Mammas bak luktar i hela huset – Tunnbrödstävling

Hoho mina kära telningar. Nu har jag bakat första laddningen av Mormors mjukkakun för att ha med nästa helg när vi kommer neröver. Det luktar underbart, Alex och R är lyriska och själv har jag överskridit dagens kalorigräns redan nu – INNAN kvällsglöggen 🙁

Kära övriga läsare: Utlyser härmed en receptinsamling av era allra bästa mjuktunnbrödsrecept – både de som går att grädda i vanlig ugn men även bagarstugubröd. Kanske ni har tips på hur man kan grädda bagarstugubröd på annat sätt än i vedeldad ugn?
Lägg in ditt recept som kommentar till detta inlägg och berätta även lite om brödets historia eller egenskaper. Fattar ni vilken receptskatt det skulle kunna bli!

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Bagarmärta

  Hoppas du kan ta bort inlägg, för om det är så att det måste vara personliga recept då kan du plocka bort det här. Jag har testat det och det är jättegott!

  Så här säger Andreas Hedlund: Mormor föddes bokstavligen i en bagarstuga i Lappland, så tunnbröd har alltid varit viktigt i vår familj och är bland det godaste jag vet. Funkar utmärkt till dopp i grytan!

  Ingredienser 12 stycken:

  12 dl rågsikt
  4 tsk bakpulver
  1 1/2 msk stött kummin
  1 1/2 tsk salt
  2 msk sirap
  5 dl mjölk

  Mät upp alla torra ingredienser och blanda dem i en skål. Häll i sirap och mjölk och arbeta ihop allt till en deg. Forma den till en tjock rulle. Dela rullen i 12 bitar och forma dem till runda bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor, helst med kruskavel, annars med vanlig kavel och nagga dem tätt med en gaffel. Värm en stekpanna eller pannkakslagg och smörj den med lite margarin. Grädda en kaka i taget på medelstark värme i 3-4 minuter. Vänd den efter halva tiden.

  Äts helst nygräddad.

 2. A.

  Min mamma bakade sällan eller aldrig när jag var liten. Hon köpte limpa och spisbrö och vi visste inget annat. Sedermera fick jag vara med min svärmor i bagar stugan o det var härligt! Tyvärr har jag inget recept att dela med mig av.
  På lördagkvällarna fick vi ofta, min syster och jag, vara hos barnvakt för mamma skulle på dans. En femma var brukade vi mutas med och det var bra tyckte vi. Ibland kunde ju också Morfar ställa upp förståss. Fast då kändes det nästan som att vi skötte om honom, servade med glass, intervjuade honom med bandspelare, grillade korv i vedpannan och allt möjligt. Han tyckte vi var duktiga oavsett vad vi gjorde.
  Söndagen var världens tråkigaste dag, mamma var trött och söndagsskolan… Nja, ibland var det väl kul.

 3. so9

  275 grader

  1l mjölk
  2 dl sirap
  2 pkt jäst
  2 msk salt
  15 dl mjöl

  Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen. Rör ner sirapen. Blanda salt och mjöl. Häll ner mjölet i vätskan under omrörning. Rör i ca 10 minuter (brödet blir segare). Låt jäsa i 20 minuter under duk. Ta ut hela degen på väl mjölat underlag och knåda till en fin deg. Dela sedan upp degen i ca 20 bitar. Kavla sedan ut biten till en jämn rund kaka (ca 30 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan har gräddats invändigt. Flytta den sedan upp till mittersta delen av ungen och grädda tills den fått färg.

 4. Gunnel

  Längst fram i min allra första receptbok med min ungflickshandstil står det tummade och solkiga receptet av ”Julbrödet”med stort J. som kommer att beskrivas speciellt i en julblogg längre fram. baka redan nu och njut!

  1p jäst
  1/2 ljummen mjölk
  100g smält margarin
  2 dl sirap
  1msk malda brödkryddor
  Lika delar rågsikt/vetemjöl
  Degen ska vara något lösare än bulldeg
  Jäs i bunken
  Baka ut degen tunt med kruskavel
  Grädda i 250
  pensla direkt efter gräddning med sirapsvatten. Låt svalna under bakduk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.