Hjärtats nyckel heter sång

hjärtats nyckel

Just i dessa dagar går tankarna kring äldreomsorgen lite extra nära hjärtat. Det kan nog bli så när verkligheten kryper ikapp och det gäller ens egna nära och kära.
Läser gamla blogginlägg från min tid som demenssjuksköterska i Umeå kommun och hittar fina minnen- Bland annat detta:
Med en ny erfarenhet i bagaget och med en fin och lite omtumlad känsla bar vi ut mitt piano till bilen. Fredagspub med pianobar på ett demensboende blev en riktig höjdare. När vi från äldrevårdsteamet anlände hade personal och enhetschefer dukat fram allt möjligt gott och mysigt i dagrummet. De boende satt runt borden. Flera hade sina närstående med sig. Stämningen var på topp hos gammal som ung.
Här fanns det något för alla. Ostar, kex, grönsaker, chips,dip, godis,ölkorv m.m . Personal serverade det man önskade. Fina glas, vitt eller rött vin. Ett glas öl satt fint. Någon fick assistans med sugröret.
Genast jag började klinka lite försiktigt på ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” hörde jag nynnande röster och en kvinna i rullstol började sjunga. Hon kunde så många av sångtexterna och jag kunde se hur hon njöt av den tillfredsställelsen. Jag kände hur rörd jag blev och våra blickar möttes i sången. Nästan alla kunde sjunga med.
Mina kamrater från teamet minglade med sällskapet och ett mysigt sorl ackompanjerade pianomusiken. Alla skrattade, pratade åt och drack.
Musik väcker som alltid känslor. Någon strålade som en sol, någon annan koncentrerade sig stenhårt för att hitta orden i allsången som var kravlös och lättsam, och någon kunde inte hålla tårarna tillbaka i de känslor som väcktes av de gamla sångerna och melodislingorna.
Tänk vad skönt att få gråta en skvätt i en sentimental musiksekvens. Vem av oss har inte gjort det någon gång? Fälla en tår över livets ibland trista utfall, kanske saknad över en förlorad kärlek, en förlorad hälsa eller helt enkelt bara för att saltvattnet måste ut.
En dam, var övertygad om att detta var hennes födelsedagskalas och sade: Tänk att det kom så många – det hade jag aldrig trott!
Det var den bästa Fredagspub jag någonsin besökt! En stor eloge till personalen som gjorde detta möjligt. Tack för att vi fick vara med på ett hörn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>