99 år och evigt ung!

Bänkar oss framför störtloppet men råkar flippa över till tvåan och fastnar i stället framför en alldeles underbar dokumentär om danska Ellen 99år. Hon känner sig fortfarande som 29, och lever i sitt hus med sin butler Henry. En gång varje år hälsar hon på sin ’vän’ Allan i Australien och han besöker likaså henne en gång årligen. De två möttes på transsibiriska järnvägen en gång för länge sedan och fattade tycke. Vi får följa henne när hon möter Allan på flygplatsen. Hennes hjärta bultar varmt och ungt.

Ellen kör fortfarande sin folkvagn, köper en dator, skaffar bredband och mejladress. Hon reser själv för att hälsa på sin son i Amerika. Hon tjyvröker en cigarr tillsammans med Henry ur den gamla asken fina kubanska ’kommunistcigarrer! Tillsammans jagar de trädgårdens marodörer mullvadarna som grävt över 100 hål, gillrar fällor och gnabbas på ett kärleksfullt sätt. Henry har varit butler i kungahuset och nu är han Ellens trofaste tjänare och vän.

Här sitter vi i bredd R och jag än en gång rödögda, rörda och skrattande om vartannat. Vilken livsglädje och inställning till livet denna kvinna visar. När R sedan ser henne köra en John Deere jordbrukstraktor på fältet hos sonen, och hur hon styr gräsklipparen med van hand, suckar jag lite för mig själv och inser…att det inte är lönt att klaga eller försöka komma undan med argumentet att jag bara är en spröd och bräcklig liten kvinna. Suck.

Om denna underbara dokumentär går i repris så vill jag uppmana alla läsare att se den. Kanske den finns på svt hemsida. Helt underbar!

3 kommentarer

  1. Sonia

    Jag är rädd för att detta var reprisen, jag såg programmet runt jul och jag håller med, vilken otrolig kvinna!

  2. Gunnel

    Ja, det slog mej med! jag tycker det var på pricken – ditt inlägg om hur man ofta ser på åldrandet 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.