Erik berättar – Avanäshistoria

Ännu ett gästblogginlägg inskickat av Erik Högberg

Det hörde naturligtvis till traditionen att konfirmeras även för ungdomarna i Avanäs. 1915 eller 1916 var det dags för min mor, Lydia Israelsson.

Tidigt, tidigt på morgonen påbörjade hon ensam färden till Lycksele. Den första sträckan rodde hon fram till Umeälven, 12 km. Sen gick hon de fyra milen till Lycksele. Mamma var inte så lång och det är lätt att för sin inre syn se de korta benen trumma på. I verkligheten kunde man nog inte se benen. De doldes säkert av en kjol ner till marken. På ryggen hängde säkert en ränsel.
 
Väl framme i Lycksele konfirmerades hon och därefter påbörjade hon färden tillbaka. Efter ca en mil övernattade hon hos bekanta. Således drygt sex mil för egen maskin och en konfirmation på det, detta inom ett dygn.
 
Dagen efter kunde hon ta det lugnt. Bara tre mil att gå och 12 km att ro. Otroligt vilka strapatser och umbäranden de fick utstå för inte fullt 100 år sen. Hur många av dagens ungdomar skulle klara en sådan strapats?
 
Erik Högberg

 
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.