Petter Nilsson(SD)

Den ansvarslösa sjuklövern i regionen!

Av , , 2 kommentarer 17

Jag har länge fascinerats över hur de övriga partierna – som utgör majoriteten i regionen – väljer att prioritera. Socialdemokraterna står nu inför ett faktum. S, V och MP behöver se över besparingar på personal. vårdpersonal.

Rimligen ställer sig medborgare frågor. Frågor som till exempel:

Varför törs man inte sluta bedriva viss administration?
Behövs HBTQ-certifiering? Samisk kultuförståelse?
Behöver regionen verkligen sätta politiserad kultur?
Är det absolut nödvändigt att ha en frikostig förtroendemannaorganisation – särskilt avseende beredningarna med tveksam funktion?

Ska sådana saker sättas framför vård?

Idag får 71 procent inte operation/åtgärd i tid. Enligt vårdgarantin.
En homosexuell person med samiskt påbrå misstänker jag inte prioriterar huruvida det finns en regnbågsflagga nära operationssalen. Eller ifall tjänstgörande kirurg har vetskapen om att en samisk identitet är närmre anknuten till renen.
Eller ifall demokratiberedningens rapport har tagit höjd för den handfull samtal man haft – med vad man får anta vara företrädesvis demokratiskt intresserade personer – för att få en större förståelse för misstro kring demokrati.
För den delen varför man överhuvud taget ska betala regionskatt för en opera i Umeå – givet att man själv bor i exempelvis Dorotea.

Man. Ja. Problemet är att övriga partier kontinuerligt valt att göra precis det. Detta har varit viktigare än vård.

Skrev tidigare ett inlägg kring konsensuskultur, och den vänsterliberala åsiktskorridoren. Feghet har kategoriskt varit det enkla valet för många politiker.
Även för väl arvoderade politiker, som rimligen bör kunna fatta svåra beslut – och klara av synpunkterna de får av media till följd.

Ska understryka att jag inte tror att det rör sig om högfärdighet i Peter Olofssons fall.

Man har helt enkelt inte vågat prioritera vård. Om detta har samtliga övriga partier varit överens.

I fullmäktige väljer övriga att prioritera så öppet. Samtidigt som man beslutar om att exv göra mer jämställdhetsintegrering, intersektionella analyser och annat, så försöker man göra gällande att den här gången – kommer det inte betyda mer administration.

Jämställdhetsstrateger och annan onödig administration genom att – vilket följer av vänsterliberal dogm – prioritera godhetssignalering. Självklart ska man vara med CEMR 2.0. Intersektionella perspektiv ska analyseras, maktstrukturer och annat upplevs prioriterat.

Nu får man ge Peter Olofsson och Socialdemokraterna lite cred för att man var rakryggade och förklarade att man avsåg att prioritera bort vård. Alliansen har naturligtvis samma politik i allt väsentligt.

En kan förstås fråga sig hur mycket bättre rustade regionen kunnat vara – ifall man valt att istället prioritera vård över tidigare nämnda områden – för länge sedan. Men. Det viktiga är att man tänker om nu.

För varje satsning, behövs en besparing. Det är lätt att komma med utfästelser, men svårt att göra nödvändiga prioriteringar.

S prioriterar muslimska begravningar!?

Av , , 36 kommentarer 24

Detta inlägg hanterar ett förslag från Socialdemokraterna i Svenska kyrkan.
En motion titulerad ”Svenska kyrkans begravningsansvar för religiösa minoriteter”. En motion som tydligt lyfter muslimer; för vilka man ser stora behov att anpassa svenska kyrkans begravningsverksamhet.

Jag har aldrig hört att detta varit ett problem för svenska kyrkan att tillhandahålla. Även i församlingar i glesbygd. Tvärtom har jag hört att detta har fungerat högt upp i Sverige. I Norrbotten också.

En med ett uns av konspiratoriskt tänkande kan förstås tänka sig att en del av motionärernas syfte kan vara att hellre skapa debatt för att kunna anklaga en med kritisk ingång i frågan att vara en – nu så populärt använt invektiv som – islamofob. Och med hjälp av detta begrepp dels skapa polarisering. Detta utöver att en av motionärerna också länge varit förbundsordförande för Socialdemokraternas Tro och Solidaritet.

Och kanske spelar jag in i fällan. Men Okej. Saker behöver lyftas.

Ett mindre väl uppmärksammat – och uttalat – problem
1. Begravningsavgift betalar vi alla. Den ska gå åt – och egentligen täcka kostnaden för – begravningsverksamheten.
2. Kyrkoavgift betalar medlemmar i svenska kyrkan.

I själva verket är det emellertid inte så enkelt. Tvärtom finansierar kyrkoavgiften delvis begravningsverksamheten. Inklusive på beredskapssidan.

På vissa håll kan en begravningsceremoni kosta väldigt stora pengar. Talat med kyrkoherdar som lyft kostnader i häraden 100 000kr vintertid för större kyrkor – inklusive personal, uppvärmningskostnader och annat. Ifall en församling tillser en lokal för minnesceremoni (vilket ingår i begravningsavgiften), så kan man ändå vilja bistå med lite mer än bara uppvärmning av lokalen. Förståeligt så. Men.
För att sätta det i perspektiv kan alltså en ceremoni kosta mer än vad församlingen lägger på exempelvis barnverksamheten under ett år.

Jag har flera principiella bekymmer med detta.
Begravningsavgiften räcker inte till. Socialdemokraterna föreslår alltså att lägga mer fokus på muslimska begravningar – vilket rimligen torde innebära att en större del av ”den kristna medlemsavgiften” ska finansiera detta. I effekt avser motionen diskriminera kristna till förmån för (särskilt avsett i motivtexten) muslimer – i ett läge där det dessutom tycks fungera.
Har väl aldrig påstått mig vara någon slags geni, men har svårt att tro detta skulle locka fler att bli medlem i kyrkan.

Den goda inkluderande kristna tanken är föredömlig, men. Den är inte direkt besvarad i muslimska länder.
Bevisligen har Sverige problem med värderingar som vill begränsa mänskliga – och inte minst demokratiska rättigheter – bland annat i form av märkliga skanderanden vid pro-palestinska demonstrationer, korankravaller, och annat.

En av de socialdemokratiska motionärerna kunde som sagt under väldigt lång tid kunnat titulera sig förbundsordförande för Socialdemokraternas Tro och Solidaritet. Passar på att lyfta den överenskommelse som gjordes mellan detsamma och Islamiska förbundet.


Motionen kommer säkerligen att debatteras i kyrkomötets plenum i november. Men ser gärna att man tar sig tid att debattera ämnet väl i tid inann. Begravningsfrågor är förstås något som inte är väldigt högt upp ibland de politiska spörsmålen. Men man måste komma ihåg att detta både är en fråga för Svenska kyrkan, och riksdagen – och sällan uppmärksammas.

Noterar även att kyrkostyrelsen börjat på arbetet som föreslagen i min egna motion, och är tacksam över detta.