En liten lunchfundering

Jag tänker på hur lika vi människor är i mångt och mycket. Det kan vara lätt att emellanåt bli övermodig och tro att man är en bättre människa än andra. I själva verket har vi det mesta gemensamt, våra kroppars funktioner, vi reagerar på samma sätt och allt styrs av ’chefen’ alltså hjärnan. Detta fantastiska men till synes så oansenliga grå stycke av materia som ligger väl skyddat under skallbenet. Vi består till största delen av vatten och lever tills vi dör. Rätt, sa Bill – Just så, sa Bull.

Till utseende och sätt finns det förstås skillnader – på gott och ont. Det skulle vara himla trist om vi alla såg likadana ut och endast kunde åtskiljas med hjälp av numrering: Hej jag heter 3 364 297 230 och är sambo med 2 798 648 211. Mina barn heter……..ja ni kan tänka er själva att det lätt kunde bli en aning komplicerat och se rätt jobbigt ut i t ex bloggpresentationen. Tänk bara en sån enkel sak som att hämta ungarna på dagis eller karln på flygplatsen. Hur lätt skulle det inte kunna vara att få med sej fel unge eller fel karl hem. Begreppet ’Inte en siffra rätt’ kunde där komma väl till pass.

Det är rätt skönt att det finns en del olikheter. Det hela blir liksom lite mer spännande och berikande av mångfalden. Man har ju sitt liv, och sina val att göra i sin egen hand. Även om man har skräp i bagaget med hemifrån, eller svåra upplevelser på livsresan, så har man alltid valet i sin egen hand inför vilken ny kompassriktning man tar ut inför varje ny dag. Var ny dag är ett nytt blankt blad – tabula rasa – att börja om med.

Men i grund och botten är vi rätt lika, så tror jag att Hjalmar Söderberg hade helt rätt när han för länge sedan skrev följande, även om han då inte hade en susning om att rymden en dag skulle vara full av bloggare som skriver i hopp om att väcka en känsla:

’Människan vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen fryser i tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst ’

2 kommentarer

  1. bbb

    Hjärnan är en underbar maskin. Den börjar arbeta när man stiger upp på morgonen och stannar inte förrän man kommer till jobbet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.