Brossla heter det visst men – tacka vet jag bondskans Bruschla

Gunnel Forsberg

Jag pratar om "manuell hopdragning av virke inom skogsbruket" som det står i NE. Just det har jag ägnat mej åt i detta vintriga landskap som Gautosjö uppvisar idag En stelfrusen sjöfågel ligger blick stilla ute på sjön och inatt frös viken delvis till då det var – 6.

Tänk vad frisk och nyttig man känner sej när man jobbar med kroppen utomhus. Man drar och bär och snyter sej i näven mellan varven. Min favoritsyssla – att elda är också en friskfaktor – om man bortser från den stickande röken, och nu har jag röjt bort lite byggskrot och förberett för vintern.

R släppte till och placerade mej vid byggsågen där jag fick det stora förtroendet att såga upp 40 lika långa brädor till altantrallen på baksidan. Ett riktigt "karajobb". Nu sitter jag här med sågspån på tröjan och är lite osäker på om det kommer utifrån eller inifrån , men vill tro på det första alternativet.

Kanelbullens dag har vi givetvis firat, om än ej med hembakta denna gång. Ikväll blir det "Skördefest", (visst låter det mysigt och bra) tillsammans med Ove o Ingrid. Kantarellsoppa med gott bröd och till efterrätt Äppelsmulpaj med vaniljsås står på menyn.

Berätta inte för någon att jag "skördat" såväl svampen som brödet på ICA och att det enda hemskördade är äpplena till pajen, men det är stämningen jag är ute efter. En slags mental sammanfattning och avslut på en fantastisk sommar och höst.

Vi bör ta varje tillfälle att fira och vara tacksamma för det vi har. Ove är gammal och börjar bli trött, men jag hoppas att vi ses här i Gauto nästa sommar igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.