Tråkigt

En besviken och upprörd kommentar från sonens f.d arbetsgivare kom idag angående mitt blogginlägg om hans jobb. Jag instämmer i att det var tråkigt att det behövde ta denna vändning, då han trivdes riktigt bra.

Vi gladdes, peppade honom och gynnade verksamheten många gånger genom att gå dit själva och rekommendera och ta med andra kunder dit för att äta. Alla gladdes vi åt det fantastiska att han fått jobb. Han jobbade bra och fick beröm.

Som förälder blir man ändå fundersam när veckorna går, och han inte får ett anställningsbevis, anställningsavtal, lön eller något slags dokument som styrker anställningen. Ett skriftligt dokument  som beskriver anställningsform och anställningsvillkor ska man enligt LAS ha inom 4 v från första arbetsdagen.

Varje dag de senaste veckorna peppade vi honom att våga fortsätta fråga efter detta dokument men varje dag kom han tomhänt hem.

Tro mig – vi hade mer än gärna undvikit detta scenario, och detta hade aldrig behövt inträffa om allt skötts på rätt sätt 

Min sinnesstämning när jag skrev inlägget var dock minst sagt besviken. En vänlig fråga om att få ett lagstadgat dokument ska inte rendera i att man får sluta på stående fot. Det kallar jag inte anställningstrygghet.

Jag har idag raderat inlägget eftersom han nu till sist fått löfte om utbetalning av lön. Fegt av mig kanske du tycker, men jag står fast vid min åsikt att ungdomar som får jobb, ska ha de formella rättigheter som lagen säger.

 

 

5 kommentarer

  1. Anne-Marie (Grandmother)

    Du har helt rätt och vi äldre måste hjälpa ungdomarna att bevaka sina rättigheter.

  2. Medhållande

    Håller med och vet dessutom att det här händer-tyvärr!
    Har man ”stora” ungar ska man ju låta dem klara sig själva men eftersom det gällde första jobbet och företaget misskötte på det sättet de gjorde, så ska de vara glada att ni inte slog upp det stort i VK!
    Bra av dig/er!

  3. Kin@

    Å ena sidan, så kan man ju vända det så här; det var faktiskt arbetsgivaren, som i första hand agerade fel.
    Är man egen företagare och arbetsgivare, så bör man ju veta och informera sig om vad som gäller…
    Min dotter åkte på samma behandling, det är trist, men hon var ju ”bara” på praktik…
    Från att ena dagen fått bara goda vits ord och trevlighet på arbetsplatsen, så blir hon utkastad nästa dag…
    Då måste ju arbetgivaren förstå att en del besvikna kommentarer kommer om dennes agerande…

    Gör om, gör rätt…
    /Kin@

  4. Egenföretagare som kan reglerna

    Där arbetsgivaren har undlåtit att inom föresriven tid (4 veckor från första arbetsdagen) skriftligen meddela personalen om anställningsvillkor mm finns det prejudikat om att anställningsformen skall betraktas som tillsvidareanställning med allt vad det innebär. Så i det här fallet skulle arbetsgivaren varit skyldig att betala en månads uppsägningstid. Samtidigt kommer man till frågan om orsaken till uppsägning! Då duger det inte med argumentet att man är ”besvärlig” som frågar efter anställningsavtal, lön och lönebesked. Då sitter arbetsgivaren ”pyrt” till.

    Tips till ungdomar på sitt första jobb: Ta reda på dina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter.

    Till arbetsförmedlingen: Här finns det ett stort hål att täppa till.

  5. Breaking news

    Jag läste om en pizzeria i Tidaholm där man såg 4 får ledas in i lokalen, men det fanns bara 3 där när polisen kom. Det fjärde kanske öppnat restaurang i Umeå….?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.