Idrott är ju bara idrott – eller?

Det vore lätt för mig som tillhör kategorin ytterst lite intresserade att fnysa åt Björklövens konkurs. I alla fall i första andetaget.

Men egentligen är det inte så enkelt. Jag var faktiskt på plats när Löven tog SM-guld 1987. På en kokande ståplatsläktare var stämmningen och stoltheten obeskrivlig. Jag är nästan säker på att produktiviteten i staden steg, sedan den första yrans effekter lagt sig. Löven, eller det som nu ersätter dem, behöver inte vinna elitserien varje år men ett lag som det går hyfsat bra för är viktigt  för många. Mycket blir nu annorlunda.Inte minst är Björklöven ett lag som tydligt förekommit i mitt företag, Volvo Lastvagnars profil, och jag vet lika lite som någon annan om detta kommer att förändras, och i så fall hur.

Men en sak är viktig…

Inga offentliga resurser får nu styras från andra verksamheter till en framtida elitlagssatsning. Sponsorer i olika form måste bära kostnaderna. Det fanns en provokativ bildekal som löd ungefär "Lägg ner tolv dagis – bygg ett JAS" som stridsflygare gärna hade på sina bilar. En modern variant får inte växa fram här i Umeå. "Dra ner kostnaderna för de svaga i samhället – låt miljonerna gå till elitidrott"

Nu är det dags at knäcka omelettäggen. Ha en kanondag!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.