätta porla i det fördolda – i väntan på vårens ankomst och nya friska flöden.

Bli först att kommentera

Vallmoblom

Av , , Bli först att kommentera 25

Välkomnades ut på solsidan av dessa skönheter. Som jag var på väg att rensa bort förra veckan. Man blir andäktig och nästan yr inför naturens under. Minns att jag hittade några gamla vallmofrön som skulle bli vita. Men de valde att bli rödlila. Vi sitter här lavskrikan och jag och bara beundrar. Han – korven och jag vallmon. Alltmedan öringen hoppar i viken.

Bli först att kommentera

Midnattsbad. Eller midnattsSPAd

Av , , Bli först att kommentera 22


Midnattsbad. Eller MidnattsSPAd. Vindstilla knäpptyst ångande varmt och bara mina egna tankar


Kan inte komma över hur underbart det var att sitta där i augustinattens tystnad och låta sig omslutas av det varma vattnet endast i sällskap av fjällvärldens skönhet och mystik. En av livets toppupplevelser som man vill uppleva igen och igen.

Bli först att kommentera

Dessa fjällkvällar….

Av , , Bli först att kommentera 21


Dessa ljuvliga sommarkvällar med spegelblank sjö, vackert ljus och vakande fisk i fjällmiljö… Det är nog det bästa jag vet när det gäller naturupplevelser

Bli först att kommentera

Ur grytskåpets dunkel…

Av , , Bli först att kommentera 18

Idag har jag frammanat denna gamla vän ur grytskåpets dunkel. Det blir ett internationellt, färgsprakande, måhända aningen oortooxt mingel i grytan. Med inslag av förutom lokala råvaror, även kryddor från de mest fjärran väderstrecken, såväl från skogen bryn och icas diskar. Gamla älgdelar, fryst karrè sprittande färska kryddor och växter från köksträdgården och lökar så vackra och starkt doftande att ögat tåras. Suspekta kryddpastor från ett par av världens hörn och så nån deciliter lingonsaft från grytan bredvid och en massa tomater.

Vi får ta och damma av våra härdigaste smaklökar och våra mest undanträngda språkkunskaper om sidådär fem timmar. Kanske vi får ta och mjuka upp gammkropparna med en svängig salsa även utanför grytan. Jag hör redan sorlet från ugnen.
Trots hemester får vi smaker från fjärran och när. Vad brukar du anrätta i den gamla lergryta?

Bli först att kommentera

Om vikten av blommor

Av , , Bli först att kommentera 14

Den enkla gamla Aklejan med sin vackra men skrynkliga blålila kjol blommade vackert här och var i barndomshemmets rabatter. Det var före Plantagens lättillgängliga utbud.

Tänk på hur det var förr. Och genom tiderna på alla som kommit över plantor, delat med sig av rotknölar och frön och fått det att blomma i olika färger kring stugor och torp i lappmarkens hjärta.

Människan drivs och längtar efter att få se och visa skönhet. Då och nu. Det gör vardagens grå och understundom tunga slit lite ljusare, och vedermödorna lite lättare att uthärda i det liv som helt enkelt måste levas. Kanske inte alltid enligt de drömmar och planer man en gång bar i sitt hjärta, men för att leva och överleva från dag till annan.

Bli först att kommentera