Petter Nilsson(SD)

Renault: Förbränningsmotorer kommer leva 70 år till!

Tyckte det var dags för ett blogginlägg. Ser att det är få som skriver nu så här i semestertider.

Jag såg att Renault sökte samarbeta med kinesiska Geely kring att utveckla förbränningsmotorer samt hybridteknik (totalt för 82 miljarder kronor). Kan skriva mycket kring kinesiska Geely, men det är utanför ramen för detta inlägg.

Citat kom från Renaults styrelseordförande i den franska tidningen La Tribune:

”Vi går [mot slutet av förbränningsmotorn] med beslutsamhet: du vet, Renault kommer att vara elektrisk 2030, vi vet hur man gör det, hamrade han. (…) Vad vi också gör är att vi också behåller [bilar med förbränningsmotorer], för jag tror, vare sig vi vill det eller inte, att värmemotorn kommer att fortsätta leva över hela världen i minst 70 år, vi vill behålla kapaciteten att försörja denna marknad under bästa möjliga miljöförhållanden.”

Jag försöker förhålla mig pragmatiskt kring klimat och hållbarhet. Jag har inte sett den rödgröna miljörörelsen lyfta värdet av en sådan teknisk utveckling. Men.
Faktum är att ifall man kan höja verkningsgraden på förbränningsmotorer så är det rimligen en direkt klok åtgärd ifall man vill minska koldioxidavtryck.
Vidare är det betydligt mycket mer realistiskt än att tro att allt ska gå att elektrifiera innan 2035, och att man med det ska kunna förbjuda förbränningsmotorer, vilket EU – och i förlängningen Sverige – har gjort.

Orealistiska miljösatsningar innebär kostnader för vanligt folk, och i förlängningen alltför stora utgifter för de som har minst i plånboken. Särskilt höjda kostnader för de varor alla behöver, så som energi, eller för den delen drivmedel (som också höjer kostnaden för kollektivt resande).

Med risken att jag blir alltför repetitiv så vill jag understryka att satsningar på batterier, fossilfritt stål och annat som belastar Norrlands effekttak – också påverkar vanligt folk. Ni vet, vanliga hushåll i Norrland.

Miljöpolitiska subventioner till företag på bekostnad av vanligt folk gör det heller inte särskilt attraktivt för de som bor i berörda kommuner. Vilket förstås också innebär bekymmer för berörda företag att kunna attrahera kompetens.
Höjda hyror, dyrare el och dyrare lokala produkter, i den mån vi fortfarande klarar av att producera lokalt.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

22 kommentarer

 1. Bättre förr

  Jag tycker att miljörörelsen är mera en rörelse som vill bestämma över andra än människor som vill skapa en bättre miljö för alla. Det är alltid den bästa kombinationen an lösningar som är mest optimal för alla, inte specifika lösningar som ska påtvingas alla baserat på enstaka fall där en lösning passar bäst för vissa. Vi har ju t.ex. sett hur folk i Ukraina kört med dieseldrivna elverk när Ryssland har bombat kraftverk och elledningar. För att vara beredda om det skulle bli krig, är en blandning av olika drivmedel bäst, eldrift om vi avspärras från olja, förbränningsmotorer om vårt elsystem bombas och saboteras. Om vi då står där med bara eldrivna fordon blir det totalstopp. Och när det gäller militära fordon är eldrift knappast tänkbart, då laddning av eldrivna fordon i fält torde vara svårt av många skäl. Och vindkraftverk är lätta att bomba sönder. Men jag saknar också vett och sans i besluten. Varför ska vanligt folk vara försökskaniner, och betala kalaset. Eldrift är mest klimatsmart om det först införs på fordon som körs mycket i stadstrafik, dels för att förbränningsmotorer går med låg verkningsgrad om det genomsnittliga effektuttaget är lågt, och föroreningarna är extra problematiska, dvs i stadstrafik, och dels används mycket, t.ex. taxi. Minst nytta gör eldriften i glesbygd, där effektuttaget är relativt högt, dvs förbränningsmotorns verkningsgrad är hyfsad, och problemet med lokalt orsakade luftföroreningar är lågt. Och varför ska folk som kör relativt lite och dessutom i glesbygd tvingas byta bil av klimatskäl? Känns enbart märkligt. Ännu mera svårt är det att förstå varför folk i Sverige ska offra sig för fattiga länder med motiveringen att svenskar är rika, när det i själva verket bara en mycket liten skara som är rikare än i många andra länder och får det att se ut som att vi är rika, medan en rätt stor del av befolkningen i Sverige är relativt fattiga jämfört med folk i andra länder, samtidigt som det är den fattiga delen som drabbas hårdast av bränslepriser och elpriser och priset på bilar. Både i Sverige och i många andra ”rika” länder är det ju hela tiden bara en liten del av befolkningen som blir allt rikare och ett rätt stort antal som blir allt fattigare och ska betala alla vansinniga ideer, medan de få rika äger företag och annat som tjänar på den gröna omställningen. Och de som har nån sorts mellaninkomst behövs för att verkställa etablissemangets ideer, så de får i viss mån behålla jobb och inkomst. Men när man ser Vattenfalls och andra elbolags reklam, som vi via elpris och nätavgifter själva betalar, är det lätt att inse att den syftar till att vanligt folk ska känna att de måste acceptera att betala mera skattefinansierade subventioner till den gröna omställningen så att elbolagen och andra bolag kan göra en större vinst på att sälja el och produkter som ska köras på el eller tillverkas med hjälp av el!

 2. leif

  Skönt när även sydeuroperna vill komma hit då det inte går att leva där runt sommarna.

  Önskar att man hade samma strutsmentalitet som en sd:are, vore skönt i dessa tider

  • Sonja

   Världens och mänsklighetens största problem är överbedfolkning, alltför många kräver del av jordens begränsade resurser. Vi borde stötta fördelsekontroller och preventivivmedel. Alla barn har rätt att känna sig önskade, och det är inte säkert att barn med funktionshinder i tredje världen, upplever det!

  • Bättre förr

   Så du tycker att vanligt folk i det kalla och relativt glesbefolkade Sverige ska släppa ut mindre för att folk i Indien och Kina och USA ska få släppa ut mer bara för att vissa i Sverige är så rika att Sverige som helhet ser ut att vara vara så rikt att de fattigaste i Sverige ska minska sina utsläpp så mycket att det ser ut som att de rikaste släpper ut mindre trots att de inte behöver bry sig då de har råd att släppa ut som de gjorde förr….Sen lär det inte märkas i det stora hela vad Sverige gör, och sett till vår relativt stora landyta och lilla befolkning har vi inte för stora koldioxidutsläpp. Problemet är att naturen inte tål att länder med stor befolkning i relation till sin landyta släpper ut för mycket per capita, och även odlingen av livsmedel mm blir ett stort problem i såna länder, de behöver köpa utifrån om befolkningen blir för stor, annars finns det inte plats för djur som behöver föda…Överbefolkning i länder, dvs för många människor på för lite yta är det verkliga problemet, och det orsakar fler problem än klimatproblem. Och det löses inte av att vi i Sverige käkar gräshoppor mm.

  • brorson

   Leif ska ha en eloge för sin förmåga att ställa ointelligenta frågor, som kräver intelligenta svar. Anledningen till att sydeeuroper kommer hit nu. är att man kan leva här även man är tunnklädd och det regnar, inte att det skulle vara omöjligt att leva i deras hemländer. Just nu bor mina närmaste släktingar i sin andelslägenhet på den spanska sydkusten- Och de rapporterar att det inte är varmare än normalt i Spanien och att det inte är lika varmt som 1999.

   Det var för resten samma släktingar, som besökte södra Marocko (Sahara) i januari i år och blev insnöade på hotellet. Det var första gången på 20 år, som det föll snö i den delen av Marocko, och många marockaner, som aldrig tidigare hade sett snö. åkte dit för att titta- Och kunde inte åka hem trots att plogbilarna gick i skytteltrafik. På min fråga, om de verkligen har plogbilar i södra Sahara,. när det snöar bara vart 20:e år, svarade släktingen att plogbilarna behövs på grund av de många sansdtsormarna. Men det här var värre. För när snön väl var avröjd, var vägarna rena lervällingarna–

   Detta påminner mig om en film, som jag såg under 1950-talet, en av de första färgfilmerna som visades på svenska biograger. Den hett e”Öknen blomstrar” och visade vad som händer, när det har regnat i Sahara .En otrolig blomsterprakl när alla förutsättningarna finns; koldioxid + solljus och värme + näringsrik jord + vatten. Mineraler, som är en viktig beståndsdel i konstgödsel, är f.ö en av landets viktigaste exportprodukter.

   När SVT skrämmer upp det svenska TV-tittarna med extremväder och nya värmerekord, nämner de inte att extremväder” inte är mågonting nytt och att värmerekorden är enstaka mätningar, som antingen är felmätningar eller beror på nya värmekällor i närområdet. Eller på avskogningen. Visserligen är den globala uppvärmningen inte alls lika stor, som klimatalarmisterna påstår, men det kan dock inte förnekas att vi har en uppvärmning lokalt i olika delar av världen, vilken påverkar det globala genomsnittet. – och att det beror på mänskliga aktiviteter.

   Men när koldioxiden, som är en av de minst kraftfulla västhusgaserna, utmålas som den enda och största orsaken till uppvärmningen, undanskyms de verkliga orsakerna. varigenom möjliga och jämf-relsevis ganska enkla och billiga metoder för att rädda klimatet, där det verkligen har försämrats, förhindras. Utan växthusgaser hade inga människor kunnat bo på jorden. Det hade varit för stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Och utan koldioxid hade inga väster kunnat växa och människor och djur hade inte haft någonting att äta.

   Inte nog med att den s.k. miljörörelsen offrar miljön för klimatet. Man offrar dessutom klimatet – för vadå? Nej du, Leif, det är nog du själv som för som strutsen!

   • Mique

    Varför skulle niohundranittionio av tusen klimatforskare ha fel angående den globala uppvärmningen och dess koppling till mänsklig aktivitet? Som vanligt är din ”solida mur av text” fylld av påståenden och falsk fakta, tagna direkt från pseudovetenskap och konspirationsteorier, inga som helst källhänvisningar av förklarliga skäl. Två saker till: nationalitet och etnicitet är två helt skilda begrepp, som de högerextrema har stora problem med att förstå, plus att väder och klimat också är två skilda ting. Som vanligt är dina påståenden helt uppåt väggarna fel! Ännu en gång frågar jag dig: varför skulle någon tro på dina overifierade, fossiliserade stolligheter!?

    • brorson

     Och dina egna källhänvisningar? Varför jänvisar du inte till det där fina engelska lexikonen, som du brukarhänvisa till? Därför att de engelska språkexperterna, som står bakom, inte stöjer dina teorier om de engelska begreppens betydelse.,Du borde läsa själv, innan du uppmanar andra att göra det. Även i svenska scråket har ordet nation env idare betydelse än medborgarskap.(sitizenship) I amerikansk-indianskt historia talas t.ex om sex siouxnationer, trots att de nordamerikanska indianerna aldrig har haft någon egen stat. Så nu får du väl tillrättavisa de engelska språkvetarna…Men engekska är inte ditt modersmål, och dessutom saknar du högre utbildning. Det märks.

     • Mique

      Det fanns ingen anledning att lämna källhänvisningar i min föregående kommentar. ”Mina teorier” angående engelska begrepps betydelser är inte mina teorier, utan empirisk fakta som forskare har kommit fram till. Jag har vid flera tidigare tillfällen, förklarat att University of Cambridge Digital Archives, som namnet indikerar, inte är något ”fint lexikon”! Tyvärr är inte arkivet tillgängligt för gemene man, och tyvärr är Wikipedia behäftat med flera allvarliga brister. Ingenting i vår värld är statiskt (även om många människor önskar att det var så). Språk skapas, språken utvecklas, med tiden förändras ordens betydelser och en hel del ord och språk glömms bort i tidens sand. Siouxerna är indelade i tre huvudavdelningar, som är indelade i sammanlagt tretton stammar. Den rådande betydelsen av begreppet ”nation” är lång och komplicerad att gå igenom (jag vill inte framstå som en vän av ”massiva murar av text”, utan hänvisar dig till Wikipedia). Du har rätt, engelska är inte mitt ”modersmål”! Under min barndom var den Sydamerikanska formen av kastilianska mitt ”modersmål”, sedan tonåren är svenska mitt ”modersmål”. Mina yngre släktingar i mitt födelseland har svårt att förstå min kastilianska och kommunicerar med mig på amerikansk engelska. Vilket språk är ditt modersmål? Svenska eller engelska lär det knappast vara, med tanke på ditt språkbruk gällande dessa två språk. Är det samiska månntro, eftersom du ofta påpekar att du tillhör den svenska urbefolkningen, vilken ”nation” tillhör ”storsvenskarna”? Dina i allmänhet mycket stora kunskapsbrister styrker inte din trovärdighet, snarare pekar den på din narcissistiska ådra.

     • brorson

      Det handlade om en engelsk text från 1948,l Även om ords betydelse ändras med tiden, bör man – särskilt när det som i detta fall handlar om en juridiskt text – utgå från ordens betydelse, när texten skrevs. Och som vanligt försöker du starta gräl om någonting annat än det jag skrev. Du är av samma skrot och korn som koranbrännarna, som försöker hindra ett budskap att nå fram. Dina språkkunskaper är alltför dåliga för att kunna avgöra om någon annan talar perfekt svenska, eller ej. Under dina härjningar på nätet, har du inte lyckats komma med någon invändning i sak, utan bara
      med en massa oförskämdheter.

      En upplysning till öveiga bloggläsare: Det som debattförstöraren nu tjafsar om, har ö.h.t. intet att göra med mitt inlägg i den här tråden, utan med något som jag skrev i en tidigare tråd. Och ej heller mot det en invändning i sak-, utan bara en massa tjafs.

   • Lars Gidlöf

    Nu är ju du en, Herr brorson, som har nog flest felaktiga inlägg på dessa bloggar, ofta utan faktaunderlag alls, speciellt med dina kärnkraftsideeer

 3. brorson

  Aktuellt: Momika hade inte tillstånd att bränna Koranen utanför moskén. Han hade tillstånd till allmän sammankomst och var upplyst om eldningsförbud. Han utreds nu av åklagare för brott. Vad han har tillstånd till nu är oklart. Står det uttryckligen i tillståndet att han får bränna boken? Obekräftade rykten -r tydligen tillräckligt för en polisk extremist i Irak att uppmana sina anhängare att storma svenska ambassaden.

 4. Marko

  Fossila bilar kommer inte bara leva kvar länge dom kommer dessutom nytillverkas även framöver.
  Att ersätta med el är ej möjligt och när klimatlögner inte längre blir hållbara framöver kommer el och fossil att samexistera.

   • Marko

    Läst tidningen nyligen?
    Fullt med lögner om 50 grader som blev 30.
    Lögner om att klimatpåverkan tänder eld på träd.
    Enkelt verifierbart genom att jämföra temperatur på platsen med temperatur som tråd antänds vid.

 5. Marko

  OT.

  Relaterat till religiösa krig och inskränkningar i vårt tidigare sekulära samhälle.
  https://www.ttela.se/noje/vilks-utstallning-utan-rondellhunden.615d4a78-f432-55b1-8d1d-6d12a5587bb2

  Folk på olika maktpositioner som påstått står upp för vårt fria samhälle saknar antingen helt ryggrad eller är gigantiska hycklare.
  Den som tror att detta slutar efter att vi backar och inskränker vår frihet på några områden är väldigt naiv.

  Också lustigt att se skillnad på reaktion när någon idiot bränner en sagobok jämfört med när man bränner ned en ambassad, som är en ren krigshandling.

 6. brorson

  S-politikern Nalin Baksi har skrivit i en debattartikel idag: ”vi muslimer i Sverige och Europa behöver yttrandefriheten, för att försvara oss mot intolerans”. Ja, så kan man också se det. Men frågan är fortfarande vad som är ett yttrande och vad som är huliganfasoner, som bör bestraffas enligt lag. Men det är helt klart att extrema islamister utnyttjar upprördheten hos vanliga muslimer över skändandet av deras heliga skrift, till att kräva mer än ett förbud mot just detta. De vill stoppa all kritik (d.v.s. verkliga yttranden) mot deras egna förvrängningar av Koranens budskap.

  Den bästa översättningen till svenska heter för resten Koranens budskap och är – till skillnad mot tidigare översättning – försedd med förklarande text av översättaren Muhammed Knut Bernström. (en svensk diplomat, som blivit muslim under tjänsygörig i Marocko), Den översättningen kommer säkerligen att förbjudas, om extremisterna får bestsmma gränserna för yttrandefriheten. Jag tror att Bernstsröms Koranens budskap i stort sett överensstämmer med den nuvarande kungens, Muhammed den sjätte, syn på saken-. Det är ett jättelångt avstånd, inte bara geografiskt utan även teologiskt, mellan dagens Marocko och dagens Afghistan. Kung Muhammed har förvandlat Marocko från en hård kunglig diktatur under faderns regeringstid till något som alltmer liknar en demokrati med mänskliga rättigheter, t.o.m för kvinnor.

  Islam har kommit till Sverige för att stanna. Därom råder inget tvivel, Men vilket slags islam? Utan att överge vår kristna tro, alternativt ateistiska åskådning, måste vi som tillhör den svenska ursprungsbefolkningen, visa vär vänskap och ömsesidiga förståelse med alla svenska muslimer, som tolkar Koranen på ett sätt,. som är förenlig med demokrati och mänskliga rättigheter. Jag har tidigare rekommenderat SD att starta ett sverigedemokratiskt muslimförbund, men tror inte själv att det kommer att bli. Men varför inte en dialog med företrädare för islam i Sverige för att undanröja missuppfattningar om varandra, som kan förekomma på båda sidor? Att man ska ta seden dit man kommer stöds t-.o.m. av ett citat ur Koranen-

  Villy Hansen, som låtsas vara expert på moral och etik,. har idag visat sig vare en gemen lögnare, när han beskyller Rickard Jomshoff för att starta ett religionskrig mot islam.Jag minns mycket väl vad RJ sa, och det var ett otaktiskt uttalande, som lätt kan förvrängas (vilket VH har gjort) och missförstås. VH är tillräckligt opläst och intelligent för att förstå detta och det gör honom till en medvetem lögnare.- Även vissa skribenter i Aftonbladet försöker skrämma upp invandrare i syfte att skapa motsättningar – som kan utnynna i ett raskrig – mellan invandrare och den svenska ursprungsbefolikningen,

  Faktum är emellertid att det var den justitieministern Morgan Johansson, S, sp, är en extrem ateist (sådana finns också), som startade ”religionskriget” mot islam- Detta genom att i strid mot grundlagens förbud mot s.k. ministerstyre att det är rätt att bränna heliga skrifter. Detta är en lagtolkninsfrågan. som ska göras av domstolarna – inte av ministrar, när det gäller en lag som reda har trätt i kraft, Och ännu har ingen domstol slagit fast att rätten att bränna skrifter (oavsett heliga, eller ej) skyddas av yttrandefrihetn i grundlagen. Detsamma gäller övrigt skändande av heliga skrifter, vilket proviakatören Momika nu har gjort sig skyldig till.

  Kammarrätten i Stockholm har underkänt polisen motivering för avslag på en ansökan om allmän sammankomst. Men det är en annan sak. Polisen borde försöka med en ny motivering.Kammarrätten hade inte gått på motiveringen att svenska konsultat i Istanbul. där kravaller förekomitt,. ligger i omedeöbar närhet till den turkiska ambassaden i Stockholm. Det är dags att byta ut riskpolischefen,. p.g.a. dennes ständiga slirande på laglighetens gränser. Den nuvarande, Anders Thornberg är ju inget annat än Morgan Johanssons lilla

  • brorson

   forts
   Den nuvarande, Anders Thornberg är ju inget annat än Morgan Johanssons lilla knähund .Jag har hela tiden hävdat att skriftbränning är förargelseväckande beteende, men det har ännu inte prövats av någon domstol.

   Det räcker att någon kan bli väldigt ledsen för att det juridiska rekvisitet förargelseväckande ska vara uppfyllt. Men för extrema ateister som Morgan Johansson är ledsna muslimer inte att räkna med. Extrem-ateisterna är rädda för att lagen förargelseväckande beteende ska uppfattas som en blasfemilag, om den tillämpas, vilket är rent nonsens.

   I förra veckan försökte jag polisanmäla Momika för förargelseväckande beteende, men polisen vägrade ta emot min anmållan, efter en lång konsultation med någon överordnad, med motivering att brottet redan var anmmölt, men som övertrådelse av eldningsförbud .Inför gårdagens allmänna sammankomst hade4 polisen, enligt egen utsago, haft #en bra diskussion” med Momika- Vad menas med det? Hade polisen givit Momika vägledning i den juridiska snårskogen om att bränna Koranen utan att riskera straffrättsliga konsekvenser? I så fall var det tjänstefel av polisen.

   Under gårdagen försökte jag förgäves komma fram till polsen,. men det var upptaget hela dagen, för att göra en ny anmälan mot Momika för förargelseväckande beteende, denna gång för att hs skändat svenska flaggan., Han hade nämligen stampat på boken framför en svems flagga i knähöjd. Dessa huliganfasoner är ingenting som stöds av något som den flaggan symboliserar,. nämligen svenska folket och svenska staten – och syftet från Momikas sida var uppenbareigen att sveskar, som vistas i muslimska länder ska drabbas av hämnd från extrema ialamister. Momika är en fiende till svenska folket, och bör utvisas.

   Naturligtvis håller jag med om att mordbrand är ett värre brott än att bränna ”sagoböcker, men det ursäktar inte det senare brottet. Och vem vet om Momika inte är en betald provokatör åt den extrema islamisten Muqtada al-Sabr i hemlandet? Att denne ö.h.t, visast i Sverige är resultat av en slapp invandringspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.