Petter Nilsson(SD)

Den mediala efterproblematiseringen av Northvolt!

Det godhetsignalerande tänkandet säljer. Det lockar en hel del applåderande publik och väljare. Inte så många av våra väljare.

När idéer såsom massinvandringen kom att basuneras ut som ett saligförklarat botemedel på allsköns samhälleliga behov. ”Gröna omställningen”. Projekt med värdeladdad titel. Ja. Då höjer många av oss Sverigedemokrater ett ögonbryn.

Sällan är verkligheten så enkel. Tyvärr.

Vi är en del som länge följt de gröna etableringarna med ett höjt ögonbryn. En del av oss har bland annat öppet problematiserat Northvolt. Lyft att politiker och det offentliga behöver iaktta försiktighet kring detta. Samma med befolkningsmål – i stället för befolkningsprognoser – och annat.

Förstå mig rätt. Jag tror alla i Västerbotten vill det ska gå bra för industrietableringar i Västerbotten. Media, politiker och medborgare.

Men med etableringar kommer risker. Att göra omfattande investeringar, märkliga projekt att söka arbetskraft från utanförskapsområden, etc. Ja. Det kostar.

Ifall de löften som utfästs – ifall de gröna näringsetableringarna – inte infrias, kostar det mycket. Notan bär kommun- och regioninvånarna.

De enda jag sett kritiseras från medialt håll och från talarstolar varit de som varit skeptiska till ”The new green deal” eller gröna etableringar. Även av SVT. Sverigedemokrater som lyft problemen har på många håll mötts med stora mått av skepsticism.

SVT och media har ännu att riktigt vända kring massinvandringen. Inte egentligen har de vänt kring ”The new green deal” eller den gröna omställningen heller. Kring Northvolt tycks media emellertid ha kovänt.

För ett par dagar sedan såg vi SVT angripa VD:n för Northvolt. Ty, hör och häpna: Han är mediatränad.

SVT Västerbotten sökte upp en mediatränare som – rätteligen – gjorde bedömningen att VD:n gör rätt i att inget kommunicera. Vilket förstås är en riktig sak att göra, särskilt om inget nytt går att tillföra. Vissa saker faller också inom sekretess.

Har själv inte varit mediatränad när jag var ny som ideell politiker. Fick i stället göra en hel rad misstag mot en då väldigt missunnsam mediakår.

Är väl inte mediatränad nu heller, men man har lärt sig av sina misstag.

Men min poäng är att det konstiga hade varit ifall VD:n inte var mediatränad. För att undvika att någon journalist tar något ur sitt sammanhang, eller klipper ett inslag märkligt. Vilket rimligen är något man bör vara försiktig över när media tycks ha utsett en måltavla.

Det jag kan tycka är märkligt, är varför media inte då undersöker sig själva här. Varför har man själva helt okritiskt – eller snarast i klart positiva lag – kommit att rapportera kring möjligheterna med den gröna omställningen?

Inte ens när VD:n sålde ett betydande aktieinnehav i företaget han verkade för?

Eventuella kritiska inlägg hade väl varit betydligt mer värdefulla i ett tidigare skede?

Det gäller förstås politiker också.

Att nu stå och säga ”Vad var det vi sa?” är knappast konstruktivt, varför jag inte gör det. I stället bör man fundera kring vad det är – inom etablissemanget – som hindrar relevant ifrågasättande?

Har tidigare skrivit om den skadliga konsensuskulturen. I detta fall är det säkerligen en del.

Avslutningsvis. Varför fokuserar man inte på vilka åtgärder som kan tas för att minska kostnaderna till följd av den allt för frikostigt planerade offentliga insatsen för etableringen?

Behöver Region Västerbotten fortfarande ha skattefinansierade kompetensförsörjningsprojekt(läs Relocate) för att gynna den gröna omställningen (läs Northvolt)? Behöver infrastrukturen byggas om i grunden för att möjliggöra för alla aktörer i den gröna omställningen?

Jag skickar med den konstruktiva ingången i veckans debatter, men vill lyfta att detta är svaret på min interpellation till regionfullmäktige. En interpellation som ställer frågan kring hur stora kostnaderna egentligen varit för ”regionens medverkan på Almedalen 2024”.

Avslutningsvis noterar jag att det under morgonen rapporterats att Northvolt släpper ut gifter. En del av bilderna tycks ha några år på nacken. Bra och viktigt att det uppmärksammas. Men oroande att det sker först nu.