Petter Nilsson(SD)

Den egendomliga sjuklövern i Region Västerbotten!

Jag svär ytterst sällan, men jag kom på mig själv med att vara fruktansvärt frustrerad efter regionstyrelsen och det finns förstås bitar som spelar in i det.

Vilka bitar då? Jo, det var synnerligen märkligt att regionstyrelsen skulle peta i vilken pension en tidigare ledamot i regionstyrelsen skulle ha för att säkra en god pension för berörd. En annan “trevlig bit” är att bara för ett tag sedan slutade en kvinnlig moderat profil från Skellefteå uppdraget som strateg för externa relationer. Ett administrativt låtsasjobb inom lobby. Därefter tillträdde en kvinnlig moderat profil från Skellefteå samma uppdrag. Två olika personer, men med till synes påminnande profil.

Det hela blir emellertid lite märkligt när man ser att alliansen (låtsasoppositionen) tar meningslösa administrativa uppdrag samtidigt nu börjar överväga minska antalet administrativa tjänster. Moderaterna tycks ha något oklart planekonomiskt styrsätt där man enkelt ska skära bort hundra tjänster oaktat vilken verksamhet; om det är viktig vårdnära administration eller om det rör sig om verksamhet som till exempel ovan nämnd strateg för externa relationer. Sossarna tycks ha ett lite mer realistiskt förhållningssätt där man vill se över vilka tjänster det kan röra sig om.

Problemet är förstås att det inte räcker långt om det nu rör sig om hundra tjänster. Generöst kan man kanske räkna på sjuttio miljoner kronor – när underskottet som lyfts är närmare tusen miljoner kronor.

Det är dags att övriga partier också börjar förstå att de stora kostnader vi har i att exempelvis driva norrlandsopera, eller att annan politikerbeslutad – skattefinansierad kultur – innebär medel som kan gå till att få till bättre arbetsvillkor för vår vårdpersonal. Vi kan få ett lägre underskott genom att faktiskt göra rimliga bortprioriteringar och fokusera på det som brukar kallas kärnverksamhet.

Självklart måste vi även dra ned politikerarvoden och meningslösa administrativa tjänster. Många besparingar behövs och det innebär att politiker vågar ta ansvar. Återigen: vad har en strateg för externa relationer för syfte? Vilket mervärde skapar det för sjukvården? Inget. Om det blir ett självändamål för politikerna att skapa sådana administrativa låtsasjobb så har vi ett problem. Det visar vilken inställning man har till skattebetalarnas pengar.

Även om jag välkomnar att S och M nu tycks haka på vår linje att skära i administration, så måste vi politiker våga välja bort de uppgifter och den verksamhet som inte är central för vår verksamhet. Moderaternas lösning låter lockande, men den är dålig eftersom den har noll effekt. Sossarnas linje är bättre, men man törs fortfarande inte ta ansvar.

Avveckla verksamheter vi inte behöver; hbtq-diplomering, genderbudgeting, jämställdhetsintegrering, lobbyism och så vidare. Om ingen utom SD törs leda och prioritera mellan verksamheterna – så tror jag i ärlighetens namn inte att folket får klara alternativ att rösta på heller.

Det hela är mycket enkelt: politiker måste leda genom exempel. Det innebär att vi INTE frångår regelverk gällande pension och hittar på egna lösningar för att gynna våra plånböcker, samt att INTE ta på sig meningslösa administrativa tjänster samtidigt som man säger att man vill kapa på administrationen.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

19 kommentarer

 1. Marko

  Bra att detta tas upp.
  Enda sätt att åtgärda detta missbruk av skattemedel, oavsett om det är pga inkompetens eller ren korruption, är att lyfta upp det för alla att beskåda
  Tyvärr verkar ju tredje statsmakten ha lierat sig med makten för länge sedan och slutat med granskningar.
  Undantag vekar vara tjuvfiske.

 2. Leif

  Själv är jag mest intresserad att du nämner det om gängkriminella och S i botkyrka. När rapporten är att SD även har gängkriminela i botkyrka. Tankevurpa eller räknar du med att dina väljare inte läser riktiga nyheter?

  • brorson

   Ja. man kan undra om vissa signaturer är på riktigt eller troll som sitter i väggarna på Sveavägen 68. Men den här frågan är för allvarlig för att hanteras så vårdslöst som sign. Leif gör. För naturligtvis utnyttjar den organiserade brottsligheten alla partier och närslutna organisationer, såsom ABF m.fl. för sina syften, om de bara kan. Naturligtvis är de stora partierna, som står närmast regeringsmakten, såsom M och S, mest i farozonen för infiltration. Men det vore väldigt naivt att tro att de inte försöker även med SD. Alla partier måste ha genomtänkta strategier för att bemöta sådant här. Annars är risken att man kör ner i något av dikena. Det ena diket är att man faktiskt blir infiltrerad och det andra diket att hela partiet drabbas av något slags infiltrationsnoja, så att partimedlemmarna börjar misstänka varandra utan egentlig grund, och särskilt den som avviker på något sätt.

 3. Sylvia

  Uppenbarligen är det frestande för politiker i övriga partier att ”klia andra politikers ryggar”. Fint att sd åtminstone står för opposition….Demokrati kan inte bara ha ja-sägare!

 4. Marko

  Hycklarkungen hittar nya bottennivåer.
  Nu är det SDs fel att det är ökade terrorhot mot Sverige.
  Förutom att det är falskt så är det ok att ha ihjäl folk om man blir kränkt i hans förvridna huvud.
  Tidigare terrordåd och det krigsliknande tillståndet i landet bör då oxå rimligen vara sosseriets fel?

 5. brorson

  På en sidan: arbetsgivare som söker arbetskraft med viss kompetens. På andra sidan: arbetslösa som har just den kompetensen. Det är detta som Håkan Juholt kallade missmatchningen. Och det är detta som den nuvarande arbetsmarknadsminister Johan Pehrson syftar på, när han säger att Arbetsförmedlingen gör ett fantastiskt jobb. Att Juholt inte blev långvarig som sosse-ledare kan man förstå. Han var för verklighetsnära, såg problemen och sökte lösningar. Det gillade inte parti-gräddan i Stockholm.

  En nära anhörig till mig har jobbat ett helt år på Arbetsförmedlingen. Jobbet där gick ut på att gömma den öppna arbetslösheten, göra de arbetslösa osynliga – speciellt för arbetsgivare som söker arbetskraft. Låtsas att vi har full sysselsättning och brist på arbetskraft och måste importera ännu mer arbetskraft. De arbetslösa göms i nya datafiler, som kallas ”sysselsatta” eller ”i arbetsmarknadsutbildning”, som kan vara jobbsökarkurser, som inte leder till jobb. Om någon verkligen lär sig att söka jobb åt sig själv, borde väl vederbörande kunna söka jobb åt andra ocksä – och anställas som arbetsförmedlare. För en sak är säker: att Arbetsförmedlingen inte ens lyckas rekrytera den personal, som denna myndighet själv behöver för att bli vad den heter.

  Nu invänder kanske någon att den kvalificerade arbetskraft, som arbetsgivaren i exemplet söker inte finns bland de arbetslösa. utan bland personer som redan har jobb. Men inte vågar byta upp sig till mer kvalificerade arbetsuppgifter med förmodligen en högre lön. Men inte vågar prova något nytt p.g.a. rädsla att misslyckas och inte får tillbaka sitt gamla jobb. Men detta är också en del av missmatchningen och kallas inlåsningseffekten. Och den är mycket värre i Sverige än i jämförbara länder. Och beror på att Lagsen om anställningsskydd (LAS) bara skyddar dem, som har jobb, inte dem som byter jobb, och absolut inte de arbetslösa.

  Jag föreslår att:
  1. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningspolitiken får som huvudsyfte att alla tar ett steg uppåt på karriärtrappan, vilket får till följd fler specialister i toppen samtidigt som arbetslösa fyller på underifrån. Det måste ju vara enklare och gå fortare att komplettera en utbildning och yrkeserfarenhet, som man redan har, än att gå en helt ny utbildning.

  2. Lagstadgad rätt till tjänstledighet hos sin förra arbetsgivare, samtidigt som man har en provanställning hos en ny arbetsgivare. Under tiden får den förra arbetsgivaren anställa en vikarie.
  Om provanställningen för den förstas personen övergår i en fast anställning hos den nya arbetsgivaren övergår vikarie-anställningen för den andra personen till fast anställning hos den gamla arbetsgivaren.

  3, Rätt att ta med åtminstone halva anställningstiden hos den gamla arbetsgivaren till den nya . Om arbetsgivaren. Om man har jobbat tio år hos den gamla arbetsgivaren, räknas det som fem anställningsår hos den nya arbetsgivaren i samma ögonblick som provanställningen övergår i fast anställning hos denne.

  4. Ökad möjlighet, inte minst ekonomiskt, för småföretagare att hyra arbetskraft från bemanningsföretag, som därmed tar över arbetsgivaransvaret vad gäller rekrytering och uppsägning av personal. m.m..

 6. brorson

  LH anklagar nu SD för att hota biologisk mångfald och kampen mot invasiva arter. Jag är ingen talesperson för SD, som själva får förklara sina ekonomiska prioriteringar. Men det är väl inte SD som har slösat bort statens pengar på uppgörelserna med MP, elbilssubventioner m.m. eller slösar bort regionens pengar på laddstolpar och onödiga administrativa tjänster åt politiker? Är det SD:s fel att enorma vindkraftparker hotar den biologiska mångfalden – nu även utanför våra kuster?

  LKAB:s VD Jan Moström klagar på att politiker inte förstår hur bolaget tänkt använda vindkraften. Han har rätt. Hade de förstått det, hade de stoppat Hybrit-projektet. Vi fria debattörer förstår mycket väl hur Moström och andra fartblinda blådårar har tänkt. Nämligen att vätgasen, som produceras under blåsiga dagar, ska förvaras i bergrum till vindstilla dagar. Elbehovet till den fossilfria stålproduktionen motsvarar ungefär 10 stora kärnkraftreaktorer. Jag har ingenting emot kärnkraft, men det är är bara för mycket. Till skillnad mot vindkraften, kan kärnkraften leverera el hela tiden, varför någon lagring i bergrum inte behövs. Och även 10 reaktorer kan byggas på en liten yta, som inte slår undand benen för vare sig renskötseln eller andra traditionella näringar.

  Och dessutom har ju professorn i nationalekonomi, som varnar för riskerna med att lägga alla ägg i samma korg, alldeles rätt. Det pågår forskning om att använda järn som bränsle. Det låter kanske inte klokt, för järn brinner inte. Jo. även järn kan brinna, men antänds vid extremt höga temperaturer, långt högre än vid förbränning av ved, kol eller olja .Om denna forskning kommer att resultra i kommersiellt användbara metoder för elda med järn, vet vi fortfarande inte. Men skulle så bli fallet, blir det dödsstöten ekonomiskt för Hybrit. Och dessutom är kostnaderna för denna forskning bara en bagatell jämfört med Hybrit-projektet. Så det är jämförelsevis bara småpengar, som kan anses bortkastade, om forskningen inte ger resultat.

  Dessutom saknas jämförelsekalkyler för vätgas och energibehovet och kostnaderna för infångning av koldioxid och omvandling av densamma till nya motorbränslen och råvaror till industrin, vilka kan ersätta plasten. Det återstår kanske en del forskning för att utveckla kommersiellt lönsamma metoder. Men att tekniken finns och fungerar visar den forskning, som redan har gjorts. Men med det revirtänkande som finns hos stora bolag och med deras rädsla för nya produkter, som konkurrerar med de egna produkterna, har LKAB inget intresse av nya produkter, som kan ersätta stålet i många konstruktioner.

 7. Marko

  Sverige har nu sämst ekonomi i EU.
  Alla som inte stoppat sitt godhetssignalerande huvud i sanden i decennier har självklart insett detta resultat.
  Skrämmande, men absolut inte förvånande, att se ansvariga politiker och mediepersoner försöka skylla detta på nuvarande regering.

  • brorson

   Man ska kanske tänka på att trots närheten Botkyrka inte är Stockholm, där den socialdemokratiska partigräddan bor. Men inte heller Södertälje, som profilerar sig som ”en egen stad”. Botkyrka är en förortskommun. Östlin verkar stödjas av S-föreningarna i de gamla förorterna, med en högre andel svenskar, medan motståndarna finns i de nya förorterna, som domineras av invandrare och kriminella gäng.. Nu menar jag verkligen inte att alla invandrare är kriminella, men de har ingen del i den svenska folkrörelsetraditionen, utan snarare i hemländernas klankulturer. Och är därför ett lätt byte för de kriminella, som skyddas av partieliten i grannkommunen Stockholm. De tillåts representera alla invandrare (det är bekvämast så för partitoppen i stat och region) och Östlin beskylls för dåliga ledaregenskaper. Vilket snömos. Kriminella har även försökt ta över S i Södertälje, men har hittills misslyckats. Till stor del tack vare S-kommunalrådet Boel Godner, vars ledaregenskaper ingen kan ifrågasätta.

   • Marko

    Botkyrka är ett socialdemokratiskt samhällsbygge över decennier.
    Pådrivet av partieliten
    Samma elit som nu prioriterar sig själva och sina karriärer och organiserad brottslighet framför medborgarna som röstar på dom.
    Fin värdegrund i detta parti.

 8. brorson

  Människan är i grunden en religiös varelse. När en religion försvinner, kommer en annan i dess ställe. När kristendomen har blivit utplånad och de nya avgudalärorna blivit avslöjade, återstår islam. Som förnuftets religion. Så tror jag att Nyans-ledaren Mikail Yuksel tänker. Men är de nya avgudalärorna verkligen så nya? För tusen år sedan dyrkade svenskarna elektriciteten (åskan) som asaguden Tors hammare .Energiminister Ebba Busch, uppvuxen i kristna Livets ord, har varit i Kiruna och blivit frälst av Hybris-profeten Jan Moström, som till vardags är vd för det statliga gruvföretaget LKAB.

  Men redan har Halleluja- körerna svårt med refrängen. Dagens Industri har publicerat en kritisk artikel. Vad händer om ”marknaden” inte vill ha det gudabenådade fossilfria stålet? Hybrit kommer inte ens att vara ensamt inom det fossilfria marknadssegmentet. Hybris hotas förutom av konventionella och billigare framställninsmetoder även av nya fossilfria metoder. Exempelivs användning av järn som bränsle. Det vore väl bra att helt enkelt elda upp allt järnskrot, som ligger och rostar? Forskarna vet dock fortfarande inte om de kommer lyckas att utveckla kommersiellt lönsamma metoder för att elda med järn. Men det finns ju andra metaller, som antänds vid lägre temperaturer än järn. Men med de metallerna följer andra problem, exempellvis att de är för sällsynta för att användas som bränsle.

  Men orosmolnen hopar sig på eldyrkarnas himmel, tron att frälsningen ligger i att allting är elektriskt. Yuksel ler antagligen åt svenskarnas nyhedniska vidskepelse och bidar sin tid, när profeten Muhammed tar över efter profeten Moström. Men är frälsningen verkligen helelektrisk? Det talas ju också om att omvandla infängad koldioxid till nya motorbränslen samt nya råvaror till industrin. Hur mycket elektricitet kommer de processerna att kräva, när metoderna är färdigutvecklade – i jämförelse med produktionen av vätgas still Hybrit-projektet?

  Kanske ingen elektricitet alls? För det är lätt att glömma naturens egen metod för omvandling av koldioxid till nya bränslen och råvaror: fotosyntesen. Som växterna använder. Men kanske också bakterier? När jorden var ny, bestod hela 75 % av jordens atmosfär av koldioxid – mot mindre än 1 % idag. Det varf bakterier eller liknande organismer, som troligen med hjälp av solljuset, skötte om den saken. Sedan kom växterna. Vad kommer den framtida forskningen att leda till? Vilka uppslag och idéer finns i forskarvärlden idag?

  Det är kanske dags att överge de nya religiösa lärorna, att koldioxiden är synden och elektriciteten frälsningen? Koldioxiden kom ur vulkaner när jorden var ny och är idag en förutsättning för livet på jorden. Och fortfarande kommer koldioxid ur vulkaner – utom mänsklig kontroll. Det sker dessutom ett ständigt utbyte av koldioxid mellan atmosfären och världshaven, som innehåller många gåger mer koldioxid än atmosfären – också utom mänsklig kontroll. Så har det alltid varit hos oss människor, att sådant som är bortom mänsklig kontroll är föremål för religiös dyrkan.

  Som en gud eller en anti-gud. Hallja. Hyvbrit. Elda ingen Koran. Det bildas koldioxid. Den värsta synden av alla.

 9. brorson

  Nu har profeten Moström också blivit kärnkraft-frälst, typ allting behövs, ingenting är tillräckligt. Det är som att bli full på nattvardsvin. Nu vill han kärnkraft i norra Norrland. Tja. inte mig emot , om syftet är att rädda eller återställa en älv. Men vi fär inte bortse från att även kärnkraften har sina nackdelar, exempelvis urangruvor. De är inte miljövänliga. För mycket av det goda kan bli någonting riktigt dåligt. Det måste råda balans mellan för- och nackdelar. Och varför denna brådska? utspelet får nog uppfattas som ett frieri till den sköna jungfrun Ebba att öppna kassakistan.

  • Marko

   Det är bara en taktik för att säkerställa detta gröna fantasiprojekt vars huvudsyfte är att överföra skattemedel till grön elit.
   Detta då lite ljus har lysts på detta och projekt har börjat ifrågasättas.

 10. Jonsson

  Genderbudgeting och jämställdhetsintegrering i Region Västerbotten, har inte kunnat – som det verkar … avhjälpa löneklyftor eller pausad förlossningsvård och nerdragna vårdplatser. Fenomenen har ett för mig oklart syfte. Jag efterlyser mätbara resultat på de områdena.
  En stor andel kvinnor arbetar exv. i sjukvården, så vad är det för människosyn regionen har egentligen…

 11. brorson

  Måste också kommentera Holmlunds anklagelser att ryssar stjäl ukrainska barn och hans rasistiska fördomar mot ryssar som folkslag. Det handlar ju om evakuering av föräldralösa barn och barnhemsbarn, vars föräldrar inte kunnat spåras, som har evakuerats från stridszonen i östra Ukraina, som har en till stor del ryssvänlig befolkning .En del ukrainska barn har väl också evakuerats till Sverige, kanske till svenska fosterhem. Är de också stulna? Var de finska krigsbarnen, som evakuerades till Sverige under andra världskriget också stulna från sina föräldrar, som fortfarande levde, när de skickades till fosterhem i Sverige? Är alla ukrainska barn Zelenskis privategendom på samma sätt som barn till slavar var slavägarnas privategendom? Zelenski anser sig väl ha rätt att konfisera alla barn till ”ryssvänner” på samma sätt, som han har konfiskerat all privategendom från ukrainska medborgare som skrivit något positivt om Ryssland på Facebook? Och vem är egentligen denne Zelensik, en f.d. skådis som spelade president innan han blev president, lanserad som presidentkanditat av oligarken, som äger hans TV-bolag – och nu springer omkring med T-shirt för att ge sken av att vara en vanlig kille?

  Holmlund tror på all alögner och framför allt halvsanningar som sprids av svenska censurmedier, som lyder minsta vink från moderatledda Myndigheten för psykologiskt försvar, som inrättades så sent som 1 januari 2022, när Sverige skulle fösas in i Nato och alla protester däremot skulle tystas .Läste häromdagen att Pentagon vill återuppta de hemliga operationer i Ukraina, vilka enligt samma källa upphört efter den ryska invasionen, och nu väntar på klartecken från den amerikanska regeringen. Betyder det att USA deltog i kriget i östra Ukraina, som då hade pågått i åtta år, redan före den ryska invasionen?

  Naturligtvis kan det hända att en del av de adopterades barnens biologiska föräldrar återfinns vid liv – kanske i ryska flyktingläger – och vill ha tillbaka sina barn. Vad säger ryska adoptionslagar om det? Vad säger svenska adoptionslagar? I det senare fallet tänker jag på de chilenska barnen, som stals till adoptivföräldrar i Sverige. Man ska inte kasta sten i glashus…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.