Äntligen framme!

Äntligen framme i ett blåsigt men stjärnklart Gauto. Isen ligger blank i mörkret. Inte en maggotburk fanns att uppbringa i någon enda av de metropoler vi passerade, och jag inser att det blir till att offra några kräftstjärtar och hoppas att rödingen inte är så konservativ. De röda brukar ju inte vara ultrakonservativa. Får ta till morfars knep och spotta på kroken. Kanske Listerinmarinerade kräftstjärtar blir en succe på fiskefronten.

Passerade ett juligt Vindelgransele, stannade några timmar och hann träffa lilla mor och syster Sonia. Jag verkställde mammas julklapp – permanent och klippning, vitsade till det en aning genom att kalla mej ambulerande frisersalong som för tillfället är permanent. Fick njuta av mammas julmat, småkakor och doften av ’hemma’. Passade på att dela ut kalendern och mamma kramade mej lite extra hårt och länge. Hon kommer att läsa den lite pö om pö i sin ensamhet vet jag, om inte hon och Sonia kör högläsning för varandra. Hoppas att mamma känner värmen och tacksamheten till henne som jag velat förmedla, medan hon ännu finns ibland oss

R har varit mycket missnöjd med kvoten av årets julmusicerande och parkerade sej på rumsoffan i horisontalläge medan jag och Sonia brände av ett tjugotal tersduetter från vår fornstora repertoar. Märkligt att allt verkar sitta i ryggmärgen. Tacksammare publik kunde vi inte ha haft, och R som annars lätt skulle platsa bland hårdingar i rutigskjorta som Jan N beskriver, blir alldeles mild och blankögd.

Fortsättning följer strax

7 kommentarer

  1. Gunnel

    Ja Gautosjö strax innan Adolfström. Det är vår plats på jorden…ja eller rättare sagt R:s plats och min bonusplats på jorden. Har du anknytningar här?

  2. bbb

    Inte anknytningar som du tänker på, har bara varit däruppe mycket när jag var yngre och bodde i Tärna. Var uppe där ett antal gånger och fiskade.

  3. Jan N

    Jag kanske har sagt det tidigare, men Adolfström var en plats min pappa ofta nämnde med värme. Han var predikant i Glommersträsk i sina yngre dagar och rörde sig i rätt vida cirklar i trakterna. Jag tror att han har nämnt även Gautosjö.
    Han fjällvandrade ofta och har skrivit en del diktsamlingar och även någon roman med motiv från trakten. Han berättade också ibland om en sällsynt dåligt planerad resa över fjället som egentligen var en ”predikoresa” till någon av byarna i relativ närhet av Adolfström. En resa som kom att betyda mycket för honom. Jag ska se om jag kan hitta den beskrivningen någonstans.

  4. G&R

    Gomorron!
    R alias Glommersträskmannen är ju uppväxt där, och hans mamma var EFS:are, så han har förmodligen lyssnat till din far. Vad kul med dikterna och historierna kring Adolfström. Jag skulle hemskt gärna höra mer om det eller se ett smakprov. R instämmer bortifrån sängbolstren!

  5. Jan N

    Glommersträskmannen, den yngligen, är alldeles för ung för det. *s* Men hans mamma och min pappa Tore kände helt säkert varandra.
    Min far var där i trakterna till 1948, men han återvände förstås på besök en del.
    Ska skaffa fram lite smakprov. En av hans diktsamlingar heter ”Kungsled”. Där finns t.ex. namnet Yraf med på ett par ställen.
    Jag kanske skriver in en dikt i bloggen, som en försmak.

  6. R(robban)

    Hej Jan! R här, fick låna datorn en stund innan skidåkningen. Vi flyttade till Gommers -55 jag var då på mitt 7:e år. Jag känner igen namnet Tore N. men det kan ju vara mamma o mormor som berättat om honom. Jodå Yraft är sjön ovanför (våran sjö) Mittisjön. Ser fram emot mer stoff från dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.