Årets julklappstips – Grädda din egen musmatta


I fjol fick jag nöjet att rista ett rejält kors i taket. För ovanlighetens skull hann R hem före mig en dag och jag antar att det var hunger och inte jämlikhetssträvan som drev honom att ringa för att höra om han kunde påbörja middagen.

Detta oväntade uttalande fick mig lite ur balans och det tog ett tag innan jag inventerat kylskåpet i minnet och kunde ge honom starthjälpsinstruktioner till en ugnspannkaka. Jag tipsade även om att han kunde ta min son Alex till hjälp, trots att jag är bekant med det gamla ordspråket: Ju fler kockar desto sämre soppa…

Som jag förut nämnt är köket ett för R tämligen okänt territorium och hans inomhusmatlagningskonst begränsar sej i princip till uppvärmning av förkokt tevatten samt tillagning av frystorkad mat samt blåbärssoppa i pulverform. I juletid anrättar han blodkorv – av renblod, något som jag efter viss skepsis har accepterat som människoföda samt grisfötter i gele. Vad grisfötterna anbelangar så pågår en ständig tvist mellan oss om vilken av våra mammors recept som är bäst.

Ett undantag är dock hans förförelsetrick nr 1: Ripa med ädelostsås, pressad potatis, sallad och DYRT rödvin. Med denna avancerade och egenhändigt avlivade rätt fick han mej inledningsvis på fall och i rödvinets softade verklighet framstod denne man, där och då, inte bara som en riktig vildman utan också som en modern hanne – väl förtrogen med kökets hemligheter.

Men ack vad jag bedrog mej vad köksförtrogenheten beträffar. Dock serveras denna rätt traditionellt på vår årsdag vilket är ett motiv så gott som något att skicka ut honom på ripjakt nu och då. Där och då genomskådade jag honom redan vid denna första övernattning när hans ungkarlskylskåp vid frukostdags brutalt visade på kalla fakta. Där fanns en 3 år gammal surströmmingsburk, en tub kaviar, smör och en burk tranbärsgele samt den förvridna återstoden av en oidentifierbar luden grönsak.

På vildmansfronten är han däremot en hejare med murikkan, och eftersom jag faktiskt är i kökstjänst resterande 363 dagar så tilllåter jag mig förnöjt nedtryckas i snödrivan och serveras utomhusdelikatesser såsom stekt palt och suovas de övriga 2 dagarna.

Vad dagens middag beträffar kan man beskriva den med ett enda ord: Pannkaka. I ugnen ståtade något som tydligen var en tilltänkt ugnspannkaka. Något hade dock uppenbarligen gått snett, och jag tror inte att tryckfelsnisse i kokboken är boven. Jag nöjer mig med att säja såhär: Årets julklappstips är givet – Grädda din egen ekologiska musmatta……

Äntligen – jag säjer äntligen kom ett par av alla hans 32 stämjärn till pass, och med kraft i arm och mod i barm lyckades husets herrar sönderdela den till sväljkonsistens. Liksom av en händelse tog jag mig själv en nutrilettdrink till middag.

Han är måhända ingen superkock men han bjussar gladeligen på ett gott skratt och hejar på mig i mitt bloggande, även när jag som här raljerar en aning på hans bekostnad.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. den ohängde

    hehe………………låter som min far det!!

    men jag anar ett visst uppryck sedan jag var i 10-12 årsåldern då jag hade den stora(o)turen att få vara ensam med honom i 5 v!
    då bestod matsedeln av det som min bortreste mor hade förberett(räckte ca 3 dar) sedan var det gröt och filbryta i ca 4v! inget barn har nog uppskattat skolmaten som jag under dom v…….

  2. Sonia, född Hedman

    Inte ofta man hör någon berömma skolmaten!

    Jag minns mitt allra första möte med R. Det var på min syster Ann-Maris 60-års fest i Hille 2005 och vi var uppdelade i olika lag, Lag1 dukade, Lag2 diskade osv. R hade turen att bli med i kökslaget (!!) som skulle ordna efterrätt. Efter en stund kom han ut på bron och ropade: Sonia du som känner till trakerna här, kan du guida mig till närmaste mack, vi måste köpa grädde.

    Han hade ju blivit placerad i köket med en bunke full med vispgrädde i ena handen och en visp i den andra, och efter en bra stund frågade han lite försynt (som bara han kan) om han skulle vispa tills det blev gult. Den övriga kökspersonalen svarade väl ungefär så här ”haha javisst sure”, och han tog dem på orden….

    Behöver jag säga mer?

    Jadu Gunnel, det här blev inte samma kommentar som den jag försökte lägga in i går, men jag kan ju säga att jag skrattade så det ekade i väggarna, och jag har hade lika roligt nu när jag läste den igen. Men som sagt, du behöver ju inte byta däck på bilen 🙂

  3. robban

    att koka soppa på spik, har ju alltid varit ett välbekant recept.
    Att använda snickarverktygen vid pannkaksframställningen var ju inte så fjärran från denna tradition.

  4. Sonia, född Hedman

    Jag måste säja att jag var ju inte med i köket när grädden vispades till smör utan det är andrahandsinformation, men att han ropade åt mig på bron om att åka till macken, det såg och hörde jag med egna ögon och öron 🙂

  5. Ellen

    Robert! Övning ger färdighet! Alla har vi gjort vår första pannkaka!
    Gör pannkaka en gång i veckan (det finns bra recept) och snart är du Kung på det!
    Lova att du lär dig och jag ska smaka när vi kommer hem! Jag ska berömma dig…jag lovar.
    Hälsningar från rödstrumpan i NY

  6. Gunnel

    Det är så otroligt kul med samspelet skrivare/kommentator och förmodligen även för läsaren eller hur?

    Kul Johan att du ger dej in i leken. Du har sett mer än vad jag har gjort!!

    Tack även Sonia o Ellen och naturligtvis musmattans egen kreatör – R

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.